duminică, 22 octombrie 2017

Rezoluția adoptată de Forumul Administrației Locale a PNL de la Iași

Forumul s-a încheiat. A adoptat o rezoluție care urmează a fi inclusă în strategia politică a PNL privind guvernarea pentru anul următor.

Rezoluția a fost comunicată presei. Există acest comunicat și la Agerpres. Este și pe site-ul Ziare . Local, Ziarul de Iași, publică și el Rezoluția. Nu știu cât de valorificată de fi de presă, cât de promovată va fi însă sunt convins că o abordarea corectă la nivelul PNL va avea efecte pozitive asupra tuturor administrațiilor publice locale din Moldova.



FORUMUL ADMINISTRAȚIEI PUBLICE LOCALE 
Rezoluția 'Moldova Contează'
Iași, 21 octombrie 2017

Forumul Administrației Publice Locale, un eveniment inițiat de Partidul Național Liberal, filiala Iași, cu susținerea Partidului Popular European (PPE), a apărut din dorința de a păstra un nivel ridicat de profesionalism în rândul reprezentanților PNL din administrația publică, de a fi permanent conectați la agenda cetățeanului și astfel în programele publice promovate de către PNL să se regăsească prioritățile de dezvoltare locale și regionale!

Forumul Administrației Publice Locale își propune ca prin dialog și consens să identifice o serie de priorități investiționale pentru fiecare județ din regiunea Moldovei, oportunitățile de finanțare și pârghiile legale prin care aceste proiecte să fie incluse atât în programele de investiții guvernamentale, cât și incluse în legea bugetului de stat. Documentul, asumat de către președinții PNL din județele Moldovei va fi înaintat Biroului Permanent Național al PNL spre a fi integrat în strategia publică națională a PNL pentru anul următor.

Până când România va cunoaște o descentralizare autentică este nevoie de colaborarea tuturor actorilor politici din Moldova pentru a repune regiunea pe harta administrativă a țării și astfel să recuperăm decalajele evidente față de restul regiunilor. Sunt obiective ce trebuie să depășească statutul de 'moștenire' căci nu sunt ale unui politician anume, nu sunt ale unui partid, ci sunt ale comunității în ansamblul său.

Prezenta rezoluție este rezultatul lucrărilor celor patru sesiuni de comunicare din cadrul Forumului Administrației Publice Locale, Ediția 1, Iași 2017, desfășurat cu participarea:

Ludovic Orban, Președinte PNL

Theodor Stolojan, Europarlamentar PNL

Raluca Turcan, Prim-vicepreședinte PNL

Costel Alexe, deputat, Președinte PNL Iași

Gheorghe Flutur, Președinte CJ Suceava, Președinte PNL Suceava

Ionel Palăr, deputat, Președinte PNL Bacău

Nelu Tătaru, Președinte PNL Vaslui

Costel Șoptică, senator, Președinte PNL Botoșani

Mugur Cozmanciuc, deputat, Președinte PNL Neamț

Iulia Scântei, Senator PNL Iași

Marius Bodea, deputat PNL Iași

Dumitru Oprea, deputat PNL Iași

Dan Niță, Primar al Comunei Miroslava, Secretar General PNL Iași

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL Neamț

Dan Roman, deputat PNL, Președintele Comisiei de Administrație Publică din Camera Deputaților

Ion Lungu, Primar al Municipiului Suceava

Lucian Micu, Primar al Municipiului Roman

400 de aleși locali PNL Iași: Primari, consilieri locali, consilieri județeni

Ludovic Orban, președintele PNL: 'Iașul este a doua capitală a României, este un oraș fundamental pentru România, nu numai pentru Moldova. Iașul are nevoie de o viziune liberală în guvernarea sa, comunitatea economică are nevoie de o viziune de dezvoltare, are nevoie să devină un pol în această zonă, are nevoie de un mediu de afaceri mult mai atractiv, inclusiv pentru românii din Republica Moldova. Iași trebuie să fie un motor pentru întreaga Moldovă pentru a da semnalul creșterii economice. Îmi doresc să vin în campanie și Iași să aibă în sfârșit șansa de a avea un primar liberal.'

Costel Alexe, președintele PNL Iași: 'Moldovenii s-au săturat să fie dezamăgiți, păcăliți și an de an să constate că au fost nedreptățiți fie de alocările guvernamentale sau de culoare politică a primarului lor. Se vede în procentul celor care vin la vot, în scădere la fiecare scrutin. Aici e, de fapt, provocarea. Să-i convingem pe oameni că nu toți politicienii sunt la fel, că într-adevăr politicile publice promovate sunt în interesul cetățenilor și după campania electorală. Avem primari liberali destoinici în județul Iași și în Moldova, primari care cu eforturi considerabile au ținut piept provocărilor și presiunilor PSD și care au schimbat fața localităților lor și mulți au crescut standardele în materie de administrație public și calitatea vieții.

La Forumul Administrației Publice experiența primarilor din Arad, Alba Iulia, Piatra Neamț, Suceava, Miroslava, Lețcani, va fi valorificată și pusă în folosul tuturor reprezentanților administrației publice locale. Orașele conduse de primari liberali rivalizează cu orașe din vestul Europei pentru simplul fapt că liberalii știu să facă administrație, știu să atragă fonduri și investitori.

Suntem cel mai mare partid de opoziție, suntem o forță dacă înțelegem să lucrăm împreună asemenea furnicilor pentru bunăstarea întregii regiuni: fie că vorbim de parlamentarii liberali, de primari sau aleși locali, cu toții trebuie să ne unim eforturile și să promovăm în activitatea noastră politică proiecte coerente și inițiative în folosul comunității pe care o reprezentăm.'

Frumos. Pentru asta însă, PNL trebuie să comunice mai bine cu cetățenii. De peste tot. Cei care au o administrație liberală să știe ce face acea administrație, pentru cei care nu au o administrație liberală să afle ce face bine administrația liberală din localitățile apropiate sau din zona lor geografică. Oamenii trebuie să vadă diferența de nivel de trai și să înțeleagă că „nu toți politicienii sunt la fel” !

Niciun comentariu: