Bănuiesc că majoritatea membrilor PNL au fost foarte atenți la evenimentele zilei de ieri. Cum am fost eu, de exemplu. Miercuri m-am exprimat în fața colegilor, în cadrul organizației de care aparțin, în sensul ajungerii la un singur conducător. Nu am fost singurul !
Ce s-a petrecut în cele două ședințe de ieri ne spun protagoniștii. Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Trebuie apreciat rolul lui Vasile Blaga, cel care a îndrumat „părintește” pe colegii care vin din fostul PDL către o soluție finală rațională și care promite eficiență funcțională pentru PNL.
Agerpres. Declarația lui Vasile Blaga.
„A fost o discuție de mai bine de două ore, dar într-un partid serios cum e PNL (...), cu argumentele unora dintre colegi, contra-argumentele altora, am tras concluzia care se impunea. Colegii, după două ore și jumătate de discuții, cu doar un vot împotrivă și patru abțineri — și votul nu a fost din Ardeal — au susținut acest lucru: partidul trebuie să fie și mai unit.”
La o întrebare cu rol de „scormonire” a orgoliilor, dacă nu cumva „pierde” ceva fostul PDL, Blaga a fost foarte ferm, ca de obicei.
Nici pe departe, noi suntem un singur partid. Că nemulțumiți vor fi (...), așa e viața
Nu pot, nu mă lasă „drăc'șorul” din cap să nu scriu, am văzut o reacție simpatică a unui băsist:
Cum a reusit performanta "caprarul" Vasile sa puna la picioarele PNL a unui partid de 30% ?! Rau e Doamne sa fi prost!
Reacția asta spune multe. Spune tare multe. Spune mai ales faptul că Băsescu și gașca cu care s-a înconjurat au tot visat că între foștii democrat-liberali și liberali vor exista fricțiuni pe timpul acestei campanii electorale care vor fi benefice pentru el, Traian Băsescu și partidulețul lui, PMP.
Din declarația lui Vasile Blaga se poate întrezări ceva, de exemplu că a fost un vot împotrivă și că au mai fost 4 abțineri. Mai mult, a scos din scenă organizațiile din Ardeal. Iar aici includ și Banatul și Maramureșul. Ne rămâne să ne uităm cu mai multă atenție la Oltenia, la Muntenia, la Dobrogea și la Moldova. Acum, fiecare judecă cum vrea. Nu mai bag nici eu pe „dacă și cu parcă”. Semnificativ este faptul că toți foștii președinți de organizații ai fostului PDL, fără cei 5 care sunt excepția, au hotărât că PNL este un singur partid și că momentul trecerii la o conducere mono-cefală este cel potrivit chiar dacă a fost provocat de un eveniment nefericit. Stimă lor !
Alina Gorghiu a avut vorbele la ea. Este un lider matur, stăpân pe propriul discurs iar acest lucru este evident. Iau declarațiile ei de la Agerpres.
Este un semn de maturitate al unei echipe care s-a format de doi ani încoace (...). Nu este o misiune ușoară cea pe care eu și Vasile Blaga ne-am asumat-o acum doi ani de zile. Este mult mai greu acum pentru că povara, până astăzi, am împărțit-o cu Vasile Blaga și mi-a fost mult mai ușor. Este momentul să ne uităm la tot ce înseamnă perspectiva pe care PNL o are și sunt momente în care din criză poți să ieși întârit, mai unit, uitându-te înainte cu speranța că lucrurile vor merge mai bine
Cât privește listele de candidați pe care PNL le pregătește, pe circumscripții electorale, Alina nu lasă loc de îndoială.
Lista PNL va fi una de care să nu ne jenăm nici la Iași, nici la București, nici la Suceava, nici în Călărași. Va fi o listă așa cum și-o dorește electoratul și cum mare parte a organizațiilor și-o doresc
Această „criză” a PNL a luat sfârșit. Este evident că fricțiuni între membrii PNL vor mai exista. Este în ADN-ul liberalilor să fie nemulțumiți, să aibă orgolii, să aibă păreri contrare unor decizii ale conducerii sau să fie „pe dos” atunci când toți sunt pe față. De aceea este frumos în PNL. De aceea atrage. Poți să fii cine crezi că ești fără a fi blamat pentru asta. Tot frumos este și faptul că în majoritate dacă nu în totalitate, liberalii respectă deciziile luate pe plan intern cu o majoritate a voturilor. De aceea PNL există de mai bine de 140 de ani. Pentru că este mereu viu și mai ales pentru că este atrăgător pentru noile generații. Ideile liberalismului atrag și stimulează viața. Viața comunităților, viața comunităților sănătoase social. Comunități care își realizează evoluția fără a cere altora să intervină. Prin noi înșine este mereu actual în PNL. Cum a fost rezolvată și această „criză”.
Alina a pus pe Facebook un mesaj pentru prietenii ei:
Privesc înainte cu responsabilitate şi încredere! Le mulțumesc colegilor mei pentru reacția pe care au avut-o la o situație neaşteptată pentru PNL, o reacție care arată că suntem o echipă matură, preocupată de reuşita comună şi capabilă să depăşească obstacole dintre cele mai grele.
Soluția pentru PNL este doar cea exprimată prin voința majorității. Şi atunci când spiritul democrației învinge, nu putem spune decât că drumul ales este cel corect. Îi asigur pe colegii mei că voi rămâne un sprijin pentru fiecare dintre membrii PNL şi pentru întreaga echipă. Unitatea este principiul care trebuie să guverneze PNL, mai ales că avem de dus împreună o bătălie majoră.
PNL nu îşi permite şi nu va face paşi greşiți. Vom face însă paşi hotărâți în direcția pe care ne-am asumat-o: reformă internă, profesionalism, bună guvernare. Sunt lucrurile care ne definesc şi care ne diferențiază fundamental de adversarii noştri.
Mesajul este pentru toți liberalii și susținătorii lor. Pentru că a fost distribuit de prietenii Alinei de peste 1100 ori !
Putem pune un semn la data de 1 octombrie 2016. O dată bună pentru PNL, o dată neagră pentru cei care și-au propus să atragă liberali nemulțumiți cu ocazia acestor alegeri parlamentare. PMP-ul este supărat, ALDE este supărat și bănuiesc că USR și ANR sunt la fel de supărate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu