Sunt câteva elemente de clarificat aici. Nu am pretenția că le voi cuprinde pe toate. Vreau însă să le arăt pe cele pe care le văd eu, acum, în acest moment. O analiză corectă ar scoate în evidență mult mai multe aspecte „interesante”. În fond, Băsescu și PSD propun o ticăloșie și acceptarea ticăloșiilor trecute !
Băsescu face afirmația stupidă că „Nu am făcut o coaliție cu PSD; am făcut o coaliție cu conștiința mea” ! Nu, ce să mai vorbim ! Nu, pe dracu ! Coautorul propunerilor este Liviu Brăiloiu de la PSD, nu din altă formațiune politică. Bașca faptul că Liviu Brăiloiu este senator de Constanța, cu firme în turism, proprietar de hoteluri etc. Nu se leagă ? Constanța, turism, averi, miniștri ai turismului, primari locali ...
Reglementarea nu se poate aplica doar celor care au comis acte de corupție pentru a aduce bani la partid sau voturi ! Principiul constituțional de la art. 16 alin (1) spune că „Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări”, drept pentru care, de va avea sorți de izbândă, legea nu va putea face o discriminare între cei care au dus banii acasă sau doar la partid sau au dus și bani acasă și la partid. În ambele cazuri, beneficiarii au fost entități private și nu au servit interesele majore ale populației. Dacă este să fim și mai corecți, nu banii sau avantajele obținute sunt aici în cauză. Aici este vorba despre actul de corupție, cel prevăzut și sancționat de legea penală. Cum a acționat fiecare personaj, este altă poveste. Instanța va reține când va da sentința actele și faptele fiecărui inculpat, va da o pedeapsă mai ușoară sau mai aspră în funcție de pericolul social al faptelor comise, de prejudiciul produs, de experiența de viață, de vârstă etc. Ca atare, nu poți da o lege prin care să fie scutit de executarea pedepsei „Gigel” pentru că a dus banii la partid sau a adus un folos partidului iar pe „Ionel” îl ții la pușcărie pentru că a dus banii în altă parte. Pretenția lui Băsescu este absurdă. Mai mult, o astfel de grațiere poate avea o repetiție. Obținând puterea politică prin folosirea actelor de corupție, un partid poate da o altă lege a grațierii care să scoată din pușcărie politicienii care cad „în plasa” procurorilor. Astfel se poate crea un precedent. Dacă furi pentru partid, scapi de pușcărie. Dacă furi pentru tine, pușcăria te mănâncă ! Hai să fim serioși !
Ce face Băsescu acum, este să ceară clemența pentru cei care au falsificat alegerile și au permis luarea puterii de către organizații politice care au folosit actele de corupție în alegeri. Cere clemență pentru demnitarii și funcționarii publici care au luat banii de la stat, destinați pentru dezvoltarea țării sau asigurarea serviciilor către populație și i-au folosit în avantajul entităților private, numite partide politice, pentru perpetuarea puterii politice. Băsescu cere clemență pentru colegii lui din politică - de la fostul PDL, de la PSD sau chiar de la fostul PNL -, care au întărit în conștiința populației convingerea că actul de corupție este necesar pentru a primi drepturile și atenția care li se cuvine de la stat prin serviciul public executat de persoanele care au fost investite cu atributul autorității publice. Băsescu cere clemență pentru persoanele care au fost capabile să comită acte de corupție ! Persoane imorale, persoane lipsite de integritate, persoane capabile să comită infracțiuni dacă interesul lor imediat îl cere. Persoane care nu reprezintă populația țării dar care au acționat pentru a lămuri populația că a comite infracțiuni - a acționa împotriva celorlalți, a le fura celorlalți avuția și viitorul -, este o soluție pentru a reuși în viață, pentru a ajunge la bunăstare.
Luarea de mită am propus-o pentru grațiere având în vedere că se face eventuala grațiere cu plata prejudiciului și având în vedere că nu discutăm de recidiviști. (...) Până la ultima lege a finanțării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate, așa cum s-a și întâmplat cu foarte mulți oameni, și de luare de mită și de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiți cei care au dus banii acasă. Și trebuie pedepsiți. Banii ăștia s-au dus în geci, în umbrele, pentru că așa au funcționat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit fecioarele Maria, neprihănite, și Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice, dacă observați. Toți oamenii politici care au trecut prin campanii, cu excepția ultimei campanii, din 2016, pe noua lege — și aici mă refer și la oamenii politici și la partidele care au trecut prin alegerile din 2014, au aceste probleme
Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ținem așa. Eu cred că trebuie să vină un moment zero. Este părerea mea. Comisia face ce vrea, dar să avem curaj să ne asumăm ce a fost. Sigur, dacă vrem să ne menținem rezervorul de viitori penali, care încă n-au fost denunțați de oamenii de afaceri, nu facem nimic. (...) Insist pentru grațierea acestor fapte, care unele sunt considerate acte de corupție, altele sunt considerate infracțiuni de serviciu. (...) Știu toate instituțiile că partidele s-au finanțat ilegal. (...) Cred că e momentul să punem capăt și numai printr-o grațiere se poate pune capăt având în vedere că avem o nouă lege de finanțare a partidelor politiceRecunoști că ai fost un corupt. Este bine. Dar nu te face mai „sănătos” din moment ce vii cu astfel de inițiative. Tot un personaj imoral rămâi. Ba chiar te afunzi în imoralitate cu astfel de acțiuni. Pentru că și acțiunea ta de acum este tot un act imoral ! Acceptarea acestei acțiuni de către Senatul României califică, reține, califică România ca un stat corupt, definește cetățeanul României ca un cetățean corupt ! Duce în derizoriu munca instituțiilor statului care au acționat împotriva corupției, au sancționat corupția, au luat măsuri pentru a preveni actele de corupție. Eu nu sunt de acord cu așa ceva. Locul tău este în pușcărie, alături de ceilalți corupți care te-au însoțit în PDL sau ți-au fost aliați la PSD. Pentru că să nu uităm, PDL și PSD au fost împreună, așa este corect să spunem, au fost împreună când s-au comis ticăloșiile pe care justiția de astăzi le sancționează. Tot corect să spunem este și faptul că unii de pe la PNL au fost în cârdășie cu voi și sincer să fiu aștept, cu nerăbdare, să îi văd și pe aceștia în fața instanțelor de judecată, alături de tine, de ai tăi (mai vechi și mai noi), de cei din PSD.
Chiar dacă foștii tăi susținători te critică astăzi, oripilați, tot îți iau apărarea aducând acuze fostului USL. Ei bine, încep să cred că USL a fost un accident istoric în politica românească care are marele merit că a oprit „putinizarea”, „erdoganizarea”, „orbanizarea” societății românești, „băsescienizarea” României. Fără existența și acțiunile USL, astăzi eram în rândul țărilor blamate din Uniunea Europeană ! Țări cu dictaturi în formare. USL a rupt „aripile” partidului stat PDL pe care îl conduceai cu autoritate. În urma acțiunilor USL s-a prăbușit PDL Băsescu. De aceea foștii tăi susținători sunt toată ziua cu USL pe buze, pentru că USL le-a prăbușit visul statului autoritar, liber-schimbist/oportunist (se pare că este doctrina la care te închini acum), abuziv.
Momentul „0” Băsescule va apare doar atunci când toți corupții vor da socoteală pentru încălcarea legii. Acum nu poate veni un moment „0” pentru că în Parlament avem aproape 1/3 parlamentari condamnați sau aflați în curs de judecare, inclusiv pentru acte de corupție. Nu putem avea un moment „0” pentru că legile românești au ca autori sau susținători, au ca „judecători” infractori și oameni certați cu legea. Nu putem avea un moment „0” pentru că la Senat avem un președinte inculpat, iar la Camera Deputaților avem un președinte infractor (condamnare definitivă) dar și inculpat în alt dosar pentru acte de corupție. Nu putem avea un moment „0” pentru că tu, cel care ai avut o mare putere la un moment dat, ai fost părtaș alături de Adrian Năstase la crearea statului corupt și, grav de tot, ai devenit senator al României pentru a susține în Parlamentul României corupția și corupții. Ești o rușine, Băsescule ! Momentul „0” va veni doar atunci când „făuritorii” statului corupt românesc vor ajunge după gratii, pentru ani lungi de detenție.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu