luni, 23 octombrie 2017

Mizeria marca Tudorel Toader

Legea recursului compensatoriu a agitat apele în România. A intrat în vigoare iar ministrul Tudorel Toader și-a declarat mirarea: „Ieri (joi, n.r.), până la 12 noaptea, domnul Dobrică (Marian Dobrică, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor - n.r.) îmi dădea mesaje să îmi spună câţi deţinuţi au fost eliberaţi. În baza legii, prin adăugirea celor şase zile considerate a fi efectuate, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Vă mărturisesc că este mult, mi-a depăşit aşteptările. Nu credeam că impactul va fi atât de mare. Dar este efectul legii” a declarat Toader la News.ro

A mai stat Tudorel Toader și a mai urmărit presa. A constatat că eliberarea a mii de deținuți, indiferent de crimele săvârșite, este prost primită în societate. A știut că sintagma folosită de el, „Dar este efectul legii”, care susține o altă sintagmă devenită concept „unde'i lege, nu'i tocmeală”, nu mai are susținere. Pentru că este vorba despre o lege nedreaptă, o lege făcută împotriva dreptului însuși, o lege care neagă procesul penal și autoritatea lucrului judecat, încalcă spiritul Constituție și al democrației. De aceea s-a gândit să arunce „pisica” în curtea altora.

A găsit că „legea” vine din guvernarea Cioloș. A pus date, când a fost avizată de CSM, ce aviz a dat, când a ajuns la Parlament, ce s-a discutat în Parlament dar, aici este aici, lumea trebuia să rețină că legea a plecat de la Guvernarea Cioloș, de la Raluca Prună, fostul ministru al Justiției. Cred că multă lumea a fost păcălită de intervențiile lui Toader Tudorel. Sub masca „tehnocratului” care vine și pune ordine în dezordine se ascunde ipocritul care face un joc politic. Iar asta vedem din ce declară Sorin Dumitrașcu, președintele FSANP (aici și aici).

Este important și faptul că alături de cei cu infracțiuni mai mici sunt eliberați cei cu infracțiuni grave, violatorii, traficanții de droguri, criminalii, traficanții de ființe umane, condamnații pentru tâlhării. Scopul meu este însă să arăt că legea a fost modificată, cu premeditare, pentru a scoate din penitenciare „clientela politică”. Acesta a fost scopul puterii PSD-ALDE. Scop îndeplinit cu orice risc. Iar riscurile sunt imense ! Și-au eliberat prietenii politici dar au stimulat creșterea criminalității. Sunt convins că parlamentarii PSD și ALDE, la fel ca ceilalți care i-au susținut, au considerat că riscul merită asumat, chiar dacă infracționalitatea va crește și va produce daune imense siguranței cetățenilor.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a criticat acest proiect de act normativ inca de cand a aparut ideea, un alt motiv fiind solutia juridica aleasa. Atunci am cerut foarte deschis Guvernului sa isi asume un act de gratiere, daca asta isi doreste. Noi am considerat ca este preferabila o actiune de politica publica cinstita, pe fata.

(…) Proiectul a intrat in Parlament referindu-se la trei zile de castigat pentru fiecare detinut, nu sase. La acel moment se referea la castig, urmand ca aceste trei zile sa fie adaugate la zilele castigate prin munca sau prin activitati educative, ceea ce insemna ca detinutul ajungea la un moment dat in fata unui judecator care decidea daca sa il libereze sau nu conditionat. In Parlament de la trei zile s-a urcat la sase zile, si s-a schimbat si natura juridica a prevederii normative. Nu mai este o vocatie, devine o obligatie. Practic cele sase zile considerate executate efectiv se scad din durata pedepsei, asa se face ca din ce era o posibilitate a devenit o obligatie, si de la trei zile a urcat la sase zile. In plus s-a mai modificat ceva in Parlament. Daca initial, asa cum era normal, conditiile improprii se calculau la nivel de camera, la un moment dat – nu stim cum si nu stim de ce, dar putem sa banuim pentru cine – , s-a renuntat la calcularea pe camera pentru ca tocmai detinutii protejati, detinutii cu oarecare greutate politica pe vremuri sau din afaceri nu intrau in aceasta categorie, pentru ca ei stateau in conditii bune. Si atunci s-a extins acest calcul la nivelul cladirii, ceea ce este absolut incorect. Asa cum nu e normal ca de asistenta sociala sa beneficieze toti oamenii, otova, asa nu e normal ca de acest beneficiu pentru conditii improprii sa aiba parte toti detinutii. Pentru ca unii au stat in conditii improprii, altii nu.

Beneficiaza toata lumea, otova, exact (si politiceanii aflati in conditii privilegiate, si detinutii care stateau 20-30 intr-oo camera – n.red). Si cei care au stat in conditii improprii si cei care au stat in conditii proprii beneficiaza de acest avantaj legal”, a explicat Dumitrascu.

Ce mai poți spune despre un ministru care trimite publicul, cetățenii, pe un drum fals ? Problema nu este la proiectul de lege trimis în Parlament de Guvernul Cioloș, problema este la Parlament, acolo unde puterea PSD-ALDE sprijinită de UDMR dar și parlamentari ai altor partide (!), a modificat legea în fundamentele ei. Schimbarea naturii juridice a prevederilor legii a fost comisă cu încălcarea gravă a drepturilor cetățenilor garantate de Constituție - în special cele de la art. 22, art. 26, art. 27 -, fiecare din aceste drepturi interpretate în interiorul stărilor prevăzute de legea civilă sau penală. Cu atât mai mult cu cât se recunoaște faptul că majoritatea dintre cei eliberați potrivit acestei legi se vor întoarce în penitenciare nu pentru buna purtare ci pentru că vor comite iar infracțiunile pentru care au fost condamnați dacă nu pentru unele cu pericol social mult mai grav.

Efectele acestei legi nu salvează „problema aglomerației din închisori”. Distruge, imediat, o brumă de liniște în comunitățile din care au fost extrași infractorii prin condamnare. Este însă beneficiă pentru PSD și ALDE care și-au eliberat astfel „campionii” din campaniile electorale anterioare, cei care sunt liberi să redevină „performanți” în viitoarele campanii electorale !

Omul acesta, Tudorel Toader este de nerecunoscut. Marele specialist, expertul în dreptul penal, profesorul atâtor generații de studenți nu a putut să „vadă” consecințele modificărilor din Parlament ale normelor legii ?! A ajuns să se mire ca „proasta'n târg” ! Vine un lider sindical, care nu are atâtea diplome și experiențe lucrative ca expertul Tudorel Toader și ne spune adevărul. Ba, mai mult, aflăm că ei, cei care lucrează în penitenciarele din România, au arătat din timp care sunt efectele modificărilor făcute de parlamentari. Nu te poți pune cu voința politică infracțională a parlamentarilor români.

Trebuie să acceptăm că parlamentarii PSD au avut dreptate când au afirmat că „forma de guvernământ este PSD” și nu „republică semiprezidențială” ! Dar poate că ar trebui să fim mai tranșanți. Să acceptăm că suntem sub o dictatură a PSD-ALDE, unde forma de guvernământ este doar o problemă de teorie politică, ceva minor, nesemnificativ.

Niciun comentariu: