marți, 30 iunie 2009

Sedinta CSAT de azi


O sedinta, dupa mine, cu rezultate importante daca se vor finaliza. In calitate de fost politist de frontiera consider ca infiintarea unui Centru de coordonare a luptei antidrog la Marea Neagra se impunea de mult. Este absolut necesar.

Posibilitatea cooperarii la Marea Neagra intre statele riverane se pune de mult timp, fie ca s-a accentuat pe cooperarea economica, pe cea politieneasca, pe combaterea infractionalitatii transfrontaliere, pe cea a neproliferarii armelor si mijloacelor de producere a armelor de distrugere in masa precum si de a combate actiunile tertilor in domeniu etc. Au avut loc seminarii, intalniri bilaterale, notificari s.a. Tarile au discutat si, ca de obicei, a intervenit cate ceva care a impiedicat chiar aplicarea unor acorduri, conventii sau intelegeri bilaterale. Statele riverane, fiecare in parte, au incercat sa arate celorlalte cat de importante sunt ele.

Un model de cooperare pentru combaterea traficului de droguri in spatiul maritim a fost oferit de SUA mai demult. In Golful Mexic au ei niste rezultate pe baza cooperarii interstatale. De ani de zile se putea face si aici, la Marea Neagra insa ... unii s-au dat mai importanti ca ceilalti. Poate acum. Cine stie.

Niciun comentariu: