sâmbătă, 20 iunie 2009

Intrarea strainilor in Romania



La Chisinau la Consulatul romanesc

Intrarea in Romania se permite strainilor potrivit prevederilor OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania. Actul normativ a fost modificat si completat mereu pana a ajuns sa fie "conform" cu legislatia in materie a UE si, asemanator cu legislatia in materie a altor state membre ale UE.

In relatiile cu cetatenii R. Moldova se aplica prevederile acestei legi, astfel incat sa nu se faca o discriminare fata de cetatenii altor state terte (in special cei care isi declara origini etnice romane).

In R. Moldova este o mare vanzoleala pe motivul ca Romania impune moldovenilor sa detina in cont 500 euro. Ziarul Timpul are un articol "plangaret" in materie aruncand cu pietre in Cristian Diaconescu. Acum, dupa o replica a lui Diaconescu, cred ca merita. Inainte de a fi vorbit, Cristian Diaconescu trebuia sa se uite, el sau altul, pe art. 36 lit. b) pct. (IV) din ordonanta care prevede ca se permite intrarea in Romania pentru o vizita de scurta sedere strainului care face "dovada mijloacelor de intretinere in cuantum de 50 euro/zi pentru intreaga perioada, dar nu mai putin de 500 euro ori echivalentul in valuta liber convertibila". Este evident ca prevederea legala se aplica tuturor celor care se incadreaza denumirii de "strain" asa cum prevede legea. Consulatul roman de la Chisinau procedeaza corect. Mai mult, un regim preferential pentru cetatenii R. Moldova ar fi discriminatoriu pentru etnicii romani din Ucraina, Belarus, Rusia, Turcia etc.

Pe mine ma deranjeaza, cel mai mult, ziaristii romani care au preluat stirea si peroreaza tampenii impotriva statului roman care isi aplica legea.

Niciun comentariu: