Avem o lege care a fost modificată pentru a permite unor cetățeni să își înființeze partide. Sunt suficienți 3 cetățeni români cu drept de vot pentru a înființa un nou partid. Invitația legală a dat roade. Sunt câteva zeci dacă nu sute de partide „de apartament” sau „de club”, fiecare având în frunte un „deștept al neamului” care le știe pe toate și are soluția miraculoasă în buzunar pentru ca România să devină țara cea mai„hăis” și cea mai „cea”.
Pentru a nu fi acuzați că fac „copy-paste” de la partidele care există de mai mult timp, noile partide nuanțează poziționarea României față de UE, NATO, Rusia, China, Brazilia, SUA sau mai știu eu care alt stat sau grupare de state de pe glob. Cât privește politica internă, aici este loc mare de joacă. Îi asculți și te crucești. Avem de toate. Unii se declară moștenitori spirituali ai unor personalități care au trăit acum 500 de ani, cel puțin ! Alții sunt mai atenți la vremurile trecute, ceva sub 100 de ani, reinterpretând dragostea de țară și patriotism, după cum este obiceiul la scara blocului unde s-a înființat partidul sau în „clubul/ONG-ul” de unde noul partid și-a tras membrii și primii simpatizanți.
Este dreptul lor să aibă aceste viziuni. Este îngrijorător pentru noi, ceilalți, că aceste viziuni cu „îmbrăcăminte” politică sunt acceptate de tot felul de persoane care nu au răbdarea să citească 3 rânduri dintr-un document. Ici-colo, câte unul mai răbdător, ceva mai instruit, vine și exploatează o idee a câte unui partiduleț de acest fel și vrea să impună, în folos propriu, o idee care, de obicei, este ca „nuca'n perete”. În fine, este treaba lor iar fiecare cetățean are dreptul să aleagă ce i se pare mai aproape de educația lui, de priceperea lui în ale vieții. Guvernările PSD din anii din urmă au ca rezultat această diversitate de opinii bazată pe incultură.
Nu sunt de acord cu atacul dat de gruparea GDS-SAR-România Curată-ONG-uri asupra regulilor electorale stabilite prin lege. Suntem în fața unui atac care aduce în tabăra „intelectualilor neamului” tot felul de partidulețe. Atacul nu este nou. A mai fost săvârșit cu ani în urmă, Alina Mungiu Pippidi - unul dintre „înțelepții” din spatele USB iar acum USR -, a mai avut idei năstrușnice care erau îndreptate împotriva ordinii de drept din România. Una dintre ele este cea a numărului de semnături obligatorii pentru un partid pentru a face dovada că are capacitatea de a participa, ca partid, la exercițiul electoral. Acesta este rolul acestei condiționări. Dovedirea capacității de a participa la nivel local sau național la exercițiul electoral. Nu altul. Pentru că exercițiul electoral este cea mai înaltă formă de exercitare a dreptului de a stabili, pentru un număr de ani, direcția în care țara va merge. Nu este o joacă pentru obținerea unei imagini publice cât mai favorabilă. Este ceva atât de serios încât cei care vor să participe și cer să fie aleși trebuie să facă dovada că sunt serioși, că sunt de bună credință. Iar cei care astăzi reclamă această formă de probare a maturității sunt de fapt adversarii reali ai democrației. Prag electoral este în aproape toate statele, numărul de semnături pentru a face dovada capacității de a candida și a seriozității există, nu este România o țară ieșită din tiparele democrației reale.
Tot Alina Mungiu Pippidi - „născătoarea” USB/USR -, este la originea ideii ca și ONG-urile să aibă dreptul să participe la exercițiul electoral, ca și ONG-urile să aibă capacitatea de a avea aleși în administrația publică locală sau centrală, în Parlament. Practic, Pippidi cere cu aroganță ca la un moment dat, România să nu mai fie condusă de un partid politic - care contribuie la definirea și exprimarea voinței politice a cetățenilor ((art. 8 alin. (2) din Constituție)) -, ci de un ONG sau o alianță de ONG-uri care reprezintă interesele unui grup de persoane, într-un domeniu sau altul ! Nu este exclus ca de fapt să se urmărească preluarea controlului politic prin ONG-uri, subvenționate de de oricine din lumea asta. Partidele politice nu pot fi subvenționate din străini, ONG-urile (în special unele dintre ele !) sunt „copii” ale altor organizații neguvernamentale cu vocație internațională. Nu sună a globalizare ? Nu cumva Pippidi și-a luat angajamentul față de finanțatorii externi ai domniei sale să încerce „modelul” pe spinarea românilor ? Eu cred că da. Iar ONG-ul condus de Nicușor Dan devenit partid pentru a putea participa la locale iar acum la parlamentare este instrumentul de care se folosește Pippidi pentru a reuși breșa în sistemul democratic din România.
Dacă este așa cum intuiesc eu, nu trebuie să ne mai mire comportamentul USB/USR după alegerile locale. USR este de fapt un ONG cu haină politică. Nu este un partid politic. Nu își asumă responsabilitatea unei alegeri politice ! USR este o organizație a unui grup de persoane care atrage pe cei care vor să fie altfel, cei care se cred anti-sitem. Atrage pe cei care stau cu ochii beliți la tot felul de fantasme promovate de „deștepții” internaționali, care neagă propriei țări identitatea aplaudând frenetic ideile corporatiste: patronii, mari patroni dictează iar politicienii se execută ! Acești susținători aplaudă confiscarea politicii de către capital. Nu are importanță de unde vine acel capital. Cine nu se supune, moare. Iar acești indivizi sunt de acord ca o mare parte a populațiilor să moară pentru că au ajuns la o incapacitate de supraviețuire (nu spun că tocmai capitalul care se manifestă cu sălbăticie, poreclit „meritocrație” este la originea sărăcirii populațiilor !). Normal că USR nu are treabă cu limba țării, cu moștenirea spirituală a românilor, cu păstrarea tradițiilor, cu agricultura (pentru care are ca viziune ideea că există !), cu educația, cu Justiția ... El are treabă cu contractele, cu administrația publică prietenoasă cu investitorii (care or fi aceia ?!), cu transparența deciziilor administrației contra opacității celor care îi cer administrației transparență (USB și acum USR suferă la capitolul transparență !). USR se comportă ca un viitor investitor și își face loc reclamând tocmai neplăcerile pe care o administrație publică locală sau centrală i le pot produce. Până și programul lor politic este axat exact pe aceste lucruri !
Mai fac o observație. Încet, încet, „lingăii” arătați cu degetul de Băsescu au trecut la curul lui Nicușor Dan și a USR. Așa-zisul program politic prezentat de Nicușor Dan a fost declarat drept o sinteză a înțelepciunii și a modernismului. Chiar așa ? Vorba unui coleg. Și cu cine vor face ? A, normal, ei fiind la originea ideilor înălțătoare, ei stau în frunte iar prostimea trebuie să aplaude noua ordine mondială instaurată în România. Publicitatea pentru această meritocrație este aproape gratuită. Firma care stă în spatele USR - KANTAR GROUP -, firmă cu ceva rădăcini prin Marea Britanie și SUA, cu acționari evrei (pe ici colo !) -, este cea care are grijă ca televiziunile comerciale să îl aștepte pe Nicușor Dan cu brațele deschise. Nu de alta, dar KANTAR Media este cea care le măsoară audiențele iar un nu știu cât la sută are influență mare la publicitate !
Și încă una. Toate partidele nou înființate nu au răbdare să se formeze ! Nu au răbdare să își formeze structuri în teritoriu pentru a capta atenția cetățenilor asupra programului lor politic. Vor imediat la guvernare ! Ca atare, ele nu reprezintă interesele politice ale societății, ci doar interesele unui grup organizat (era să spun de crimă organizată !). Cei care îi votează își doresc să fie parte „la pradă”. Pentru că această acțiune cu caracter politic are mai degrabă trăsăturile unei capturi de prădător și nu ale unei responsabilități politice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu