sâmbătă, 27 mai 2017

Amabilități de campanie ... comentate

Numai mâine nu'i poimâine ! Pe 17 iunie este Congresul iar acolo se va pune punct fuziunii dintre fostul PNL și fostul PDL, interimatelor dictate de la centru și campaniei interne pentru conducerea partidului. Va fi aleasă moțiunea care are cei mai mulți susținători. Sunt în competiție trei moțiuni. Două liberal-conservatoare, una mai largă, mai aplecată către măsuri de politică liberală în toate domeniile vieții societății (Ludovic Orban, „Forța dreptei”) iar cealaltă mai aplică măsurilor administrativ-politice proprii unui program de guvernare (Viorel Cataramă, „Calea liberală”) și una „modernistă”, cu accent pe retragerea PNL din domeniul vieții sociale generale către mediul economic (Cristian Bușoi, „Partidul viitorului”), statuând că ținta socială a PNL este doar o categorie socială, nu întreaga societate ! Iar aici este ceva de discutat !

Cumva, sintetic, se va alege între o reorganizare a partidului sau o reconstrucție a partidului.
REORGANIZÁ, reorganizez, vb. I. Tranz. A organiza pe baze noi; a întocmi, a orândui din nou.
RECONSTRUÍ, reconstruiesc, vb. IV. Tranz. A construi din nou, a reclădi; a reface pe baze noi.
Ludovic Orban spune că va merge în teritoriu pentru a reorganiza partidul pentru ca funcționarea acestuia în viitor să aibă la bază decizia membrilor săi pe când Cristian Bușoi vine și propune o reconstrucție a partidului, acțiune în urma căreia „vechea clasă politică” din PNL urmează a face loc unei noi garnituri politice „caracterizată” prin „prospețime”, „modernism”, „pro-europenism”, mai consistentă și mai serioasă ca „vechea clasă politică” existentă în PNL și pe care Ludovic Orban o reprezintă.

Reorganizarea se folosește de „materialul” existent căruia i se dă valoare. Reorganizarea este o sancțiune pentru cei care au condus până atunci fără a ține cont de potențialul organizației. Mai pe românește, au umblat după cai verzi pe pereți.

Reconstrucția se folosește de alt „material”, presupune eliminarea materialului „vechi”, considerat neperformant și înlocuirea lui cu altul, considerat mai bun.

Liberalii vor avea de ales. Cei care vor vota moțiunea Orban vor considera că sunt capabili de performanță și pot avea rezultate bune pe baza forțelor lor folosite în mod inteligent iar cei care vor vota cu moțiunea Bușoi vor considera că o parte dintre colegi sunt „vechi” și va trebui să fie înlocuiți, poate chiar eliminați, pentru a nu obstrucționa o presupusă performanță viitoare.

Vorbind în fața unei organizații județene cu ocazia prezentării moțiunii Orban, Ilie Bolojan a făcut unele declarații care au născut discuții.
Buşoi nu are "echipament de lider"
"Sunt două elemente importante, primul se referă la personalitatea candidaţilor. Sunt nişte oameni diferiţi

Al doilea element este legat de susţinători.
Legat de candidaţi, domnul Orban, orice s-ar spune, este un lider al PNL care a crescut singur, care a participat la competiţii electorale, care cunoaşte partidul, care are o experienţă adminsitrativă de la Parlament la un consilier local, la un viceprimar de capitală, la ministru al Transporturilor, să fie într-adevăr un lider în spatele căruia să te poţi alinia sau cu care să stai umăr la umăr.
Domnul Buşoi nu este în această situaţie, deci nu are acest echipament de lider orice s-ar spune. 
Şi, în plus, are responsabilitatea, indiferent cât ar încerca s-o dilueze unii sau alţii, a unor rezultate proaste la organizaţia din Bucureşti, iar orice am face noi, dacă vrem să fim un partid performant, trebuie să obţinem rezultate cât mai bune şi în Bucureşti
Altfel, având în vedere populaţia Bucureştiului şi impactul semnificativ la alegeri, te afectează serios.
Al doilea element este echipa de candidaţi.
Plastic, cei care îl susţin pe Ludovic Orban suntem cea mai mare parte cei care generăm voturi, iar cei care îl susţin pe domnul Buşoi sunt cea mai mare parte cei care consumă voturi de la PNL
Și acum să legăm niște „fire”. Echipele de candidați spun ceva, coroborând afirmațiile mele de la începutul articolului cu afirmațiile lui Ilie Bolojan. Organizațiile PNL care au făcut performanță la alegeri cu membrii actuali arată că o bună organizare și atenția acordată tuturor membrilor organizației duce la rezultate foarte bune. Iar în echipa lui Ludovic Orban sunt liderii organizațiilor care au adus cel mai mare număr de voturi la alegerile din anul 2016. Asta confirmă faptul că reorganizarea activității PNL în teritoriu este suficientă pentru atingerea performanțelor electorale. În echipa lui Cristian Bușoi sunt liderii organizațiilor care au obținut, în general, rezultate foarte slabe, slabe sau mici în comparație cu ceilalți lideri. De aceea a apărut, probabil, ideea reconstrucției partidului. De vină sunt membrii, mai ales cei „din vechea clasă politică”, și nu echipele care au condus campaniile locale ! Vorba lui Ludovic Orban, liderul își asumă responsabilitatea pe când șeful dă vina pe subordonați ! Ajungem aici și la o altă interpretare. Ludovic Orban propune un partid condus de lideri, iar Cristian Bușoi propune un partid condus de șefi ! Este, totuși, o diferență !

Replica lui Cristian Bușoi nu a întârziat să apară.

„Îl respect pe Ilie Bolojan, ca administrator și primar. Cred însă că este pe o cale greșită cu declarațiile făcute, ieri, la Craiova. Mă așteptam să fie critic cu PSD și cu Olguța Vasilescu, nu cu colegii săi din PNL. Nu am o problema că mă critică; e normal, suntem în competiție internă, deși nu sunt în competiție directă cu dumnealui, pentru că nu și-a asumat o candidatură. Cred însă că este jignitor să lase de înțeles că oameni ca Nicolae Robu, Daniel Buda, Marian Petrache, Vasile Iliuță, Marcel Vela, Mugur Cozmanciuc și alți colegi, care au semnat moțiunea mea, sunt consumatori de voturi. Este o greșeală și un lucru urât să împarți PNL între răi și buni, între vest și sud. Gândirea aceasta ne-a adus unde suntem. Înainte de a da lecții, domnul Bolojan ar trebui să își amintească faptul că este printre cei câțiva care au girat și pus în practică strategia dezastruoasa la parlamentare. Dacă vrea să ajute PNL, atunci ar trebui să intre în arena publică, să critice PSD, să se lupte în studiourile de dezbateri TV, pentru că avem nevoie de o echipă care să lupte cu PSD”.
 Mda. Cum ar veni vorba, „este o greșeală și un lucru urât să împarți PNL între răi și buni ...”. Păi, dacă este așa, cum justifică domnul Bușoi următoarea declarație, preluată de Agerpres:
„Cred că încetul cu încetul, oamenii, colegii încep să înțeleagă că au de făcut o opțiune între două soluții destul de diferite. Ludovic Orban este un om politic cu experiență, cu un profil poate mai cunoscut publicului larg, mai bine conturat, dar care, în același timp, vine totuși din vechea clasă politică. Poate nu a avut atât de multe funcții de conducere sau guvernamentale precum îl percepe populația, dar faptul că a fost destul de activ îi conturează această imagine”
Sintagma asta, „vine totuși din vechea clasă politică”, folosită în sens peiorativ, fără discuție, nu împarte PNL între răi și buni ?

Restul declarației lui Cristian Bușoi poate fi discutată pe îndelete, la un pahar de vorbă când ai nevoie și de un moment de destindere. Mai ales când vorbește de „strategia dezastruoasă la parlamentare”, unde domnul Bușoi ar fi avut un cuvânt greu de spus (era președintele PNL București) dar ... a votat senin respectiva strategie clocită, dacă pot spune așa, de unii dintre susținătorii lui alături, evident de unii susținători de astăzi ai lui Ludovic Orban.

Pe Facebook se tot dau rezultatele CDJ-urilor județene unde moțiunea lui Ludovic Orban - „Forța Dreptei” -, primește voturile majoritare. Unul după altul, județele votează moțiunea Orban. Măi să fie ! Dacă se va continua în acest fel, va reuși Cristian Bușoi să adune minim 10 adeziuni ale CDJ-urilor pentru a putea să își confirme candidatura ? Aproape că nu mai există spațiu pentru moțiunea lui Viorel Cataramă. Conchid că este o moțiune respinsă. Dar moțiunea Bușoi ? Va trece testul eliminatoriu al votului în CDJ-uri ? Ei, uite întrebare !

2 comentarii:

Popescu Vasile spunea...

Pe 17 iunie ia sfârşit perioada interimatelor, dar rămân cooperativele care au luat naştere în jurul celor numiţi. Respectand deviza liberala, "prin noi inşine", prefer reorganizarea promisă de L. Orban.

Crăciun Florin spunea...

Evident că este cea mai bună cale. Cooperativele vor dispare. Va dispare obiectul interesului lor.