Crin Antonescu și Ludovic Orban |
Te mai legi de unul, te mai legi de altul, te mai uiți urât la câte unul dar începi deja să ai mari suspiciuni când alături de cei din presă vezi acțiuni organizatorice la PNL sub coordonarea secretarului general interimar al PNL care este și contracandidatul principal. Iar când apare și fostul președinte Crin Antonescu cu o susținere pentru Cristian Bușoi cumva exagerată dar cu o nuanță de desconsiderare față de prietenul Ludovic Orban, te întrebi în mod evident: ce naiba se petrece aici ?
La Antena 3, Crin Antonescu a făcut o comparație:
Daca e sa facem o comparatie, pe de o parte avem un program deschis, care pune accente corecte, care lasa speranta unei modificari de discurs politic profund al PNL, la Cristian Busoi, pe de alta parte o cantonare in trecut, in formulele de cooperativa, in promisiunile chiar lipsite de discernamnt pentru o persoana… referindu-se la Ludovic Orban - HotNewsEste lectura lui, este înțelegerea lui, este, până la urmă treaba lui. Dacă așa a înțeles Crin Antonescu să evalueze cele două, asta este. Cine vrea să se mulțumească cu „expertiza” lui Crin Antonescu, nu are de cât. Eu știu să citesc și am ce îmi trebuie să înțeleg ce am citit. Iar mie îmi iese altceva. Deocamdată. Dar este treaba mea, părerea mea. Voi pune pe blog din când în când niște comparații dacă între cele două moțiuni există ce să compari.
Crin Antonescu la 57 de ani, devenit președinte al PNL în 2009, la vârsta de 50 de ani ne spune, cu mult patos „revoluționar”, că Ludovic Orban, la 53 de ani aparține unei generații depășite, îmbătrânite care nu mai poate fi de folos PNL. Mai sus, în declarația lui de la Antena 3 (au redevenit prieteni ?!), Crin spune că Orban s-a cantonat în trecut, că este chiar lipsit de discernământ (evident, după ce a citit moțiunea (dar o fi citit-o ? Sau i-a fost „povestită” ?).
Bine, hai să fiu mai binevoitor, pentru început. Orban reprezintă trecutul iar Bușoi reprezintă viitorul. Nu am nimic împotrivă. Diferența de vârstă dintre cei doi este de 14 ani, se poate accepta. Dar prezentul ? Unde este prezentul ? Ce facem cu prezentul ? Pentru că trăim într-un prezent „croit” de trecutele glorii ale PNL, unele mai tinere, altele mai ... în vârstă, obosite înainte de a trece pragul celor 65 de ani statutari, când se consideră că membrii PNL pot sta liniștiți în banca lor, pot împărți „cu talent”, cum spune un coleg de generație, pliante și materiale promoționale însă nu mai are rost să se implice în conducerea partidului sau să aspere la demnități și funcții publice. Bine-bine, și aici există excepțiile de rigoare. Oameni suntem, ce naiba !
Ei bine, dacă vedem la Crin Antonescu o stare de oboseală în acțiunea publică, asta nu înseamnă că toți liberalii de 50 de ani și ceva peste sunt buni de aruncat la coșul de gunoi ! Să fim serioși ! Cum mai justificăm „cariera liberală” ? Dacă tot scădem vârsta pentru ocuparea funcțiilor de conducere în PNL, vom ajunge la situația stupidă (după logica lui Crin Antonescu) să considerăm „bătrâni și rebuturi” pe cei care ating vârsta de 45 de ani, apoi pe cei de 40 de ani și tot așa până se va alege ca președinte un bebelus de la creșă care, este absolut evident, reprezintă viitorul față de toți cei care au mai mulți ani în spate. Un mucos de clasa I-a va fi „un bătrân”, un „cantonat în trecut”.
Observ că susținătorii lui Cristian Bușoi stau pitiți după Crin Antonescu. Au o parte a presei de partea lor, chiar și susținătorii USR au trecut de partea lor, de partea lor sunt și susținătorii PMP, băsiștii cei puri și duri. De ce oare ?
Crin Antonescu are un motiv care să îl determine să se opună alegerii lui Ludovic Orban la conducerea PNL ? Eu cred că are.
Ludovic Orban s-a opus alianței care a nenorocit PNL. Spre cinstea lui, a fost singurul lider liberal care a gândit corect și nu s-a mulțumit cu niște primării și niște consilieri locali, nu s-a mulțumit cu niște posturi de parlamentar ci a gândit la partid, la sănătatea lui ideologică, la membrii și susținătorii acestuia. A pus mâna pe putere PSD, ministerele liberale au fost golite de substanță, miniștrii liberali erau cu datul din gură iar miniștrii PSD erau cu împărțitul banilor. Ludovic Orban a fost printre foarte puținii care au vociferat și au criticat lipsa de reacție a PNL. Infractorul Liviu Dragnea, ca ministru al administrației publice a clocit ordonanța aia paranormală care a scăpat de pedeapsa legală primarii și consilierii altor partide care vor să schimbe tabăra politică. PNL a rămas în fundul gol, plecând la PSD, UNPR și partidulețul lui Tăriceanu peste 1500 de aleși locali.
Când Klaus Iohannis a devenit candidatul PNL la președinție, după ce Crin Antonescu s-a retras ostentativ din toate funcții posibile și imposibile din partid, Ludovic Orban a respectat linia partidului și a susținut candidatura lui Iohannis în timp ce Crin Antonescu „se îndoia” de reușita candidatului Iohannis al PNL.
Cine știe câte discuții au mai fost între ei, liderii PNL, la care Ludovic Orban și Crin Antonescu să fie pe poziții opuse.
Sunt suficiente motive pentru ca astăzi Crin Antonescu să nu vrea să îl vadă pe Ludovic Orban câștigând PNL. Aici eu adaug încă unul. Este o problemă psihologică. Mai tânărul Ludovic Orban ar putea demonstra că politica de până acum a PNL a fost greșită. Dacă mandatul lui Ludovic Orban va fi unul de succes, toată „literatura” politică favorabilă lui Crin Antonescu devine maculatură.
Cu atât mai nesuferită este imaginea cu cât noi, românii, avem marele talent de a ne întreba: dacă îl alegeam pe Ludovic Orban în 2009 președinte al PNL, nu ar fi fost mai bine pentru PNL astăzi ? Nu cumva am fi fost cel mai puternic partid din România ?
Pe Facebook, Ludovic Orban a anunțat când își depune candidatura dar a adăugat și un îndemn:
Vremea declinului a trecut. Incepem ascensiuneaTimpul de când a început declinul poate fi ales de fiecare după câtă informație a adunat sau adună între timp.
Avem o problemă simplă de rezolvat. Continuăm cu cei care au condus PNL în acești ani, adunați în spatele lui Cristian Bușoi, continuăm cu declinul sau ne scuturăm de plăcerile false, ne apucăm de treabă și începem ascensiunea cu Ludovic Orban care știe să conducă, care știe să fie lider, care este un lider informal veritabil al liberalilor din România.
Cât privește „formulele de cooperativă” văzute de Crin Antonescu alături de Ludovic Orban, să ne fie cu iertare, dar cooperativa este ghem lângă Bușoi. Toată ! Este cooperativa de care s-a folosit Crin Antonescu lăsată moștenire Alinei Gorghiu și încă activă, chiar foarte activă pe timpul acestor alegeri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu