marți, 9 mai 2017

Brânza e pe bani. Lăudați-mă guri să vă dau fripturi

Este pre-campanie în PNL pentru alegerile interne din 17 iunie, la Congres, unde liberalii vor hotărî cine îi va conduce în următorii 4 ani. Pre-campanie dar are deja caracteristicile unei campanii în toată regula.

Internauții sunt pe baricade. Pe toate rețelele de socializare. Nu puteau rămâne pe dinafară site-urile publicațiilor on-line. Ce naiba ! Este o pâine de mâncat ! Iar dacă au bani de dat, candidații la funcția supremă în PNL pot comanda ce meniu publicistic doresc. Vor fi serviți cu prisosință. Ba, pot primi și un bonus din partea casei.

Facebook este inundat, la propriu, de site-ul „PSNews”. Din ce văd eu și din ce văd unii prieteni de pe grupurile de socializare la care sunt membru. Iar PSNews a ales: Cristian Bușoi. Sau Cristian Bușoi i-a ales pe ei ? Sau ei sunt ai lui Cristian Bușoi ? Să le fie de bine ! Să se îndoape la greu că nu se știe ce va fi mâine.

Cei de la PSNews nu sunt singurii care „lucrează” pentru Cristian Bușoi. Și-au arătat disponibilitatea și cei de la „DCNews”, cunoscuți ca fiind pro-PSD până în prăsele. Chireac tocmai ce se lăbărțează pe la Antena 3 și România Tv cu laude nemăsurate la adresa infractorului Liviu Dragnea. Acum, DCNews „mișcă” în direcția „Bușoi”. Au mirosit ei „o comoară” care ar avea o disponibilitate. Păi, cum să nu aibă ? Doar Cristi Bușoi este un fidel al Antenei 3 !

Ludovic Orban este în colimatorul PSNews. I se construiește, cu talent gazetăresc, o imagine de „oaie neagră” a PNL. Autorul este jurnalistul din imagine. Prolific omul. Pro-Bușoi, desigur.

Să ne amintim, nu cred că este greu, tipul de campanie al PSD (preluat în integralitate de PSNews). Promovarea unor minciuni până când devin „adevăr”. Acest Valentin Busuioc are două articole în care promovează aceeași idee. Probabil că va mai scrie câteva, pe timpul campaniei.

Pe 5 mai apare articolul „ULTIMA ORĂ Congres PNL. Filială cu filială, liberalii încep să facă pasul spre Bușoi”. In interior, se arată că
Filială cu filială, liberalii încep să facă pasul în sensul susținerii europarlamentarului Cristian Bușoi în cursa acestuia pentru președinția Partidului Național. Vedeți mai jos anunțul celui mai tânăr lider de organizație județeană a PNL.
Următorul paragraf însă vedem că președintele nou ales al filialei, cel mai tânăr președinte de filială din PNL, îi urează succes lui Cristian Bușoi la depunerea candidaturii.

Tot pe 5 mai, apare articolul „Crin Antonescu susține candidatura lui Cristian Bușoi. Detalii de culise din PNL EXCLUSIV”.

Jurnalistul a trebuit să se mulțumească cu explicațiile lui Crin Antonescu, fără a putea specula un raport între Bușoi cu oricare dintre contracandidați, dar tot bagă o strâmbă (solda trebuie justificată !):
În consecință, Antonescu a subliniat în repetate rânduri că îl susține „fără rezerve” pe Bușoi, în contextul în care actualul secretar general interimar al PNL este o figură veche în partid și – mai mult – „dispune de cea mai consistentă, cea mai solidă experiență politică internațională” dintre toți candidații anunțați până acum
Asta cu „nenumărate rânduri” este de comă. Bag seama că trebuia să aibă și jurnalistul o contribuție la „informație”.

Pe 9 mai, același Busuioc, vine cu altă „bombă” juralistică „Congres PNL. De ce trec filialele de partea lui Bușoi / EXCLUSIV”.

Aici, avem deja o dezvoltare a subiectului. Contracandidatul Ludovic Orban este făcut „arșice”. Nu din vorbele contracandidatului Cristian Bușoi, ci din vorbele jurnalistului care a simțit nevoia să fie mai concis. Iar vorbele lui vor să devină „vorbele” liberalilor. Ia să vedem ce și cum !
Tocmai acest realism face ca secretarul general interimar să fie recunoscut drept singurul dintre principalii trei candidați cu care se poate discuta. Iar aici trebuie să scoatem în evidență faptul că Ludovic Orban are – potrivit surselor PSnews.ro – o reputație șifonată în PNL din punctul de vedere al dialogului. Nu de alta, dar liberalii țin minte că nimeni nu a făcut vreodată vreo înțelegere cu Orban pe care fostul deputat să o și respecte.
De unde a scos Valentin Busuioc aceste concluzii ? Care sunt liberalii care i-au dat, pe surse desigur, aceste concluzii despre Ludovic Orban în PNL ?

- Ludovic Orban are o reputație șifonată în PNL din punctul de vedere al dialogului;
- Ludovic Orban nu își respectă angajamentele cum reiese din formularea „nimeni nu a făcut vreodată vreo înțelegere cu Orban pe care fostul deputat să o și respecte”.

Ba, chiar mai grav, Ludovic Orban este un primitiv, judecă lucrurile în alb și negru (adică este incapabil de combinații obscure ?), este instabil în relațiile cu ceilalți colegi din PNL, uite la săracul Tăriceanu !
Ludovic Orban este un om care judecă lucrurile în alb și negru: pentru el, ori ești prieten, ori ești dușman; și nici măcar o astfel de relație nu este una permanentă. Cel mai bun exemplu este chiar Călin Popescu-Tăriceanu, care l-a făcut ministru al Transporturilor pe deputatul liberal (în 2007, după înlăturarea PD-iștilor de la guvernare), dar care a ajuns ținta invectivelor acestuia, după plecarea din PNL și înființarea ALDE.
Hait ! Cum ? Ludovic Orban săvârșește infamia de a adresa invective sărmanului Călin Anton Popescu Tăriceanu pentru a că plecat din PNL și a înființat ALDE ? La zid cu Orban ! Este inadmisibil să se comporte așa cu onorabilul Tăriceanu, acest om de mare valoare internă și internațională !

Ia să vedem ce crime a mai săvârșit Ludovic Orban.
Ca să înțelegeți că Ludovic Orban este un personaj imprevizibil, care oricând se poate răsuci pe călcâie față de înțelegerile stabilite, vă mai amintim doar că parlamentarul nu este un om de echipă, iar pasul cel mai sonor l-a făcut în afara colegilor de partid în 2011, când a fost singurul din conducerea PNL care a votat împotriva constituirii USL.
Cutremurător ! Ludovic Orban a fost singurul din PNL care s-a opus, fățiș, constituirii USL. Bine, s-au mai abținut vreo 8 membri ai PNL, dar Ludovic Orban a fost direct împotrivă. Iar asta este o mare crimă ! A cobit și s-a adeverit ! Ia să avem grijă la ce spune Ludovic Orban pentru că, vedeți, se adeverește !

Trebuie să observăm că Ludovic Orban primește niște acuze în același material în care Cristian Bușoi primește laude. Ca atare, nu trebuiesc luate separat. Cristian Bușoi a fost pentru USL, confirmarea „disciplinei de partid” în cazul lui Cristi vine de la Crin Antonescu, în timp ce Ludovic Orban a fost evident împotrivă, ba chiar a afirmat în acel timp că acea construcție strică democrației în România și că nu are viață lungă. A avut „gura aurită”. De la acea construcție au urmat „nenorocirile” pentru PNL și ridicarea la putere în România a unor personaje ca VV Ponta, Liviu Dragnea și toată liota de indivizi care se învârt în jurul lor. Iar anul 2016 poate fi considerat „anul decontului pentru USL”.

Cât privește „plânsul” jurnalistului pe umerii sărmanului Tăriceanu care este chinuit de Ludovic Orban cu cuvinte „de ocară”, ce naiba să înțeleg eu de aici ? Să înțeleg că avem „șansa” unei apropieri a lui Cristian Bușoi de Călin Anton Popescu Tăriceanu care astăzi îi ține trena lui Liviu Dragnea și PSD ? Să înțeleg că Tăriceanu o fi un fel de „sculă de basculă” pentru PSNews ?

Cât privește dialogul lui Orban cu ceilalți liberali să înțeleg că Bușoi este mai activ, este în plin dialog cu toți pentru realizarea concordiei naționale liberale ?

În opinia jurnalistului Cristian Bușoi are și în plus față de Ludovic Orban. Nu mai vorbesc despre Cătălin Predoiu pentru că acesta este trecut după o perdea, să nu fie văzut de lume. O fi și asta o tactică. De o avea Cătălin Predoiu o ieșire publică semnificativă nu este exclus să își primească și el porția, normal pe baza „surselor” din PNL care alimentează scrierile jurnalistului.

În primul rând, Cristian Bușoi are „ ... binecuvântarea fostului lider Crin Antonescu, un nume greu în PNL chiar și acum, când nu mai deține nicio funcție în partid”. Iar cu binecuvântarea asta trece lejer peste multe alte probleme mai pământești. Deja are un nimb de „sfânt liberal”, făcător de minuni. Pentru țară și popor, desigur, ce credeați ?

Apoi, Cristi Bușoi este „ ... unul dintre puținii liberali care se străduiesc să mențină PNL pe linia directoare stabilită de către președintele Klaus Iohannis în campania prezidențială din 2014: „România lucrului bine făcut.

Cu afirmația asta m-a făcut praf. Ba chiar și pulbere. Am o dilemă. Cât înseamnă, numeric desigur,  în textul jurnalistului „unul dintre puținii liberali” ? Formularea spune mai pe șleau că liberalii au părăsit „linia directoare” stabilită de președintele Klaus Iohannis iar acum un candidat la președinția PNL, în speță Cristian Bușoi, „păstrător al tradiției liberale” - Crin Antonescu -, alături de alți liberali, puțini ei după cum spune jurnalistul, vor să revină la „linia directoare”. Păi, să îmi fie cu iertare, dar dacă au rămas așa puțini liberali care urmează linia „România lucrului bine făcut”, după cum spune jurnalistul, cum îi va determina Cristian Bușoi să îi dea votul la Congres ? Sau nu are importanță numărul liberalilor care au altă părere ? După o ultimă intervenție a jurnalistului se pare că nu.
Nu în ultimul rând, Bușoi este (chiar dacă interimar) secretarul general al PNL – așadar, a doua funcție (imediat după cea de președinte) care ține efectiv legătura cu toți președinții de organizații județene din țară. Precizăm că doar președintele și secretarul general sunt conectați efectiv la întreaga hartă de filiale, prim-vicepreședinții PNL ocupându-se doar de câte o regiune.
Aha ! Ca să vezi unde era șpilul ! Bușoi candidează, adică este pe teren ca jucător, dar este și arbitrul jocului. Adică are și fluierul și cartonașele la el. Păi, nene jurnalist, nu cumva ai luat-o pe arătură ? Situația asta de evident conflict de interese a născut reacția lui Cătălin Predoiu:
Unul dintre candidatii anuntati este si in pozitia de a coordona organizarea Congresului. De aceea l-am invitat (aceasta e nuanta corecta), pe amicul meu, Cristi Busoi, sa renunte la functia de secretar general interimar. Jucatorul trebuie sa ramana jucator, nu si arbitru. M-am bucurat sa aud de la dansul ca va reflecta la aceasta invitatie. Indiferent cine va fi sa castige competitia, trebuie sa o castige cinstit.
Ei ! Va reflecta. Frumos. Dar faptul că va reflecta nu acoperă „competiția cinstită”. Până și campania asta de presă ne arată că se joacă necinstit. Iar acest articol este una dintre probe. Apelul la o campanie cinstită făcut de Bușoi nu prea are susținere. Din partea lui sau a alor lui.

Va renunța Cristian Bușoi la funcția (interimară ea dar tare benefică) din partid pentru a se instala pe aceeași treaptă cu ceilalți candidați ? Nu știu. La cât de necinstite au fost până acum jocurile, am o îndoială.

Niciun comentariu: