Donald Tusk și Donald Trump |
Prima ieșire a lui Trump în calitate de președinte al SUA are succes comercial în Arabia Saudită și insuccese în relațiile cu toți marii actori politici, partenerii SUA de până acum.
Eu pot ! Eu fac ! Eu dispun ! Corect. Tu poți, tu faci, tu dispui însă nu vei obține ce vrei. Pentru că putința și vrerea ta trebuie să găsească un receptor dispus să te acompanieze. În Arabia Saudită ai găsit ce ai vrut: bani. În rest ? Pauză.
Declarațiile lui Tusk la finalul întrevederii de o oră și jumătate între liderii UE și Donald Trump reflectă, mai degrabă, dezacordurile profunde pe teme deosebit de importante de politică externă dar și de colaborare între Uniunea Europeană și SUA în viitor. Este normal să încapă în discurs și existența unor puncte de vedere comune însă poziția comună privind lupta împotriva terorismului nu are o viață foarte lungă. Mai ales că este îndreptată, deocamdată, asupra Daesh și a unei perioade oarecare după învingerea acestei organizații teroriste.
'Sentimentul meu este că suntem de acord cu privire la numeroase subiecte și în primul rând și mai ales în ceea ce privește combaterea terorismului'Pentru întreaga Uniune Europeană există o problemă. Federația Rusă. Comportamentul Rusiei a devenit un factor de risc major, nu doar sub aspectul respectării dreptului internațional, ci mai ales sub aspectul respectării integrității teritoriale, a independenței și suveranității a statelor membre ! Efectele politicii externe ale Federației Ruse față de vecinii săi, state membre ale Uniunii Europene, pun sub semnul întrebării fundamentele Uniunii Europene ! Practic, Rusia atentează la însăși existența Uniunii Europene ! Sub aspect politic, social și economic Uniunea Europeană are instrumentele necesare pentru a răspunde agresiunii Rusiei. Sub aspectul capacității de apărare, statele membre ale Uniunii Europene se bazează doar pe forțele lor militare angajate, acolo unde este cazul, în Alianța Nord-Atlantică. Astfel, Uniunea Europeană este „la mâna” voinței statelor membre NATO, numai cu privire la statele membre NATO. Celelalte state membre ale Uniunii Europene sunt exceptate de la protecția directă a NATO. Avem cazul Finlandei, Suediei, Austriei. Într-un caz de agresiune, directă, cu „omuleții verzi” nu cu forțe militare „oficiale”, există pericolul ca în cadrul NATO să existe „părerea” rezolvării situației „prin dialog”, indiferent de consecințele intervenției rusești asupra statului sau statelor membre NATO atacate. Sunt state membre ale UE care ar înclina către o astfel de soluție iar acum, după câte se pare, Donald Trump are idei asemănătoare. Foarte periculos pentru UE dar și pentru NATO, ca organizație aflată în dificultate din cauza comportamentului „comerciantului” Donald Trump, ajuns președinte al SUA.
'Nu sunt sigur 100% că putem spune astăzi, domnule președinte și eu însumi, că avem o poziție comună, o opinie comună pe tema Rusiei', a admis Donald Tusk în fața presei, la încheierea discuțiilor cu președintele american.Poziția comună față de Rusia și politica adoptată de Vladimir Putin nu este doar un moft. Nu se referă doar la comerț. Nu se referă doar la bani. Se referă la stabilitatea europeană, cel puțin aici în spațiul european, se referă la tratatele de dezarmare în Europa pe care Rusia le-a denunțat pentru a porni cel mai amplu proces de înarmare de după WW2, se referă la cuceriri teritoriale cum este cazul Crimeei care a fost transformată într-o bază de lansare a agresiunilor militare ruse asupra statelor din bazinul Mării Negre dar și a statelor din centrul Europei, majoritatea membre ale Uniunii Europene și NATO.
'Principalul meu mesaj către dl Trump a fost faptul că ceea ce dădea cooperării și prieteniei noastre cea mai profundă semnificație erau valorile fundamentale occidentale, ca pacea, drepturile omului, respectul pentru demnitatea umană', a menționat Tusk.
'Cea mai importantă sarcină astăzi este consolidarea întregii lumi libere în jurul acestor valori și nu numai a intereselor', a subliniat președintele Consiliului European.Donald Tusk este destul de tranșant. Donald Trump a venit să „își apere interesele” în fața Uniunii Europene, nu să reconfirme valorile fundamentale ociidentale care au stat la baza tuturor relațiilor dintre statele europene și SUA.
Nu pot spune că mă așteptam la cine știe ce prestație a lui Trump față de UE. Acest dialog îl precede pe cel care va avea loc la summit-ul NATO însă acolo va fi o altă poveste. Rețin, nemulțumit, un prim eșec al relațiilor dintre noua administrație americană și Uniunea Europeană.
De aceea sunt, cum se spune, în alertă privind relațiile pe care vrea să le aibă Donald Trump în cadrul NATO cu statele membre ale Uniunii Europene cărora le-a refuzat astăzi identitatea comunitară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu