joi, 5 octombrie 2017

Vosganian și evaziunea fiscală a oului din gospodărie

Varujan Vosganian, de la ALDE, colț cu PSD (după cum bine remarcă o jurnalistă), a făcut o analiză economică profundă și a tras concluzia că PIB-ul României ar fi cu 20% mai mare dacă ar fi contabilizată activitatea economică din „fermele de familie”.

Hodoronc-tronc!

Toate gospodăriile, mai mari sau mai mici, alea cu casă la curte, unde cotcodăcește câte găină devine „fermă”! Pentru că în profunzimea analizei vosganianului, oul mâncat de membrii familiei, luat de sub găină, produce „o daună” la bugetul de stat de 50 de bani! Mai grav, roșiile din grădină transformate în bulion sunt, la rândul lor (roșiile sau bulionul din borcane pentru consumul propriu al familiei?), evazioniste. Atacă grav bugetul statului. Pentru că eu sunt mai darnic (cum îmi spuneau colegii pe vremuri, am limbariță) merg și la ceapă, la usturoi, la castraveți (ohohooo!), dovlecei, ardei, fasole verde și fasole uscată, nu mai spun de porumb și ce o mai pune gospodarul pe acolo. După mintea vosganianului toate sunt produse evazioniste, evazionistul principal fiind „șăful sau șefa” familiei, cea care nu are „condicuța contabilă de fermă” cu care să meargă la fisc și să declare voluntar și pe propria răspundere că are de dat statului atâta impozit și atâtea taxe pe ce a mâncat (și ...).

Și da, trebuie avută în vedere găina care ajunge la supă sau la tocăniță, porcul care asigură carnea sau vițelul, iepurele sau gâsca ... lista este lungă.

Nu am putut să evit o lectură făcută cu mult timp în urmă. Dacă voi greși, îmi cer anticipat scuze (na, folosesc corect timpul).

Într-o lectură mai așa, de plictiseală, am dat despre sensul sintagmei „avuția poporului” în accepțiunea lui Vladimir Ilici Lenin. Cei mai în vârstă au auzit de el, cei mai tineri au Google la dispoziție. Întrebat ce înseamnă, Lenin a spus: „contabilitate, contabilitate, contabilitate”. Ideea economică a lui Varujan Vosganian m-am dus la Lenin! Acum, după ce am citit reacțiile „cetățenilor” pe Facebook, constat că am făcut bine asocierea. Pentru că îndemnul ideologic al lui Lenin a fost aplicat în România imediat după WW2 cu multă „acuratețe”. Atât de curată a fost aplicarea încât unii gospodari și-au pierdut agoniseala de o viața, și-au pierdut libertatea fiind catalogați „chiaburi” iar cei mai „încăpățânați” și-au pierdut și viața pentru ca Partidul Muncitorilor din România să „formeze avuția poporului”. Mai pe șleau, săracii au luat pentru propria îndestulare averea celor înstăriți, la țară, iar politicienii comuniști și-au însușit averile burghezilor. Cu tot cu case, în care s-au mutat!

Cât privește exemplele lui Vosganian, din Danemarca și Franța pot spune cu cugetul împăcat că sunt total aiurea. În diferite emisiuni Tv, cele străine, desigur (nu Antena 3, România Tv, Realitatea Tv, B1Tv etc.), țăranii din Franța, Spania, Italia se laudă cu producția familială unde pentru familie se pun deoparte toate preparatele gospodărești iar dacă le iese ceva în plus duc la piață. În Germania, am văzut și gustat preparate gospodărești care nu sunt luate în calcul la bugetul de stat al Germaniei. Minți, Vosganiane ! Una este realizarea unui serviciu public sau privat de colectare a produselor pe care gospodăriile îl au în plus și alta este asigurarea de către o gospodărie a necesarului propriu pentru consum. Apropo, vezi Vosganiane că și în foarte liberala Anglie gospodăriile care au capacitatea își asigură subzistența fără a plăti dări la stat!

Cu Vosganian în vervă, cu Tăriceanu în derivă, ALDE a ajuns să promoveze socialismul leninist! Nu degeaba bine a observat jurnalista: ALDE, colț cu PSD!

Niciun comentariu: