luni, 9 octombrie 2017

Catalonia. Înalta Curte de Justiție din Catalonia a cerut poliției naționale spaniole asigurarea protecției

Jesus Barrientos, președintele TSJC
Fapt fără precedent în Catalonia. Înalta Curte de Justiție din Catalonia (TSJC), spune El Pais, a încheiat urgent un acord cu Poliția Națională pentru protecția TSJC atât în interior cât și în exterior, alături de Mossos d'Esquadra dar cu puteri decizionale mai mari ca Mossos, poliția catalană care până acum a executat acest serviciu.

Este o măsură radicală pentru că judecătorii se tem de posibile acțiuni în forță ale Guvernului catalan după declararea unilaterală a independenței (DUI). Judecătorii au aflat „pe propria piele” cum se spune, că Mossos nu le mai execută „ordinele”, potrivit legii și are acțiuni politice la cererea autorității executive. Astfel, judecătorii au constatat că nu este exclusă intervenția Mossos împotriva lor la cererea separatiștilor din Guvernul catalan. Lovitură de stat în toată regula.  Probabil că informațiile necesare au fost obținute în timp util. Guvernul catalan nu poate interzice, încă, activitatea TSJC.

TSJC a declasificat Mossos și sub aspectul urmăririi penale, care a fost, de asemenea, un atribut exclusiv al Mossos în Catalonia de peste 10 ani de zile. În locul Mossos, judecătorii vor apela la poliția națională spaniolă.

Acțiunea președintelui Barrientos și a judecătorilor vine să confirme opoziția catalană la acțiunea secesionistă a extremiștilor naționaliști care îl susțin pe Carles Puigdemont. Cu atât mai mult cu cât TSJC va fi chemat să judece actul administrativ și politic de declarare a independenței pe care Puigdemont l-a pregătit. La TSJC sunt în desfășurare acțiuni de urmărire penală a conducătorilor Mossos pentru neexecutarea deciziilor judecătorești cu privire la referendumul neconstituțional, sunt membri ai executivului care au acționat direct pentru încălcarea legii etc. Grija judecătorilor TSJC este reală. Măsura confirmă gravitatea actelor și faptelor separatiștilor.

Niciun comentariu: