luni, 24 februarie 2014

USL primește mâine ultima „împărtășanie” de la PNL. PSD l-a îngropat deja.

Klaus Johannis a susținut o conferință de presă după ce PSD mascat în USD a hotărât în BPN-ul propriu să nu accepte reorganizarea guvernului potrivit propunerilor PNL. Nu era mare lucru însă a fost un moment propice pentru ca PSD să pună mâna pe toată puterea administrativă. Din punct de vedere politic, nu i se poate reproșa mișcarea. În fond, PSD este un partid politic care își dorește puterea. Ce i se poate reproșa este faptul că este un partid care nu își respectă cuvântul dat, nu își respectă angajamentele politice, nu respectă electoratul care l-a dus la putere. Iar aici nu vorbim de electoratul PSD, ci de electoratul care fără a avea preferințe politice a votat USL. Ca să fiu mai clar, PSD a înșelat electoratul care nu este al PSD, al PNL, al PC sau UNPR. A înșelat electoratul anti-Băsescu și anti-PDL. Electoratul PNL nu are dreptul să spună că a fost înșelat. A știut cu cine vom avea de a face iar parcursul riscant alături de PSD a fost un risc asumat.

În calitate de prim vice-președinte al PNL, în numele PNL, Klaus Johannis a constat că negocierile cu PSD și aliații acestuia din USD au eșuat. A anunțat că Delegația Permanentă a PNL de mâine seară, ora 19.00, va constata eșecul și va stabili acțiunile viitoare ale PNL în noua situație politică. În mod sigur, miniștrii PNL își vor prezenta demisiile. Tot la fel de sigur este și faptul că toți liberalii care ocupă funcții politice în guvern își vor da și ei demisiile dacă nu cumva vor fi demiși mâine sau chiar din această seară. Deja trei demnitari ai PNL, secretari de stat, au fost demiși. Odată cu ei vor pleca și cei care au completat birourile lor de demnitari. Sunt sigur că lista demiterilor liberalilor din aparatul central și din structurile deconcentratelor este gata de mult timp la PSD. Sunt sigur și că înlocuitorii au fost deja instruiți asupra atribuțiilor ce le revin. Sunt sigur că UNPR și PC au primit suficiente posturi pentru că susțin cu prea mare osârdie acțiunile PSD.

Mâine seară/noapte vom afla mai multe. După Delegația Permanentă a PNL.

Tulburare la putere, tulburare și la opoziție. Vasile Blaga scoate fum pe nări și scuipă foc. Trecerea PNL în opoziție accelerează degringolada PDL și împiedică creșterea PMP. Reacțiile acestora vor fi interesante. Observ că celelalte gângănii politice care se chinuie să fie băgate în seamă au reacții de nemulțumire. Mi se pare normal. Până acum se credeau hiene, de mâine vor fi ploșnițe.

Se cuvine a face precizarea că toate proiectele mari ale USL își încetează existența. Mă refer la proiectele care în Parlament ar fi avut nevoie de o majoritate de 2/3 la vot. De asemenea, la proiectele mai mici, care au avut nevoie de majorități simple, care au intrat în funcțiune prin votul USL se va umbla de către PSD pentru a le șterge amprenta liberală convenită anterior. Vom avea mai multe ordonanțe de urgență care vor modifica acte normative abia aprobate ca legi. Tot procesul legislativ care urmează va avea o foarte puternică tentă socialistă. Descentralizarea se oprește. Se va reveni la „centralismul democratic”.

Până la urmă, dacă stau să mă gândesc mai bine, PSD a urmărit doar ajungerea la guvernare. Nu i-a fost greu să mimeze reforma democratică a statului din moment ce a știut că având premierul și niște căpușe politice alături va putea distruge alianța cu PNL la momentul la care promisiunile electorale ar fi trebuit să prindă viață. Păstrarea USL ar fi obligat PSD să accepte regionalizarea convenită în consens, să accepte reforma constituției ca urmare a consensului, să accepte reforma economiei pe baza principiilor liberale - mai multă privatizare etc. Nu a putut accepta asta așa că a profitat de moment și a distrus alianța politică.

Nu le reproșez nimic pesediștilor. Până la urmă, este vorba despre politică. Poate că și mai târziu vor exista momente în care PNL să aibă proiecte comune cu PSD, așa cum PNL poate avea proiecte comune cu oricare alt partid parlamentar numai că aceste proiecte nu mai trebuie tratate cu sentimente. Trebuie tratate „negustorește”. Ăsta este prețul. Simplu.

Azi, PSD a îngropat USL. Mâine, PNL îi cântă prohodul iar poimâine îl îngropăm și noi. Între partidele mari din România nu pot exista alianțe de durată. Se pare că UDMR își va reconfirma calitatea de balama politică și în viitor.

Niciun comentariu: