vineri, 1 iulie 2016

Lupta cu birocrația este la fel de grea ca lupta Justiției cu mafia !


Un interviu excelent luat de HotNews lui Cristian Ghinea.

O poveste despre o guvernare care vrea să facă pentru oameni acel bine de care oamenii au nevoie. O guvernare care se lovește de inerția funcționarilor publici și a unor șefi și șefuți îngroziți că își pierd funcțiile și „puterile” dacă aplică noi legi sau dacă dau aviz favorabil unor proiecte legislative.

Ca unul care am trecut prin așa ceva, nu pot fi decât încântat de reușitele și recomandările ministrului Ghinea.

O ideea îmi place foarte mult: Guvernul să legifereze, așa, pe grabă mai mult, pentru corectarea abuzurilor iar populația să participe activ, având la bază legea, prin darea în judecată a instituțiilor care nu aplică legea ci aplică propriile reglementări pe care nu vor să le pună în acord cu legea.

Cineva poate veni cu motivarea că să se aștepte să își corecteze HG-urile sau ordinele de ministru ministerele. Ce să se aștepte ? Miniștrii au semnat Ordonanța de urgență ? Au semnat. Tot miniștrii trebuie să dea termen de 3-5 zile departamentelor din subordine să i se prezinte actele normative subsecvente cu modificările și completările de rigoare și să le prezinte în prima ședință de Guvern pentru a fi aprobate. De aia au funcționari publici și înalți funcționari publici în schemă. Dacă eliminarea unor acte normative și proceduri impune și o reorganizare structurală, au departament specializat de organizare care poate să prezinte modificările într-o zi. Fiind nevoie doar de un ordin de ministru, problema se poate rezolva urgent.

Până la urmă să aleg un paragraf care îmi place. Cine vrea tot interviul să meargă la link-ul pus de mine. Am ales acest calup, este o imagine a dezastrului guvernărilor fără cap, de până acum.

Institutiile publice din Romania nu au posibilitatea fizica de a interconecta bazele de date intre ele si, astfel, cetatenii au fost trasnformati in "carausi de informatii" dintr-un loc in altul. "Fiecare institutie a facut contractele de IT, fara sa se gandeasca cum sa se lege de altele. Fiecare este o insula", au devaluit, in cadrul unui interviu pentru HotNews, Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene, si Andra Bucur, consilier in cadrul Cancelariei premierului. O alta problema este ca institutiile nici nu au acces la propriile baze de date, fiind santajate de catre firmele IT. Santajeaza "pentru a obtine un nou contract de mentenanta", a spus Ghinea.


  • În particular, așa, între noi, nu cumva este vorba despre firmele „băieților deștepți” acoperiți de miniștri „frumoși și deștepți și doctori la ei acasă” ?


De aceea, actul normativ privind debirocratizarea seteaza pentru viitor principiul ca nu se mai fac achizitii publice de IT, fara sa fie proprietatea deplina la institutia publica, a spus Ghinea. Potrivit acestuia, odata rezolvata problema controlului asupra propriilor baze de date, urmeaza pasul doi, cel legat de interoperabilitatea reala. In acest scop, va fi creat la nivelul Cancelariei premierului pozitia de Coordonator pentru Tehnologia Informatiei. Acesta se va ocupa de impunerea tuturor standardelor de interoperabilitate, astfel incat toate sistemele informatice sa fie dezvoltate dupa aceleasi criterii, a spus Andra Bucur. Institutiile vor putea accesa fonduri europene pentru interoperabilitate doar in baza unui plan guvernamental. In acest fel, s-ar putea ajunge ca la nivelul anului 2018, institutiile publice sa-si poata interconecta bazele de date. Cristian Ghinea spera ca viitoarele guverne sa continue acest plan. Ghinea a mai spus ca Ordonanta de Urgenta privind debirocratizarea creaza posibilitatea ca insitutiile publice sa ceara informatii intre ele. "Dar tot este o modalitatea primitiva, prin e-mail, in loc sa-si ia automat din baza de date", a mai spus Ghinea.

Printre alte concluzii, cetățenii mai au de așteptat până când nu vor mai lucra fără plată pentru funcționărimea publică din ministere și agenții. Dar și când vom scăpa de „ghițisme” ! Debirocratizarea va fi ca o a doua naștere.

Niciun comentariu: