PNL a terminat discuțiile interne. Au fost chemați oamenii din teritoriu să spună ce și cum cu privire la USL și actuala guvernare. Cu mici excepții, teribilisme cu care suntem deja obișnuiți, s-a ajuns la concluzia că PNL trebuie să continue a guverna alături de PSD potrivit convențiilor inițiale. Johannis la interne și vicepremier nu modifică cu nimic înțelegerea inițială pentru guvernare, atribuțiile vice-premierilor nefiind prevăzute în legi ci rămânând la latitudinea premierului să le stabilească prin decizii ale premierului. Ca atare, în textul Hotărârii Parlamentului se poate scrie că guvernul are 3 vice-premieri, câte unul de la PSD, PNL și UNPR ale căror atribuții și răspunderi vor fi stabilite de către premier. Să nu uităm că vorbim de o hotărâre a Parlamentului care nu are puterea unei legi. Încălcarea ei poate duce la o moțiune de cenzură însă doar atât. Nu pot veni procurorii la guvern să cerceteze de ce nu se respectă o hotărâre a parlamentului. Practic, Hotărârea Parlamentului este un act constatator care leagă Guvernul de respectarea propriei decizii de organizare și funcționare. După adoptarea unei hotărâri a Parlamentului, Guvernul va putea trece la emiterea propriilor hotărâri de reorganizare a guvernului potrivit legii de organizare și funcționare.
În timp ce păzeau poarta sediului PNL din Aviatorilor, jurnaliștii de teren își dădeau cu părerea având „la bază” speculațiile colegilor de la alte televiziuni sau ziare numite generic „surse”, părere comentată „savuros” de moderatorii din platoul televiziunii „x” sau „y”, moderatori care adăugau la rândul lor propriile păreri, la care se adăugau părerile invitaților astfel că spre crucea nopții se contura o ieșire „furioasă” a PNL din alianța USL, urma ca azi să se declarare războiul politic între PNL și PSD, că liberalii și social-democrații au „sunat” mobilizarea rezerviștilor și trecerea tuturor în tranșee, că Băsescu și ai lui au constituit un comandament de criză unde vor hotărî pe cine să sprijine luând în calcul toate variantele posibile s.a. Ba, la Antena 3, Gâdea a invitat pe Hannes Swoboda, șeful socialiștilor europeni, cel care în 2012 a considerat că suspendarea lui Băsescu și referendumul pentru demiterea acestuia este „o lovitură de stat”, în calitate de aliat, acum, pentru a pune presiune pe PNL. Iar austriacul, galant, a început să „poarte vorbe de clacă” de pe la Bruxelles cu „intenția PNL de a se alătura PPE”, astfel că zvonistica Antena 3 să aibă și ea un punct de sprijin „consistent” despre apetența liberalilor de „a trăda”.
Aștept, ca toată lumea, să vedem rezultatul negocierilor și decizia PSD cu privire la continuarea alianței în limitele și litera protocolului. Nu este admisă încălcarea „teritoriului politic” astfel cum și l-a delimitat fiecare partid la un moment dat. Avea dreptate Sorin Roșca Stănescu la o întâlnire a noastră, a bloggerilor PNL cu el, atunci când afirma că partidul care nu își apără teritoriul îl pierde. Această criză a fost tocmai o astfel de înfruntare. PSD a vrut să ocupe din teritoriul politic al PNL iar PNL s-a opus. Vehement, ferm, constant. PC nu a pierdut nimic, de fapt. I se vor tăia însă ghearele cu care a vrut să rupă din teritoriul politic al PNL cu sprijinul PSD. Aseară, Nicolicea, s-a exprimat bine atunci când a afirmat că UNPR nu are treabă cu această criză și că Antonescu a fost corect când a afirmat că nu are treabă cu UNPR. Corect. Nu UNPR este cel care a vrut ceva de la PNL. PC este cel care a vrut iar PSD a fost de acord să îl ajute să rupă din teritoriul politic al PNL pentru că, în final, PSD era convins că îi putea lua PC totul.
Se poate ajunge și la ruptură dacă PSD va forța ruperea din teritoriul PNL. PNL nu are cum să acorde concesii în acest domeniu sensibil pentru că o pierdere acum ar duce la pierderi viitoare incalculabile. În primul rând, actuala conducere a PNL ar pierde încrederea propriilor membri, apoi lumea ar pierde încrederea în PNL. Un partid care nu este capabil să își apere „propria avere” nu este demn de a avea pretenția de a guverna. PNL nu își poate pierde vocația guvernării pentru a face pe plac altor partide. Da, sunt de acord că PNL trebuie să facă tot posibilul să rămână în USL însă dacă partenerul de alianță încalcă înțelegerile și nu dorește să se revină la starea inițială a convenției, este mai bine să se despartă.
Să vedem ce va mai fi. Sper ca PSD să înțeleagă că „șmecheria cu PC” nu a mers și că USL se poate menține în continuare doar prin respectarea convenției inițiale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu