miercuri, 26 octombrie 2016

Un eveniment deosebit, decizii excelente, oportunități pe măsură. Hai și noi !


AgerpresUE și ESA au semnat o declarație comună în care își expun viziunea și obiectivele privind viitorul Europei în spațiu (-l cosmic, desigur !)

Ei bine, toate statele membre ale UE trebuie să fie beneficiare ale colaborării dintre UE și ESA. Fiecare stat va căuta să „alerge” cât mai repede, prin politicile guvernamentale proprii, către progresul pe care o astfel de colaborare îl oferă.

Declarația comună are niște obiective clare:

  • maximizarea integrării componentei spațiale în societatea și în economia europeană, prin creșterea utilizării de tehnologii și aplicații din domeniul spațial în sprijinul politicilor publice, oferind soluții eficiente marilor provocări sociale cu care se confruntă Europa și întreaga lume, consolidarea sinergiilor dintre activitățile civile și de securitate în domeniile navigației, de comunicare și de observare, inclusiv prin monitorizarea frontierelor, a terenuri și a condițiilor de securitate maritimă;
  • promovarea unui sector spațial european competitiv la nivel global, prin sprijinirea cercetării, inovării, antreprenoriatului pentru creștere și locurilor de muncă în toate statele membre, precum și ocuparea unei poziții cât mai puternice pe piețele globale;
  • să asigure autonomia europeană în accesarea și utilizarea spațiului într-un mediu sigur și, în special, să consolideze și să protejeze infrastructurile sale, inclusiv împotriva amenințărilor cibernetice

După cum se observă cu ușurință, UE va invita toate statele să treacă la treabă iar pentru asta, este prevăzut un Consiliu la nivel ministerial, la Lucerna, Elveția, în perioada 1-2 decembrie, unde directorul general ESA, Jan Woerner va prezenta miniștrilor viziunea ESA și un plan de acțiune pentru implementarea Acordului cadru din 2004 adus la zi cu această declarație comună.


Agerpres mai spune că astăzi, miercuri, UE a lansat un apel către firmele din sectorul privat european să investească în explorarea spațiului pentru a crea locuri de muncă și prosperitate.

Cum naiba se face că de când este Klaus Iohannis Președinte al României și Dacian Cioloș prim-ministru avem tot astfel de știri ?! Cum se face că „dosare” europene care se prăfuiau prin sertare au devenit „urgente” și se materializează în această perioadă ?! Ceva este la mijloc. Ceva care se pare că nu mai constituie un obstacol în calea României pentru o mai eficientă integrare europeană și un mai facil acces către progres și bunăstare a cetățeanului.

Niciun comentariu: