miercuri, 10 mai 2017

Să dăm cuvântului dreptul de a se transforma în faptă


Competiția din interiorul PNL a ajuns la un moment „delicat”. Cătălin Predoiu s-a retras din cursă. Ludovic Orban și Cristian Bușoi își vor depune candidaturile după ce au adunat listele cu semnăturile de susținere ale membrilor PNL și cele 10 organizații care susțin moțiunea. Este posibil să mai apară competitori. Colegul Adrian Petre Danciu (PNL Sector 3 București) lucrează la propria moțiune. Este foarte bine să fie mai mulți competitori. Raluca Țurcan are și ea o intenție, încă nu este definitivă.

Cum este natural, se fac comparații. Evident, Crin Antonescu a devenit un reper sub aspectul discursului și anvergurii în PNL dar și în societate. A atras, a mobilizat, a dat încredere. Apoi a plecat. O plecare care poate naște multe discuții. Nu este scopul meu.

Ludovic Orban nu este văzut ca posesor al unui discurs fulminant, mobilizator. Ludovic Orban nu este văzut ca un maestru al verbului, al adjectivului, al parantezelor glumețe. Chiar dacă discursul lui are substanță. Ei bine, mare parte dintre cei care vorbesc despre Ludovic Orban, cu știință sau nu, apreciază la el substanța ! Este liberalul veritabil, pur-sânge, constant în comportament și acțiune, ferm în aprecieri și decizii, capabil de compromis fără a se compromite, adept fără devieri al doctrinei liberal-conservatoare tradiționale, „inginer” al programelor politice majore.

Mesajele lui scurte, fără înflorituri, comportamentul lui politic de până acum sunt o garanție a legăturii între vorbă și faptă. Iar PNL are nevoie, mai mult ca oricând, de adevăr și de bine. Cele două instituții sociale nu merg separat. Adevărul duce la bine, iar binele relevă adevărul. Ludovic Orban este purtătorul acestui tip de masaj politic.
Candidez pentru a oferi PNL caracter și o identitate politică clară de dreapta, liberal-conservatoare.
Ludovic Orban vorbește așa cum este el. Referirea la „caracter” nu este întâmplătoare. El, omul Ludovic Orban, a făcut dovada, de-a lungul timpului, a omului de caracter: perseverent, om cu voință fermă, om corect. Fiind om de caracter, s-a menținut ferm pe identitatea politică liberal-conservatoare întotdeauna. S-a opus tuturor fuziunilor și alianțelor cu formațiuni politice purtătoare ale unor doctrine adverse. Chiar dacă nu a fost de acord cu deciziile conducerii partidului la un moment dat, le-a respectat și a cerut tuturor să le respecte pentru că respectul față de legea internă a partidului face parte din identitatea liberalului. Liberalismul este curentul politic care promovează constituționalismul, legalitatea, transparența, progresul. Omul politic Ludovic Orban se prezintă tuturor celorlalți ca purtător al acestor comandamente politice nu doar în viața de partid ci și în viața de zi cu zi.

Este timpul să lăsăm cuvântului dreptul de a se transforma în faptă. Este timpul de a lăsa verbului „a face” posibilitatea de a se materializa în acțiunile politice ale PNL. Este timpul ca PNL să își confirme caracterul și identitatea politică clară de dreapta, liberal-conservatoare cu care a străbătut timpurile până în ziua de astăzi. PNL nu poate fi un „cluster politic”, o adunătură de curente politice care se opun PSD. Este inadmisibil. O astfel de abordare, acceptată până în prezent, a generat plecarea din partid a celor care au considerat că PNL și-a pierdut identitatea. O astfel de abordare a făcut ca PNL să își piardă o mare parte din electorat. Iar așa nu se mai poate continua. PNL are o tradiție la care se poate întoarce și pe care să o îmbogățească cu instrumentele politice adecvate timpurilor în care societatea românească a ajuns.

Faptul că liderii locali care au avut succese în campaniile electorale trecute au semnat pentru Ludovic Orban, reflectă acceptul lor față de linia politică promovată de Ludovic Orban și încrederea acestora în capacitatea lui Ludovic Orban de a realiza ce propune.

Niciun comentariu: