luni, 31 octombrie 2016
Alegerile din R. Moldova. Sub semnul incertitudinii chiar în al doilea tur de scrutin.
După ce m-am plimbat pe la agențiile de presă, după ce m-am uitat la presa din R. Moldova, mai ales cu această imagine în față, după ce am văzut ce spun unii și alții, am ajuns la concluzia că acest pro-rus Igor Dodon este mai aproape de victorie decât contra-candidata Maia Sandu.
Dacă la turul II va fi aceeași prezență la vot, Dodon va avea de partea lui majoritatea voturilor celor care au votat cu Ciubașenco. Până la urmă, Dodon este o altă față a doleanțelor, a intereselor celor care îl susțin pe Usatâi și Ciubașenco (fugit la Moscova). Cifrele din dreptul lor sunt lămuritoare. Indiferent cât ar sta în spatele lui Maia Sandu Ghimpu și Leancă, ei sunt mici și au și o imagine publică slabă așa că nu aduc cine știe ce zestre la portofoliul lui Sandu. Ceilalți din dreapta nu știi unde își pot trimite alegătorii. Eu înclin să cred că tot spre Dodon.
Unii prieteni vorbesc de speranță. Este bună și ea la ceva, dar nu îți dă rezultate. Pentru mine, speranța ca R. Moldova să urmeze cursul pro-european, să urmeze cursul apropierii de România nu există. Am citit ce au spus unii moldoveni aflați în străinătate. Au pașapoarte românești, gata cu românismul lor, cu europenismul lor. Nu merg la vot. Alții aleg să voteze după cum sunt locurile de muncă pe piața din Moldova. Sunt la ruși, votează cu Dodon, sunt la vest, probabil votează cu Maia Sandu. Cei fermi nu sunt foarte mulți. Am citit că au votat în străinătate câteva zeci de mii în condițiile în care autoritățile moldovene spun că emigrația cuprinde câteva sute de mii de moldoveni !
Peste 50% din populația cu drept de vot din R. Moldova a asistat la scrutin stând deoparte, ca la un spectacol. Le este indiferent către ce zonă a lumii se îndreaptă R. Moldova. Poate fi către est, alături de Rusia, poate fi către vest, alături de România sau către vest dar fără România. Către vest dar fără România am dedus că ar fi una dintre opțiunile comentatorilor de pe site-urile moldovene. Opțiuni spuse cu pasiune și dispreț. Fie și așa. Vorba aia, foaie verde lobodă, gura lumii slobodă.
Federalistul și rusofonul Dodon a enunțat și linia viitoarelor relații cu România dacă va ajunge Președintele R. Moldova: frate, frate, dar brânza este pe bani !
Da „frate”, dar „brânza” de la tine, din R. Moldova, este tare scumpă ! Care mai este rostul fondurilor europene alocate și cheltuite de R. Moldova din moment ce moldovenii îl aleg pe Dodon ca să denunțe Acordul cu UE ? Care mai este rostul ajutoarelor financiare nerambursabile acordate de România guvernului R. Moldova dacă Dodon ne spune că „brânza este pe bani” ? Care brânză ? Ce rost mai au eforturile de sprijinire ale economiei moldovene din moment ce moldovenii votează cu Dodon care le promite Uniunea Vamală rusească ? Nu sunt bani aruncați pe apa sâmbetei ? Ba da.
Iar niște politicieni și niște ONG-iști fără minte au făcut tot ce au putut să incite spiritele în Moldova în dauna orientării R. Moldova către vest. Unioniștii din R. Moldova sunt ca o sectă. Puțini și gălăgioși. Nu au putere. Și apoi, ca să fiu eu sincer, înclin să nu îi cred. Nu dragostea de România îi mână pe majoritatea de la spate ci oferta economică a României și a Uniunii Europene. Iar asta este altă poveste. Unii sunt „frați” doar cu pașaportul.
Situația acestor alegeri ar cam trebui să urgenteze un alt plan pentru România și UE cu privire la R. Moldova. Ci Dodon ajuns Președinte, cu forțele conduse de Dodon în Parlament, programele europene ar cam trebui stopate. La fel ca și programele României pentru R. Moldova. Unele reglementări care au sprijinit cetățenii moldoveni să aibă o circulație mai ușoară în spațiul european este normal să sufere modificări. Din moment ce Dodon a anunțat că va denunța Acordul cu UE, este evident că toate celelalte acorduri și înțelegeri conexe vor pica. R. Moldova va urma să fie tratată ca un stat terț, la fel ca Rusia și Belarus. Nu mai spun de alte probleme legate de securitatea zonei de sud-est. Sunt multe lucruri care se complică și care vor complica o relație care la un moment dat mergea către o mai mare integrare în spațiul european.
Eu am ajuns la o concluzie. Cei din R. Moldova care vor cu UE sunt mult mai puțini decât s-a sperat. Majoritarii sunt cu Rusia, inclusiv cei care nu s-au prezentat la vot. De fapt, indiferența lor (la fel ca idioții de la noi care chipurile nu vor să facă politică !) este favorabilă revenirii R. Moldova în sfera de influență rusă. Iar pentru o astfel de poziție noi trebuie să ne pregătim din timp. Nu pot accepta ideea ca România să pompeze ajutoare de orice natură în R. Moldova iar moldovenii să joace cartea rușilor ! Este absurd !
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu