Campania internă a PNL pentru alegerile din 17 iunie este în limitele normale, pe undeva. Se spun lucruri mai dure, pe ici pe colo, prin părțile esențiale, se folosesc imagini care să stimuleze consumatorul de informație, viitorul elector la Congresul PNL, se mai și „fură” fără perdea din imaginea partidului pentru a da impresia că respectivul candidat este deja alesul etc.
Când însă apar anumite sintagme în dialogul dintre susținătorii celor doi candidați principali, apare o problemă. Iar eu chiar am una. Cu sintagma „coate goale” nu mă împac. Pentru că are multe, multe înțelesuri. În diferite combinații, devine ucigătoare.
Mi-a reținut atenția următoarea formulare, pe Facebook: „... va trebuia un coate goale care sa isi umple sacii de acum incolo?!”
Contextul este generat de candidaturile lui Ludovic Orban și Cristian Bușoi, de „lupta” între susținătorii celor doi candidați, o luptă purtată prin intermediul cuvintelor și imaginilor. Încă !
La „acuzele” aduse lui Cristian Bușoi că este un îmbogățit cu mijloace nu prea clare, a fost formulată această frază.
Hai să o folosim pentru niște judecăți.
În primul rând, trebuie să înțelegem că un candidat la președinția partidului trebuie să fie cel puțin un om independent financiar, dacă se poate o persoană cu avere, nu un „coate goale”. Eu am o neclaritate. Care este limita superioară a independenței financiare de la care începe să fie cotată o persoană ca nemaifiind un „coate goale” ?
Să înțeleg că membrii PNL sunt clasificați în persoane avute și „coate goale” ? În funcție de această clasificare, sunt avute în vedere drepturile și libertățile lor politice în cadrul partidului ?
Este condamnabilă, în accepțiunea formulării de mai sus a susținătorului lui Cristian Bușoi, viața la limita necesarului existenței ? Un om are valoare doar dacă face avere ? Unele persoane care au rămas în istorie, în diferite domenii ale vieții umane, au fost, de fapt, niște „coate goale” și totuși au fost percepuți ca lideri ai domeniului în care au activat. Și-au dus viața în interesul comunității, nu în interesul propriului buzunar. Cu aserțiunea de mai sus, acele personalități au fost niște accidente ale istorie. Culmea, în spatele lui Cristian Bușoi, la lansare, este un astfel de „coate goale”, profesorul Dănăilă !
O altă întrebare: sunt comparați cei doi candidați din punctul de vedere al averii ? Iar unul este „un coate goale” față de celălalt și ca atare nedemn de a fi ales președinte al PNL ?
O alta: a fi lider al unui partid politic, cum este PNL, este obligatoriu să nu fii „un coate goale” ? Există o legătură de cauzalitate între calitatea de lider politic și averea personală ? Un „coate goale” este incapabil de a fi un lider politic autentic ?
Există o urgență la PNL iar membrii trebuie să aleagă un președinte care să fie finanțator al partidului sau să aducă finanțatori la partid pentru unele urgențe, venite din istorie ? A fost definit scopul achitării obligațiilor istorice în detrimentul conducerii politice performante ? O fi, în mintea unora.
O a doua teză din formularea analizată induce ideea, deosebit de periculoasă, a intenției de viitor al „unui coate goale” de a-și „umple sacii” profitând de funcția politică de conducere în partid pe care o obține în urma alegerilor interne ! Nu mai este o prezumție, este deja o certitudine. Formularea nu lasă loc de întors.
Sintetizând, cei care îl aleg pe Cristian Bușoi fac un lucru bun, acesta fiind o persoană avută (averea este măsurată în milioane de lei sau euro), astfel că nu va fi tentat să își „umple sacii”. Normal. Îi are cât de cât plini. Pe partea cealaltă, votând pe Ludovic Orban, este votat un „coate goale” care candidează cu scopul de a-și „umple sacii” !
Am mai găsit o formulare a unui susținător al lui Cristian Bușoi care, dezbătând ideea „răzbunării” lui Ludovic Orban pe cei care nu îl susțin (?!), a lansat ipoteza „să vedem dacă mai apucă” ! O trimitere clară la procesul pe care Ludovic Orban în are, în faza de control judiciar al apelului introdus de procurorii împotriva sentinței de achitare la prima instanță.
Halal campanie curată !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu