Cristian Bușoi și Cătălin Predoiu - foto de pe Google |
Bănuiesc că sunt la fel ca toți ceilalți membri și susținători ai PNL. Un om normal.
Unii oameni sunt mai aproape de sufletul meu, alții mai depărtați. Pentru fiecare dintre ei am o apreciere sau o nemulțumire. Încerc să nu îi pun la grămadă, cum pun membrii și simpatizanților altor partide, pentru că fiecare este unic.
Am, la fel ca ceilalți colegi și simpatizanți ai PNL o clasificare a candidaților. O clasificare care are o importantă componentă extrasă din cultura organizației. Asta este viața.
Pentru că am făcut referire la cultura organizației, eu văd că trebuie să avem o continuitate, trebuie să tragem un fir galben-albastru de la părinții PNL către ziua de astăzi. Firul se va opri la unul dintre candidații la alegerile de peste o lună. În viziunea mea, firul galben-albastru se oprește la Ludovic Orban după ce a trecut pe la Cristian Bușoi și Cătălin Predoiu (în această ordine !). Chiar dacă va mai apare un nou candidat, nu văd argumentele suficiente pentru ca firul galben-albastru să se oprească la el. Singura opțiune credibilă ar fi reactivarea excelenței sale dl. Ionescu Quintus. Ceea ce este imposibil.
Sub aspectul clarificării opțiunii pentru un lider, Ludovic Orban este pe primul loc urmat de Cătălin Predoiu. Sunt cam singurii care și-au asumat, individual, angajamentul de a propune un management politic PNL. Cristian Bușoi este „opera” unei grupări care lucrează pentru promovarea lui. Din nefericire (părerea mea !), este gruparea care a gestionat PNL (indiferent de interimarii care au fost la conducere !) din 2014 până astăzi, cu rezultate catastrofale. Este gruparea care a făcut cărțile, le-a împărțit după criterii obscure și a participat la joc cu cărți false. Este părerea mea ! Cazul de la PNL Ilfov pe care l-am tratat în două articole este relevant !
Se pare că respectiva grupare continuă să joace cu cărți false. Nu trebuie să merg foarte departe pentru a aduce un argument valabil. Iau reacția lui Cătălin Predoiu de astăzi, de la ședința BPN.
Am militat de la inceput pentru o competitie cinstita in PNL si pentru o concurenta cat mai intensa si larga, bazata in principal pe platforme, nu numai o competitie intre persoane.Observațiile lui Cătălin Predoiu sunt corecte. Așa este. Numai că și aici am niște observații.
De aceea, l-am felicitat sincer astazi pe Cristi Busoi pentru intrarea in cursa, dincolo de relatia de amicitie pe care o am cu el, ca si cu Ludovic, de altfel.
Dar vad in acest moment trei probleme de principiu la aceasta competitie:
1) Filialele s-au grupat inainte de publicarea Motiunilor candidatilor, deci, practic, nu conteaza ce vor ei sa faca pentru PNL si, prin PNL, pentru Romania.
2) Cateva Filiale au votat deja in Birourile Politice Judetene cum vor vota la Congres, ceea ce e nestatutar, pentru ca incalca libertatea de vot a membrilor.
3) Unul dintre candidatii anuntati este si in pozitia de a coordona organizarea Congresului. De aceea l-am invitat (aceasta e nuanta corecta), pe amicul meu, Cristi Busoi, sa renunte la functia de secretar general interimar. Jucatorul trebuie sa ramana jucator, nu si arbitru. M-am bucurat sa aud de la dansul ca va reflecta la aceasta invitatie. Indiferent cine va fi sa castige competitia, trebuie sa o castige cinstit.
As mai adauga ca discutiile in BPN au fost colegiale, principiale si civilizate, asa cum sta bine PNL-ului!
Unele observații au la bază concluzii personale în urma analizei unor evenimente, alte observații au la bază informații de la terți (informații confirmate sau aflate în aprige dezbateri), iar altele sunt din presa de scandal. Nu mai vorbesc de fostul „telefon fără fir” devenit în ziua de astăzi „pesurse”.
Observația de la punctul 3 a lui Cătălin Predoiu este întârziată. Gruparea care vrea să rămână la „cârma” PNL prin Cristian Bușoi a pregătit terenul înainte, cu mult timp, de anunțarea candidaturii ! Să ne amintim că actualul secretar general interimar al PNL a anunțat că își va depune candidatura abia după ce va obține susținerea unor organizații care să îi confirme succesul ! Aici se cuvine să legăm punctul 1 de punctul 3.
Pe Facebook au apărut, de mai mult timp, chiar înainte de anunțarea candidaturii lui Cristian Bușoi, mesajele de susținere. Lideri actuali ai PNL, lideri de organizații de tineret, lideri de organizații locale etc. Cu surprindere, pentru mine și alții ca mine, presa on-line cunoscută ca favorabilă PSD a început să îi facă campanie lui Cristi Bușoi concomitent cu promovarea unor gânduri mai puțin bune față de contracandidații acestuia. Pentru cei care urmăresc paginile personale de pe Facebook dar și paginile grupurilor liberale nu este greu să observe o activare a unor adevărate „comandouri” pro-Cristian Bușoi. Deh, se pare că gruparea este cu buzunarele pline. Au bani din destul pentru o campanie în media activă, omniprezentă și omnipotentă, cu susțineri de unde nici dracul nu gândește. Normal că sunt banii de bere, nu pentru articole laudative ! Și „presarii” trebuie să trăiască, au și ei datorii bașca faptul că sunt și ei oameni !
Fac precizările de mai sus pentru a arăta că observația lui Cătălin Predoiu de la punctul 3 din postarea de mai sus sunt întârziate. Cristian Bușoi s-a folosit intens de poziția de secretar general al PNL și de cea de viitor candidat pentru a obține susținerea organizațiilor locale în special a liderilor locali.
Foaie verde lobodă, gura lumii slobodă !
Iar gura lumii nu tace. De undeva, din neant, așa, a venit o vorbă. Organizatorii Congresului PNL din iunie și, normal, secretariatul general PNL au ajuns la concluzia că vor fi cheltuieli foarte mari cu organizarea unui Congres cu 5.000 de delegați ! De aceea, se pare că există niște propuneri de la persoane „importante” ca reducerea cheltuielilor „neproductive” să fie unul din principiile organizării Congresului. Soluția era la îndemână. Reducerea la jumătate a numărului de delegați ! Normal că, potrivit reglementărilor statutare, reducerea va opera la delegații care vin de la organizațiile județene, peste numărul membrilor din conducerile organizațiilor care participă la Congres de drept ! Ce rezultă de aici ? Protejarea „angajamentelor” din partea liderilor „fideli” și evitarea neprevăzutului care poate veni de la cei care pot avea alte opțiuni. Doamne ferește ! Ca să ai garanții, trebuie să știi cum să le protejezi. Iar un Congres în care votul se va da și pe componenta culturală a organizației, și pe componenta popularității, și pe componenta tehnicității moțiunilor poate duce la rezultate nedorite. Iar la nivelul conducerii actuale a PNL, din câte se pare, cooperatorii și susținătorii acestora sunt majoritari.
Îmi place cum Cătălin Predoiu se bucură că „dânsul va reflecta la această invitație”. Va reflecta dar nu va pleca până nu va fi sigur că are Congresul la butonieră. Nu s-a angajat în cursă ca să piardă !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu