Secretarul general interimar al PNL, Cristian Bușoi, la Baia Mare |
Secretarul general interimar al PNL, Cristian Bușoi, candidat la funcția de președinte al PNL, este acuzat de imoralitate pentru că profită de funcția din partid pentru a-și promova candidatura. Are un avantaj major față de contracandidații înscriși pentru aceeași funcție, Ludovic Orban și Viorel Cataramă. Inegalitate evidentă, poziție dominantă evidentă. Una este să te prezinte cu titulatura oficială de conducător al PNL și apoi cu cea de candidat și altceva este să te prezinte simplu, candidatul „X” !
Pentru că suntem oameni, avem capacitatea de a cântări lucrurile și altfel decât o face rațiunea, rece, pragmatic. În cazul nostru însă, suntem, cumva, în mijlocul unei țesături cooperativiste pe care, să fiu sincer, nu am observat-o la timpul ei. Dacă privesc în urmă, nu cu mult, semnele de întrebare se înmulțesc.
Cristian Bușoi a fost desemnat de un CN ca secretar general interimar în locul lui Marian Petrache intrat, puternic, în vizorul DNA pentru niște fapte de corupție. Adevărul va fi stabilit în urma judecății de către o instanță competentă. Din știrile „vremii”, Cristian Bușoi a fost impus, reușita fiind ajutată de o lipsă a unor membri ai CN la momentul potrivit. Noaptea. Nu cumva, mă întreb ca omul, impunerea lui Cristian Bușoi ca secretar general interimar al PNL a fost unul din pașii făcuți de „cooperatori” pentru viitoarea candidatură la președinția PNL ?
Pasul către „tineret”, chemat să salveze imaginea publică pe care PNL a căpătat-o ca urmare a acțiunilor politice ale „maturilor” ajunși la sapă de lemn ca imagine publică dar mai ales în urma încolonării unora pe scările DNA, a devenit o necesitate stringentă în evaluarea celor care încă nu vor să renunțe la putere. Pentru că, să fie clar, aici este vorba despre menținerea puterii ! Tineretul este chemat să prezerve puterea celor care încă o au dar, din cauze obiective sau subiective, sunt la capătul drumului. rezultatele lor au fost catastrofale în anul care a trecut, performanța de a duce partidul de la 40-45% la 20% nu este de colo !
Observ că se schimbă textele susținătorilor lui Cristian Bușoi. Nu mai folosesc titulatura „secretar general interimar” și s-au ancorat în „candidatul Cristian Bușoi”. Este foarte bine. Rămâne însă fondul problemei nu nelămurit ci viciat.
Delegarea de competențe de către secretarul general interimar Cristian Bușoi nu înseamnă „renunțarea la funcție” ! Funcția o are. Nu își mai exercită atribuțiile funcției, le-a delegat lui Tinel Gheorghe. Delegarea însă, nu are ca temei o incapacitate a secretarului general interimar al PNL Cristian Bușoi de a-și îndeplini atribuțiile funcției, cum ar fi concediul de odihnă sau o stare de boală ori o absență motivată ! Secretarul general interimar al PNL Cristian Bușoi își desfășoară campania personală, interes privat evident. Onest, moral, cinstit, integru, ar fi să își dea demisia ! Auto-suspendarea nu este posibilă datorită unui articol din Statut care stabilește imperativ condițiile auto-suspendării din funcția de conducere în partid. Situația asta, candidatura la președinția partidului, nu este inclusă. Apoi, chiar că nu ar avea rost. Cum nu are rost nici această delegare, care este, obligatoriu, temporară. Finalul este alegerea sau nu în funcția de președinte al PNL. Dacă nu este ales, nu are cum reveni pe poziția de secretar general al PNL pentru că va fi aleasă persoana pe care o propune președintele ales.
Delegarea de care se face atâta caz de „echipa Bușoi” este o simulație a „auto-suspendării”. Are o consecință juridică importantă. Păstrează funcția la titularul interimatului și, permite acestuia folosirea titlului pe timpul campaniei. Permite, totodată, acoperirea formală a absenței de la „locul de muncă”. Secretarul general interimar este în activitate la organizațiile județene pentru buna funcționare a partidului, mai ales în această perioadă a pregătirilor pentru congres, când, foarte important, sunt desemnați de CDJ-uri candidații la Congres ! Nu este de colea !
Se schimbă textele în prezentarea activității (private !) din teritoriu a candidatului Cristian Bușoi. Este corect. Dar „în spate”, fundamentul este putred.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu