marți, 17 octombrie 2017

Știința dreptului pentru proști în varianta lui Eugen Nicolicea


Comisia Juridică condusă de Eugen Nicolicea a mai „judecat” o cauză. Dosarul „Belina” are finalitate. Rovana Plumb nu este vinovată. Așa a decretat Comisia. Mai mult, Comisia nu doar „a judecat” ci a și apărat pe Rovana Plumb în cauză. Ca atare, Comisia a închis cauza. Justiția nu are de cât să dea mărunt din buze că nu va putea judeca ce s-a întâmplat în cauza „Belina”. Eugen Nicolicea, juristul de talie internațională și chiar stelară, a clarificat problema. Insula Belina nu mai există, brațul Pavel „a murit de moarte bună” și s-a transformat în niște „lăculețe”, așa că această cauză nu mai există, nu mai există nici vinovăție și nici vinovați. Punct ! Dacă așa spune Parlamentul României, așa este. Chiar așa, de ce om mai avea nevoie de Justiție ?

Eugen Nicolicea exploatează la maxim puterea dată de majoritatea parlamentară.

Problema nu este cum arată astăzi insula Belina și brațul Pavel, problema este la respectarea legii. Mai mult, imaginile arată lucrări de blocare a curgerii apei pe cuveta brațului Pavel ! Când au fost făcute ? Cine le-a aprobat ? Legea apelor are reglementări în acest sens și chiar interzice astfel de amenajări !

Tot legea apelor face referire la faptul că pentru administrarea apelor din România se aplică prevederile acestei legi dar și a legilor speciale în situația în care respectivele ape sunt folosite în comun cu alte state. Adică, dacă pe ele trece o linie de frontieră ! Iar pe Dunăre, în respectivul sector,  avem frontieră comună cu Bulgaria.

Comunicatul DNA nu are treabă cu „cercetarea” făcută de Eugen Nicolicea și echipa de „specialiști” care l-a asista. Acuzarea este simplă: transferul dreptului de proprietate s-a făcut cu încălcarea legii, modificarea codurilor de clasificație ale Insulei Belina și Brațului Pavel pentru a le scoate din albia minoră a Dunării și a favoriza un transfer al dreptului de proprietate publică. Cum este insula Belina sau cum nu mai este, nu este treaba DNA. Este treaba Guvernului prin ministerul specializat care, pe baza unei documentații tehnice adecvate, trebuie să stabilească un nou cod de clasificație pentru insulă și braț. Există un document oficial care descrie traseul Dunării și face o clasificare a fiecărui element de topometrie de pe parcursul Dunării. Apele române au dreptul de a face constatări și a propune modificări ale codurilor de clasificație. Dar acum este o modificare făcută pentru un anume scop, iar asta a născut, pe bună dreptate, suspiciunea că este în cauză un interes ascuns.

Chiar mă întreb. Cum naiba cei de la Apele române nu au constatat că până acum schimbarea clasificației ? Mă mai întreb. Când au început lucrările pentru blocarea Canalului Pavel ? Se vede că a apărut un dig care îl rupe în două.  Nu este o colmatare, este o lucrare de infrastructură. Apoi a apărut, natural dar și cu ajutor, o colmatare la intrarea din amonte în aval pe braț. Înseamnă că s-au executat, cu intenție, lucrări pregătitoare cu mult timp înainte pentru a scoate Insula Belina și Canalul Pavel din albia minoră a Dunării.

Dar legea este lege. Au făcut „amenajările” în teren, posibil cu încălcarea legii, dar au uitat să constituie comisia de experți care să constate modificarea de teren și să umble la clasificare. Iar DNA acuză încălcarea legii la emiterea actelor normative. Singurii care pot face lumină în cauză sunt judecătorii. Nu parlamentarii.


Niciun comentariu: