miercuri, 26 octombrie 2016
Așa, pentru cine vrea să înțeleagă.
Au și rușii necazurile lor. Un grup de hackeri din Ucraina, spune România Liberă, preluând de la Foreign Policy, au spart corespondența unui influent om al Kremlinului, un tip cu multe „competențe”, Vladislav Surkov. Rezultatul, este unul care confirmă ce se tot afirmă în lumea asta mare. Rusia manipulează forțe politice din statele vecine, dar și de mai departe, pentru a le împiedica să devină stabile și a le manipula după cum vrea „mușchiul” lui Putin.
Planul Rusiei, în derulare, urmărește ca în Parlamentul Ucrainei să intre separatiști și naționaliști, cu scopul de a submina Guvernul de la Kiev.
Să reținem intenția ! Separatiști dar și naționaliști. Cele două curente politice vor lupta una contra celeilalte în Parlamentul de la Kiev și astfel se va ajunge ca politicile guvernamentale să nu mai aibă coerență.
Nici România nu este departe de Rusia. Să ne uităm la R. Moldova. Acolo Rusia sprijină pe față pe „moldoveniști”, în frunte cu Dodon. Cei din Moldova vorbesc că și o parte a banilor pentru campania socialiștilor lui Dodon provin din Rusia. Tot Rusia sprijină Găgăuzia, tot direct, chiar financiar sau cu promisiuni financiare. Dar ssprijină, se pare, și anumite forțe care se declară „unioniste”. Ba, eu am credința că vor să introducă zâzania și aici, în România. Pentru că avem și noi niște separatiști destul de harnici. La care este musai să adăugăm noii naționaliști, în frunte cu Traian Băsescu și PMP-ul lui. Aici trebuie să fac și o distincție. Nici PSD nu iartă o porție de naționalism pur și dur !
Rusia știe că o Românie stabilă nu este de bun augur pentru ea la frontierele cu Ucraina și mai ales cu peninsula Crimeea. Tocmai are loc o sesiune a miniștrilor apărării din NATO la care au apărut elemente foarte importante. Probabil că serviciile de informații ruse le-au sesizat din timp. Cu un rezultat care nu place deloc Rusiei.
Ambasadorul SUA la NATO a vorbit de forțele terestre ale NATO din sud-estul continentului amplasate în România. Alături de ele, a venit și anunțul Turciei că va subordona Comandamentului Operațional de la București o brigadă turcă ! Bulgaria a dat asigurări că va participa la brigada NATO comandată de România cu efective permanente. Germania a dat asigurări că va participa cu ofițeri de stat major. Eu spun că „deocamdată”. SUA a anunțat că participă cu trupe pentru această brigadă, trupe care vor efectua rotații pentru că trebuie să se încadreze în convenția NATO-Rusia.
Marea Britanie a anunțat că va trimite, începând cu anul viitor, escadrile engleze cu avioane Eurofighter Typhoon. Care vor staționa câte 4 luni, cel puțin.
Se prevede și găsirea unei soluții pentru o forță navală cu caracter de permanență. Normal, pentru antrenamente în comun cu navele din România, Bulgaria și Turcia la care vor participa și nave din Ucraina. Încă sunt discuții pentru a se stabili cea mai bună soluție.
Ucraina are intenții de colaborare din ce în ce mai clare cu România pentru zona Mării Negre. Proiectul strategic „Intermarium”, propus de Polonia, este o idee care atrage astăzi Ucraina din ce în ce mai mult iar experții ucraineni de la Kiev au motivat că acceptul România ar fi de bun augur deoarece ar da stabilitate și coerență în acest spațiu. Normal, strategii din Ucraina au apreciat corect evoluția României și potențialul ei de pivot în zonă. Mofturile vor apare mai încolo, când pericolele vor fi fie îndepărtate fie atenuate.
Rusia lucrează de zor. Iar în perioadele de alegeri la vecini, cu atât mai intens cu cât o tulburare internă cât de mică sau o deviere de la politicile normale poate duce la beneficii pentru Rusia. Noi și cei din Moldova, alături de cei din Ucraina dar chiar și cei din SUA suntem actualele ținte ale Moscovei. Și un câștig, cât de mic, acolo, este mai bun decât nimic.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu