sâmbătă, 20 mai 2017

Donald Trump și-a definit prioritățile. Prima vizită în Arabia Saudită

Trump și soția la Riad
Trump și soția au ajuns la Riad. Agerpres. Din cele două imagini ale știrii am ales-o pe aceasta. Nu fără motiv.

Reuters dă detalii, de la fața locului și mult mai multe imagini. Nu pun imagini de la Reuters, doritorii pot accesa pagina și au satisfacția necesară.

Presa, mai ales străină (o parte de bună calitate) remarcă că Trump își începe turneul în timp ce în țară este sub o puternică presiune. Pe care, de altfel, Trump o reclamă ca fiind anormală. Dar este treaba lui. De la el au plecat problemele, el este creatorul lor sau el este cel care a ales colaboratorii care au creat problemele.

O altă constatare a presei, mai ales de limbă engleză/americană, este faptul că Trump a ales ca prima țară vizitată să fie Arabia Saudită și nu unul dintre importanții săi vecini - Canada sau Mexic -, sau un stat puternic din Europa și, de ce nu, Uniunea Europeană !

Reuters nu uită să consemneze majoritatea problemelor lui Trump și, pe lângă punctarea unor elemente de protocol cu care Trump a fost răsfățat, scoate în evidență și elemente mai pământești. Arabia Saudită va semna un contract de 100 miliarde dolari pentru achiziția de armament din SUA iar petroliștii saudiți au intenția de a semna un alt contract de 50 miliarde de dolari cu partenerii americani.

Peste toate acestea, Trump dă un semnal, mai mult decât clar, al alegerii sale în privința politicii externe americane în zonă. Fără Iran !

La masă cu președintele Chinei a bombardat baza aeriană siriană de pe care s-a produs atacul chimic. Ieri, agențiile de presă au informat că aviația americană din Siria a atacat un convoi militar al unor miliții arabe pro-Al Assad coordonate de Iran ce se îndreptau spre poziții ale forțelor „democratice” din Siria sprijinite de SUA și statele arabe aliate din zonă. OSDO a comunicat că cei care au fost uciși în atacul american nu erau sirieni ! Azi citesc o știre, la Agerpres, că Trump a dispus ca deciziile operative în lupta contra ISIS de pe câmpurile de luptă să fie luate de comandanții forțelor americane implicate, încetând astfel „procedura” lui Obama care dirija din Biroul oval inclusiv deciziile militarilor de auto-apărare.

Trump provoacă. Această vizită, începută cu Arabia Saudită și continuând cu Israelul, teritoriile palestiniene, Vaticanul și abia apoi Bruxelles pentru un summit NATO și Sicilia pentru o reuniune G7 este un semnal. Agenda sa politică, „America First”, are alte coordonate decât cele ale tradiției americane de după WW2.

Niciun comentariu: