marți, 24 octombrie 2017

Se rescrie istoria omenirii

AgerpresDoi dinți fosilizați datând din urmă cu 9,7 milioane de ani ar putea ''rescrie'' istoria omului

Mă bucur să văd știrea la Agerpres. Am aflat despre eveniment din presa germană și engleză. Este o așteptare uriașă. Dinții fosilizați sunt de primată, au fost găsiți în Germania în 2016, în prundișul unei foste albii a Rinului, în comuna  Eppelsheim (sud-vestul Germaniei). Un an a trebuit germanilor să se mire și să se întrebe. Anul acesta au tras concluzia că sunt dinți adevărați de primată iar cercetările au dovedit că au o vechime de 9,7 mil ani ! Imens !

În primul rând trebuie să ne poziționăm. Acum 10 mil de ani Terra era în Miocen, perioadă a Neogenului, care a început acum 23,03 mil de ani și s-a sfârșit acum 5,33 mil de ani (se pare că unii spun că s-a terminat acum 2,3 mil ani), când s-a intrat în Cuaternar, unde suntem acum. Iar Wikipedia ne spune că în Cuaternar apare și se dezvoltă omul ! Ca atare, descoperirea ne duce la o primată cu dinți foarte asemănători primatelor în Europa pe teritoriul actual al Germaniei. Fiind descoperiți pe un curs părăsit al Rinului, se poate presupune că au fost aduși de ape o distanță mai mare sau mai mică din partea dinspre Austria a cursului.

Dar cum arăta Europa în Miocen ? Google vine în ajutor și ne oferă o imagine prelucrată de cei care au mai multe cunoștințe în geologia pământului.

Europa acum 13 mil de ani arăta cam așa. Teritoriul actual al României era sub ape. Câmpia Panoniei la fel. Arcul carpatic exista. La fel Țara Hațegului, o foarte veche insulă în Marea Thetis în care marile reptile au devenit mai mici, dinozaurii pitici descoperiți în anii anteriori.

Austria exista, ca teritoriu (desigur !). Germania, la fel.

Teoria spune că hominizii au părăsit Africa acum 120.000 de ani. Dar acești dinți ne arată că în Europa au existat hominizi cu mult, mult timp înainte. Pentru că știința se face cu probe și nu după basme populare despre apariția omului pe pământ, existența hominizilor este confirmată și prin descoperirile din Africa, în Estul Africii dar vechimea acelor dinți și oase merg cel mai mult cu 5 mil de ani în urmă ! Aceștia au 10 mil ani !

Să avem șansa să aflăm de unde vine „omul de Neanderthal” ? Teoriile mișună. Oamenii de știință au mania de a nu renunța la teoriile care le-au fundamentat ascensiunea științifică. O țin „gaia-mațu”. Alții însă, vor căuta să dovedească contrariul. Ei bine, această descoperire are mari șanse să reducă din celebritatea Africii ca leagăn al omenirii. Există deja o serie de teorii care merg în această direcție.

Cât privește „omul de Neanderthal”, o știre anterioară ne informa că s-a reușit aflarea ADN-ului din probe aflate în Asia și Europa. ADN-ul lor ne arată că erau același grup uman, aceeași specie de oameni, acoperind o suprafață de mii de kilometri, din Europa până în Asia, cu mult timp înainte de venirea lui homo sapiens din Africa.

Dinții, hărțile și imaginația. A, stai să pun și niște animale pe care, probabil, hominizii abia descoperiți le vânau.


Lipsesc hominizii. Se vede. Autorul nu știa, când a realizat imaginea, că existau hominizi pe teritoriul ce se va numi mai târziu „Europa”.

Niciun comentariu: