miercuri, 11 octombrie 2017

Guvernul Spaniei este decis să aplice Constituția și legile în Catalonia

După ce s-a consultat cu opoziția socialistă, primul ministru Mariano Rajoy, a trecut la fapte.

El Pais arată că a cerut lui Carles Puigdemont să confirme dacă a declarat unilateral independența Cataloniei (DUI).

În discursul din Parlamentul Catalan, Carles Puigdemont a afirmat că îndeplinește un mandat al poporului și că declară independența Cataloniei dar cere Parlamentului să o suspende pentru a purta un dialog cu Madridul.
„După cum se știe, Legea referendumului prevede că, la două zile după proclamarea a rezultatelor oficiale, iarcazul înnumărul de voturi ale fiecărui altul este mai mare decât numărul de voturi de nici un Parlament (și citez ) va organiza o sesiune ordinară pentru a face o declarație oficială a independenței Cataluniei, a efectelor sale și va conveni asupra începerii procesului constitutiv.
Există o perioadă înainte și după după 1 octombrie și am obținut ceea ce am promis să facem la începutul legislaturii.
In acest moment istoric, și în calitate de președinte al Generalitat, își asumă să prezinte rezultatele referendumului Parlamentului și cetățenilor noștri, mandatul poporului, care Catalonia devine stat independent ca republică.
Aceasta este ceea ce astăzi corespunde. Pentru responsabilitate și respect.
Și cu aceeași solemnitate, guvernul și cu mine propune ca Parlamentul să suspende efectele declarației de independență a întreprinde în următoarele săptămâni un dialog fără de care aceasta nu este posibil să ajungă la o soluție convenită. Credem cu tărie că cererea nu crește atunci când escaladarea tensiunii, dar mai presus de toate, voință clară și angajamentul de a avansarea cererile oamenilor din Catalunia din rezultatele 1 octombrie. Rezultatele pe care trebuie să le luăm în considerare, într-un mod esențial, în stadiul dialogului pe care suntem gata să îl deschidem.”
- traducere Google (de aici).
Carles Puigdemont a semnat după discurs, la finalul ședinței Parlamentului, o declarație de independență într-o sală alăturată, alături de partidele „indepedentiste”, extremiștii de stânga și un alt grup de stânga. Dar acesată declarație nu a fost citită în Parlament, nu are un caracter oficial, ci doar o intenție de a finaliza un proces declarat, de la bun început, ilegal.

Primul ministru Mariano Rajoy vrea să aplice, pentru început, prevederile art. 155 din Constituția Spaniei:

„1. În cazul în care o comunitate autonomă nu își îndeplinește obligațiile pe care Constituția sau alte legi impuse asupra acesteia, sau acționează într-un mod prejudiciind grav interesul general al Spaniei, Guvernul, la solicitarea președintelui comunității autonome și, în cazul nu au fost abordate, cu aprobarea de către majoritatea absolută a Senatului, aceasta poate lua măsurile necesare pentru a forța că respectarea forțată cu aceste obligații sau pentru protejarea acestui interes public.

2. Pentru executarea măsurilor prevăzute în secțiunea anterioară, Guvernul poate să dea instrucțiuni tuturor autorităților Comunităților Autonome ".

Partidele politice spaniole au discutat mult despre acest articol. Se pare că ieri au ales aplicarea acestuia ceea ce duce la alegeri anticipate în Catalonia. Puterile administrației din Catalonia vor fi controlate de Guvernul Spaniei până după finalizarea alegerilor.

Înțeleg că aplicarea acestui articol constituțional se poate face în trepte, măsurile de constrângere fiind sever aplicate până la restabilirea ordinii de drept. În cazul în care grupurile secesioniste din Catalonia apelează la forță, atunci se aplică alte prevederi constituționale și legale - instituirea unor stări excepționale. De aceea Rajoy a apelat la toate formațiunile politice parlamentare să se alăture Guvernului pentru rezolvarea problemei. Se pare că a primit ajutorul solicitat.

Deja, într-un articol din El Pais, am citit că Armata a luat, din timp, măsuri de suport logistic pentru Poliția Națională și Guardia Civil cu misiuni în Catalonia (17.000 de polițiști). La nevoie, militarii vor prelua sarcinile „statice” ale poliției (paza unor obiective strategice). Doar în situația în care separatiștii vor folosi forțe înarmate, Armata va interveni cu același tip de forțe.

Puigdemont a primit „felicitări” doar de la organizațiile care practică politici secesioniste. Sturgeon din Scoția l-a felicitat. Și ea vrea secesiunea față de Anglia. Din România, un lider maghiar a susținut acțiunile separatiste ale secesioniștilor, ba chiar și în alte țări am găsit astfel de „democrați”.

Uniunea Europeană a transmis, prin Comisia Europeană, că este o problemă internă a Spaniei și nu a Uniunii Europene. Se pare că niște politicieni (vom afla cine), au recomandat ca Belgia să „modereze” dialogul de independență al Barcelonei cu Madridul. Viktor Orban a plecat „pe fentă”, după cum spune Moise Guran dar s-a oprit. S-a oprit pentru că din toate statele membre ale Uniunii Europene au venit semnale de susținere pentru Spania.

Da, catalanii au fost lăudați și încurajați de ruși, care au avut jurnaliști prezenți pe străzile din Barcelona, au fost lăudați de kurzi dar și de alții.

Ieri am scris că Puigdemont a eșuat. Acum sunt convins. Legile spaniole au prevederi foarte clare când este vorba despre astfel de evenimente. Ca o curiozitate: s-au inspirat din legile federale germane! Un lideri politic catalan a scris ieri că au scăpat de o nenorocire dar „comedia” continuă.

Un comentariu:

Inchirieri auto Bucuresti spunea...

Peste tot trebuie aplicata legea asa cum este ea.