duminică, 8 octombrie 2017

Rajoy: unitatea națiunii și suveranitatea nu se negociază

Mariano Rajoy, prim-ministrul Spaniei
Astă noapte am deschis El Pais și am dat peste interviul abia publicat cu premierul Spaniei, Mariano Rajoy.

Ferm dar și calculat, Rajoy nu lasă dubii în formulări, chiar dacă jurnaliștii insistă asupra unor ipoteze.

Carles Puigdemont (președintele guvernului Cataloniei) a încercat, mereu și mereu, să inducă ideea că „independența” Cataloniei poate fi negociată cu guvernul spaniol. Puigdemont a fost ajutat, din toate puterile, de o anume parte a presei străine (rusă, britanică etc.) care au pus „legitimitatea” demersului separatiștilor catalani înaintea legalității. Forțele cele mai radicale din Catalonia care susțin separarea de Spania sunt, fără a ne mira prea mult, extrema stângă, socialiștii și naționaliștii. Nu degeaba sunt pomenite evenimentele din 1934, când Catalonia a mai încercat să devină stat independent dar a ratat!

În esență, Rajoy respinge negocierile cerute de Puigdemont. Consideră că are suficiente posibilități legale pentru a răspunde agresiunii separatiștilor. Deocamdată, guvernul central al Spaniei a impus un control asupra conturilor publice din Catalonia (separatiștii reclamă că guvernul central refuză finanțarea din fondurile publice după referendum, astfel că nu mai au bani pentru activitatea curentă a administrațiilor publice) și a întărit prezența forțelor de ordine publică în Catalonia.

Din interviu, siguranța cu care Rajoy afirmă principiile statului de drept putem deduce ideea că are deja sprijinul acordat de către celelalte state membre ale Uniunii Europene și că aplicarea legii, chiar a prevederilor care impun folosirea forțelor de poliție, este considerată singura formă prin care unitatea statului spaniol poate fi protejată.

În Barcelona, adversarii „independenței” se adună pentru o mare manifestație. Drapelele spaniole și catalane sunt alături.

Barcelona, manifestație pentru unitatea Spaniei

Separatiștii catalani au toate șansele să devină „teroriști”. Cu acte. Nu vor ajunge să fie recunoscuți ca reprezentanți ai „poporului catalan” ci vor avea soarta altor organizații europene declarate în timp ca fiind de sorginte teroristă. Deja unii comentatori în Spania vorbesc despre asemănările pe care încep să le aibă susținătorii lui Puigdemont cu separatiștii basci.

Am încredere în Rajoy. Iar celelalte state membre ale Uniunii Europene îi vor fi alături. România, prin Meleșcanu, s-a declarat, deja, în favoarea legalității apărată de guvernul spaniol.

Un comentariu:

Rent a car Otopeni spunea...

Nu se negociaza insa se poate pierde.