marți, 11 octombrie 2016

Când sistemul este defect, gândirea care îl însoțește este la fel.

Senatul României s-a făcut de rahat. Nu este singura dată. A devenit o obișnuință ca senatorii să ia decizii aiurea.

Avem în țară, se pare, în jur de 50 de universități care au structuri doctorale ! Nu trebuie să ne mire ! Prostia a început să se manifeste demult, din timpuri aproape imemoriale, când Adrian Năstase care conducea Guvernul României avea la pupitrul ministerului educației pe sinistra Abramburica, pe numele ei real Ecaterina Andronescu. Ea este „creatoarea” tuturor bolilor de care învățământul românesc suferă astăzi. Nu este singura. Are aliați puternici în partid și în sindicatele din învățământ care ciugulesc și ele din harabambura creată. O duc bine cei care „apără” învățământul românesc.

Cu toate vorbele Ecaterinei Andronescu, spuse după ce s-a iscat scandalul respingerii cererii de reexaminare a Președintelui Klaus Iohannis pe legea învățământului, ea comite o prostie. Trimite la universitatea care a comis infracțiunea de a conferi un titlu de doctor în mod ilegal cercetarea propriei fapte ilegale ! Ideea este absurdă ! Absolut !
Aceste prevederi nu desființează CNATDCUrămâne instanța de recurs pentru toate tezele care au fost elaborate și pentru care s-a obținut titlul de doctor prin ordin de ministru. Nu se poate retrage titlul de doctor decât tot prin ordin de ministru. Deci CNATCDU rămâne forul decizional pentru cazurile de derapaj. (...) Din momentul în care titlul se acordă de universitate, aceasta este obligată să își stabilească filtre suplimentare pentru a întări exigența și pentru a nu mai permite asemenea derapaje - Agerpres.
Aici suntem în fața unei probleme de timp. Intervenția PSD pe lege, inițiativa PSD pe lege, întârzie procesul de clarificare a situației unei teze de doctorat aflată sub controlul opiniei publice. Este grav acest lucru pentru că legea română condiționează existența calității de doctor în științe pentru ocuparea unor funcții sau demnități publice, pentru obținerea unor grade profesionale, conferă celor care dețin titlul de doctor un spor salarial deloc de neglijat, conferă deținătorilor de titluri doctorale o poziție avantajoasă în competiția cu alți funcționari publici pentru ocuparea unui post public. Practic, deținerea unui titlu doctoral este echivalent cu o asigurare pe viață. În afara mediului academic ! Majoritatea „doctorilor în științe” au treabă cu cercetarea științifică la fel de mult ca un vânzător de nimicuri sclipitoare la tarabă, în piață.

Practic, se întârzie ajungerea la o soluție. Este viciată o întreagă relație socială bazată pe încredere, pe respect față de cei care, în mod natural, orientați către cercetarea științifică,  obțin corect un titlu doctoral ca o confirmare a unei lucrări științifice reale.

Suntem în fața unei struțo-cămile. Dă universității/facultății mai multă putere însă obținerea titlului rămâne la semnătura ministrului. Este șmecheria care permite ca titlul de doctor în științe, indiferent cum este obținut, să devină parte a sistemului public. S-a umplut administrația publică de „doctori în științe”. Normal, a crescut numărul celor care beneficiază de sporul salarial prevăzut de lege. Substanțial. Are titlul de doctor funcționarul public, este mai bine plătit decât colegul de birou care face aceeași muncă. Este plătit pentru titlu și nu pentru munca prestată ! Iar această situație este una dintre anomaliile care au viciat și viciază administrația publică. Pentru că unii dintre „doctorii” funcționari publici au o specializare cu totul și cu totul aiurea față de munca pe care o prestează. Nu neg, sunt funcționari publici, înalți funcționari publici, demnitari care se respectă și pe lângă munca în funcția publică vin cu o contribuție suplimentară prin cercetarea științifică pentru îmbunătățirea domeniului lor de activitate. Dar aceștia sunt mult mai puțini decât toți „doctorii” care lucrează în administrația publică.

Ce s-a întâmplat la Senat nu este o crimă. Este o prostie. Vreau să ajungem la momentul în care titlul de doctor este scos dintre condițiile acordării unor grade profesionale care nu au treabă cu cercetarea științifică, este scos din condițiile de angajare în instituțiile publice cu excepția universităților sau institutelor de cercetare, este scos de sub semnătura ministrului și lăsat doar la dispoziția universității care îl dă. Vreau să văd cum titlul de doctor revine la rostul lui: specializare științifică.

Niciun comentariu: