Iar Italia și iar cutremur. Și tot la mică adâncime. Jurnaliștii ne arată ce s-a petrecut. Oamenii de știință, mai puțin atractivi pentru marele public și analiștii serioși, vor trebui să caute răspunsul la întrebarea: de ce ?
Agerpres. UPDATE Noi cutremure puternice în Italia: zeci de răniți și pagube importante
Cutremurul de ieri s-a produs, spun sursele din Italia, la câțiva zeci de km la nord de epicentrul cutremurului cu 300 de victime din 24 august, la sud de Perugia. S-a resimțit la Roma, chiar la Napoli ! Multe case vechi au fost dărâmate. La cutremurul din 24 august, casele vechi au produs 300 de victime. La acesta, nu. Pentru că au fost două cutremure, cel de 5 grade fiind mai înainte, speriind lumea iar cel de 6 grade a dărâmat doar clădirile.
Ambele cutremure din Italia s-au produs la „suprafață”. La o adâncime de sub 10 km. Se reașează plăcile tectonice de suprafață. De ce ? Ce le împinge să se miște ? La o presiune asupra unei zone geologice, descărcarea se va produce acolo unde terenul este mai slab sau nearanjat. Acolo unde mai este spațiu de ocupat.
Am reținut că s-a resimțit până la Napoli. Hm ! Să avem pardon dar asta este o veste care ne arată că poate exista o legătură cu supervulcanul Campi Flegrei (Câmpiile Flegreene) care se manifestă din ce în ce mai insistent. Solul se înalță din ce în ce mai mult deasupra nivelului mării cu câte 3 cm pe lună, emisiile de gaze sunt mai intense, face parte dintre supervulcanii care au schimbat clima când au erupt iar ultima erupție majoră, acum 60 - 70.000 ani, a lăsat urme la mii de km depărtare (în România a fost găsit în Dobrogea un strat de cenușă de la acea erupție de 1,1 m !). O altă informație ne spune că la începutul anilor '70 nivelul solului s-a ridicat abrupt cu 1,5 m !
Este o speculație pentru că am citit această legătură între zona cutremurului și zona Napoli unde a fost resimțit. Dacă nu ar fi existat o legătură geologică, Napoli ar fi putut fi considerat departe și nu ar fi existat un motiv să fie zgâlțâit. Dar există. Poate că presiunea asupra zonei unde au loc actualele cutremure se exercită din zona Napoli, de la Câmpiile Flegreene. Câmpii care își cam fac de cap.
Consecințele cutremurelor sunt deosebite. Au dărâmat casele vechi, casele care au fost păstrate pentru că atrăgeau turiști îndrăgostiți de trecut. Iar casele vechi au omorât oamenii. Iar asta trebuie să dea de gândit tuturor celor care mai au capul pe umeri. Pentru că și la noi avem această problemă a patrimoniului arhitectural. Un patrimoniu care poate face ce a făcut în Italia. Să ucidă. În loc să refacem acele clădiri vechi, ar trebui să le dărâmăm. Să nu ucidă, cum au mai ucis, cum ucid peste tot în lume unde lumea nebună după câștiguri obținute din turism uită că viața este mai importantă ca banii.
Trebuie luat taurul de coarne. În toate localitățile din țară. Iar în orașele mari, cu atât mai mult cu cât numărul victimelor poate fi imens.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu