Am făcut bine că m-am uitat, chiar dacă m-am enervat puțin pentru superficialitatea cu care habarnistul (bănuit documentat !) Gerea făcea afirmații denigratoare la adresa lui Iohannins.
Nu tratez celelalte teme ci doar referirea la „plagiatul” lui Kovesi și intervenția lui Iohannis. Pentru că acuza adusă de reprezentanții PSD, ALDE și PMP este aceea că Președintele Klaus Iohannis „dictează” Justiției să îi elimine adversarii politici. O idioțenie pe fond. Nici unul dintre cei care sunt în fruntea PSD, ALDE sau PMP nu pot fi adversari politici pentru Președintele Iohannis. Infractorul Dragnea ? Aiurea ! Aiuritul Tăriceanu ? Doar nu suntem la spitalul de nebuni ! Băsescu sau Tomac sau Turcescu ? Alo bre ! Firea ? Atât mai lipsește !
O să mă folosesc de datele oferite de Digi24 pentru că am urmărit aici emisiunea și pentru că au pus pe site tot ce este legat de subiect.
În campania de discreditare a DNA, Kovesi este una dintre țintele preferate. Acuzația de plagiat este la îndemână. Kovesi este doctor în științe penale. Ca să fiu mai exact, nu doar DNA este atacat de cele 3 partide, ci tot sistemul care se referă la Justiției. De la procurori, la minister, la CSM, la ICCJ, toți și toate sunt atacate de „reprezentanții” PSD. Chiar și cei aflați în penitenciare cer demisia ministrului Justiției. Probabil că niște politicieni care au ajuns acolo la studii aprofundate fac ce știu ei mai bine.
Să revin la Kovesi.
Președintele Klaus Iohannis a afirmat în fața jurnaliștilor următoarele:
Eu cred că Parchetul General trebuie să rezolve foarte repede această speţă. Pot să vă spun că în această chestiune am avut o discuţie cu procurorul general pe care l-am rugat ca, în virtutea atribuţiilor domniei sale, să se ocupe ca această cercetare să se facă cu celeritate.Pentru aceste cuvinte, partidele anti-Justiție (PSD, ALDE și PMP) au sărit în aer. Iohannis „dictează Justiției” când și cui să facă dosare ! Băsescu turbează dând declarații peste declarații, Kovesi fiind ținta lui favorită, PSD și ALDE o acuză că face politică pentru că dă declarații cu privire la soarta unor dosare penale și făcând afirmații cu privire la recuperarea prejudiciilor (adică recuperarea din averea lor, a membrilor acestor partide !).
În timpul emisiunii, vine un răspuns de la Parchetul General preluat de pe un site, oferit de procurorul Ramona Bulcu.
„Domnul procuror general spune că discuţia avut loc într-un context oficial în care era vorba despre resursele şi obiectivele Ministerului Public, asta era tema discuţiei, astfel încât să fie un echilibru între ce resurse sunt, ce obiective, şi să se poată soluţiona cu celeritate dosarele intens mediatizate, mai ales cele aflate în atenţia opiniei publice, cum este şi acesta, dar şi celelalte, care trebuie soluţionate în termene rezonabile, tocmai pentru că trebuie să se menţină un echilibru şi să vedem dacă avem resurse”
„Acesta a fost contextul discuţiei, aşa cum transmite domnul procuror general. Dumnealui nu primeşte telefoane şi nu s-a întâmplat niciodată să primească un telefon în care să i se spună punctual pe un dosar să îl soluţioneze cu prioritate sau celeritate”Ce au înțeles cei din platou, cu excepția lui Mihai Voicu (PNL), cel care a dat interpretarea corectă a mesajului ? Că Procurorul General „răspunde” declarației lui Iohannis arătând că nu a purtat o discuție „particulară”. Că Procurorul General s-a apărat în fața unei eventuale acuzații că primește „ordine” de la Cotroceni !
Încep să cred că jurnaliștii și o mare parte a politicienilor au „setările” greșite. Toți cei care au mintea acasă și folosesc cu bună credință „instrucțiunile de folosire” a creierului observă fără nici o dificultate că „răspunsul” Procurorului General scoate din cauză tocmai intervențiile cu caracter abuziv presupuse de PSD, ALDE și PMP. Faptul că discuția a avut loc într-un cadru oficial spune totul. Nimic pe ascuns. Totul pe față, transparent. Ba, mai mult, chiar în temeiul atribuțiilor funcționale ale Președintelui României și ale Procurorului General.
A intervenit cu o declarație și judecătorul Mircea Aron, Președintele CSM.
Înfăptuirea justiţiei presupune celeritate. Nu consider o exagerare când preşedintele ţării a cerut să se desfăşoare cu celeritate. El are rolul de mediator.Pentru a avea tabloul complet este bine să arăt ce nu se vede încă. Pentru cei care nu se prea uită în Constituție, în special.
Procurorii reprezintă „interesele generale ale societății și apără ordinea de drept” (art. 131 din Constituție). Procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului justiției ((art. 132 alin. (1) din Constituție)).
Ne aflăm în fața unei situații constituționale clare. Procurorii se află în subordinea Guvernului prin ministrul Justiției. Asta este o situație clară de acum.
Procurorul șef al DNA este subordonat Procurorului General al României, șeful Ministerului Public.
Președintele României, parte a puterii executive, a solicitat reprezentantului executivului pentru relația cu Justiția (potrivit Constituției reprezentată de ICCJ și celelalte instanțe judecătorești) să soluționeze cu celeritate acele dosare care sunt în atenția opiniei publice.
Fiind acuzată de plagiat Kovesi, șeful ei ierarhic are obligația să ceară clarificarea situației. Mi se pare absolut normal ! Procurorul General Augustin Lazăr va cere, oficial, clarificarea situației la ministerul de resort. Nu pentru că i-a cerut Președintele Iohannis ci pentru că este un interes general al societății și pentru că are obligația să apere ordinea de drept. Președintele a cerut celeritate pentru a pune de acord interesele maxime ale societății cu obligațiile constituționale ale Ministerului Public.
Pentru rău-voitorii de la cele 3 partide anti-Justiție, o intervenție a Președintelui Iohannis la ICCJ sau oricare altă instanță de judecată ar fi condamnabilă. Cererea către Ministerul Public a soluționării cu celeritate a dosarelor de maxim interes este legală.
Vorba lui Iohannnis. Cei care tot reclamă că el încalcă Constituția ar face bine să o deschidă și să o mai citească înainte de a vorbi.
Gerea, ALDE-istul pornit să acuze cu mânie proletară „a concluzionat” că Iohannnis ar trebui să fie mai atent la ce vorbește. Să mori tu ? Poate că ar trebui să te uiți în oglindă puțin. Individul pe care îl vei vedea este cel care a vorbit fără să gândească și, ce este mai grav, fără să cunoască Constituția țării, legea fundamentală.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu