Eu cu doamna ministru Prună am lucrat bine. E o persoană onestă, care e directă, probabil câteodată prea directăN-are experiență politică, dar are, din punctul meu de vedere, onestitate și își folosește experiența profesională cât de bine poate în ceea ce face
Este bine să îl cunoaștem din ce în ce mai bine pe „temporarul” prim-ministru Dacian Cioloș. Nu de alta dar are mari șanse să devină un prim-ministru cu mandat complet (cel puțin eu așa sper !).
La o primă vedere superficială, Cioloș pune în antiteză două caracteristici ale omului devenit ministru. Experiența politică primește cu această ocazie o notă proastă. Tare proastă din moment ce totalitatea cunoștințelor acumulate de un om care face politică duce, inevitabil, la opoziție față de onestitate, care înseamnă „cinste, corectitudine” ! Per a contrario, omul politic nu poate fi cinstit, corect ! Terțul exclus. Dar ... nu este așa !
Fiind mai atent la formulare, ajungem la interpretarea că lipsa experienței politice poate fi acoperită de onestitatea de care un demnitar dă dovadă în exercițiul funcției publice. De fapt acesta este mesajul lui Cioloș. El scuză astfel dialogul ferm al ministrului Prună cu ceilalți actori interesați de problemele Justiției. Dacă se poate într-un domeniu, se poate în mai multe domenii de activitate așa că lipsa de experiență politică nu trebuie să sperie atunci când sunt aleși demnitarii. Profesionalismul și onestitatea sunt suficiente pentru ca un ministru să obțină rezultate. Asta nu exclude experiența politică. Iar aici intrăm iar în jocul cuvintelor. Cu un prim-ministru bun cunoscător al politicii, dialogul Guvernului cu Parlamentul, Președintele și societatea civilă poate decurge fără sincope. Iar ideea asta vine ca o mănușă să susțină un guvern politic format din tehnocrați ! Ca să vezi !
Privind cu și mai multă atenție declarația lui Cioloș, vedem că acordă experienței politice rolul principal în activitatea guvernamentală. Este și normal. Experiența politică se traduce aici în capacitatea de a comunica, de a transmite populației care își exprimă o opțiune politică în alegeri acele informații care să justifice alegerea cetățenilor. Politicianul cere votul cetățenilor și este obligat să explice, după ce ajunge la putere, ce face cu puterea primită. Ce realizează și cum se gândește să realizeze ce au cerut cetățenii care i-au dat votul. Care sunt etapele parcurse și cu ce rezultate. Când și cum aceste rezultate se vor contabiliza în bunăstarea cetățeanului care l-a votat. Este inadmisibilă explicația că face ceva în „interes național” dacă cetățeanul nu are beneficiul direct al acelui interes național. În guvernările anterioare am tot avut „realizări” cu care politicienii PSD se laudă. Când ajungem însă la buzunarul cetățeanului, cel care de fapt contează, vedem că lauda PSD este ca apa de ploaie. Scopul nu este să aduni bani mulți ci ca cei pe care îi ai să aibă putere. Cu bani mai puțini să ai acces la mai multe bunuri, bunurile la care ai acces să fie de calitate, serviciile publice să fie de calitate etc.
Pe de altă parte, ministerul Justiției are mai puțină nevoie de experiența politică a demnitarului și mai mult de profesionalismul acestuia. Nu toate ministerele reclamă imperativ o experiență politică. Justiția și finanțele sunt exclusiv ministere tehnice. Ele lucrează cu proiectele politice aprobate în Parlament. De aceea ministrul Prună este bine văzut de o mare parte a celor care urmăresc activitatea ministerului. Fermitatea ei în respectarea legii și a angajamentelor luate în domeniul Justiției devine un model politic ! Ei bine, această fermitate deranjează pe cei care și-au făcut un crez din a subordona Justiția intereselor politice de moment. Acest an ne arată că infestarea Justiției cu microbul politicului socialist a fost un scop strategic al PSD. Când organizațiile profesionale ale magistraților atacă cu disperare pe ministrul Justiției cot la cot cu televiziunile arondate PSD și ALDE ba, chiar cu presa lui Băsescu, cot la cot cu liderii politici certați cu legea începi să ai din ce în ce mai mare încredere în ministrul Raluca Prună care nu vrea să se abată de la linia corectă. Iar asta înseamnă onestitate.
Privind la Cioloș și apreciind declarațiile lui poți vedea cam cum ar fi viitorul guvern politic condus de Cioloș: cu experiență politică și multă, multă onestitate.
Vorba unui prieten: se schimbă lumea !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu