Se anunță, zilnic aproape, realizarea baremului pentru validarea unor formațiuni politice ca partide capabile să participe la alegerile parlamentare.
PSD și PNL nu și-au făcut probleme. Doar cu semnăturile membrilor de partid puteau realiza baremul legal de susținere. Ba chiar îl depășeau de 2-3 ori. Au vrut mai mult, este și normal, au vrut să vadă cam câtă populație îi simpatizează.
Celelalte formațiuni politice însă, sunt obligate să adune mai multe semnături de susținere decât au membri ai partidului. ALDE, PMP, USR, ANR etc. Semnături adunate cu greu arată că imaginea publică creată de presă nu are suport în realitatea de la firul ierbii. În afara partidului lui Marian Munteanu, celelalte trei sunt campioane la promovarea prin Tv, ziare și internet. Marian Munteanu a ales „a treia cale” și a ajuns la sufletele pioase ale alegătorilor români. Cineva cu „românii verzi și ortodocși” va suferi pierderi electorale. Zic, nu dau cu parul !
Când facem calcule avem bunul obicei să ne raportăm la evenimente anterioare asemănătoare. Ei bine, și acum trebuie să facem la fel. Avem însă în față o mare provocare. Oamenii sunt cam aceiași ! Și când vorbim despre candidați și când vorbim despre alegători. Fac precizarea că noțiunea „oamenii” se referă la același tip de oameni, nu la anumite persoane. La același tip de oameni și același tip de comportament. Nicușor Dan și cei care îl însoțesc nu sunt diferiți ca tip de comportament de cei care au candidat în 2004 sau 2008, la fel în 2012. Și cei de atunci și cei de acum au fost prezentați ca absolvenți de nu știu ce și cu niște CV-uri de mai mare dragul.
Este pentru prima oară când doresc să participe la alegerile parlamentare ALDE, PMP, USR și PMP (nu mă mai refer și la celelalte formațiuni politice mai mici sau prezentate cu mai puțină dărnicie de presă. Pentru că USR, de exemplu, este un partid mic dar cu o susținere mare. Deh, nu oricine are susținerea „elitelor” din România ! Au ratat ele, elitele, în 2004 și nu mai doresc încă un rateu. Băsescu le-a dezamăgit. Încearcă acum cu „tânăra speranță” Nicușor Dan care, nu este așa, nu va constata că „școala românească scoate tâmpiți” !
Este pentru prima oară când PNL-ul fuzionat și unificat aproape în totalitate participă la alegerile parlamentare.
Elemente noi cu duiumul. Comportamente vechi, la fel. Dar și aici cu niște excepții demne de semnalat. PNL și USR - un mare partid istoric și o „plezneală politică” -, sunt în competiție pentru acapararea și prezentarea „elitelor” ca fiind elemente componente ale programelor strategice proprii. O eroare din partea PNL, o necesitate din partea USR. PNL anunță astfel public că renunță la propriile valori. Pentru că eu nu văd „o captură de elită” acceptând oferta PNL fără să aibă asigurate unele condiții care, nu este exclus, să fie diferite de doctrina liberală tradițională. Culmea, doctrina liberală tradițională este singura care confirmă posibilitatea ca o societate să evolueze fără mari accidente. Această politică a PNL va fi validată sau infirmată la aceste alegeri. În funcție de rezultat, partidul va trebui să revină la politica liberală sau să renunțe la istoria sa politică. Iar politica liberală tradițională spune că partidul își formează propriile valori și nu le culege din pomul cu pere mălăiețe.
Încă mai aud expresia unor lideri ai PNL privind concordanța cu vocea străzii. Zău ? Cine a fost în stradă ? Membrii și susținătorii PNL ? Ce vorbești, dom'le ?! Nu cumva ai văzut greșit ? Nu cumva această politică aruncă în derizoriu „vocea partidului” ? A membrilor de partid care vorbesc în cadrul organizat statutar, vorbesc civilizat, își arată prețuirea sau nemulțumirea față de unele decizii ! Cum este posibil să dai crezare „vocii” unor așa-ziși membri ai „societății civile” și să înlături vocea propriilor membri ? Dacă sunt astfel de sfătuitori în PNL au posibilitatea să aleagă: ori se întorc către vocea partidului ori pleacă la așa-zisa societate-civilă !
Aceste alegeri ne vor spune cui i se termină cariera politică. În afara PSD și a PNL, în viitorul parlament au locuri sigure minoritățile naționale. Restul nu există, deocamdată.
Am o atenție deosebită pe această construcție artificială numită USR. Cum-necum, în mai toate știrile este promovat. Când se vorbește de partide și susțineri politice apare ca un ghimpe USR între PSD și PNL. Când se vorbește despre programe de guvernare, hop și USR între PSD și PNL. Dacă asta nu este susținere media extremă pentru USR atunci o fi un basm pentru adormit copiii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu