vineri, 22 iulie 2016

Încă un pas. România participă cu forțe militare la Coaliția Globală împotriva Statului Islamic.

Ash Carter, Secretarul de stat al apărării SUA îl întâmpină pe Mihnea Moțoc, ministrul apărării din România la Reuniunea ministerială a Coaliţiei Globale anti-ISIL⁄DAESH. Imagine preluată de la MApN.

Ministerul Apărării a dat și un comunicat privind rezultatul acestei Reuniuni Globale. Îl preiau și îl pun mai jos. Fac precizarea că România face un nou pas în direcția integrării în comunitatea internațională pro-Atlantică, un pas care însă ține cont de capacitatea actuală a României de a se implica. MApN contribuie cu un număr de 50 de instructori militari pentru forțele de securitate irakiene. De fapt, aici este vorba și despre acceptul Irakului privind forțele militare străine pe care le acceptă ca sprijin.

Pun mai jos comunicatul.

COMUNICAT NR. 210 
Data: 22.07.2016 

Reuniunea ministerială a Coaliţiei Globale anti-ISIL

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a participat, în zilele de 20 și 21 iulie, la Washington, D.C., la Reuniunea ţărilor contributoare la Coaliţia Globală anti-ISIL/DAESH la nivelul miniştrilor apărării şi de externe, condusă de Statele Unite ale Americii.

În prima zi, ministrul Motoc a luat parte la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale Coaliţiei care contribuie la operaţiile din Irak şi Siria, iar în cea de-a doua, 21 iulie, a participat, alături de şeful diplomaţiei, Lazăr Comănescu, şi de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, la sesiunea comună a miniştrilor apărării şi de externe, găzduită de secretarul de stat John Kerry şi secretarul apărării Ashton Carter

Pe parcursul discuţiilor, au fost condamnate cu fermitate atacurile teroriste comise de ISIL/DAESH împotriva populaţiei civile, atât în statele din Orientul Mijlociu, cât şi în statele europene şi SUA şi a fost exprimat sprijinul politic din partea statelor membre pentru continuarea acţiunilor Coaliţiei, pentru contracararea acestei mişcări jihadiste transnaţionale. În context, au fost evaluate eforturile de combatere a ISIL/DAESH şi a stadiului progreselor realizate pe linia stopării acţiunilor organizaţiei teroriste. De asemenea, au fost analizate provocările viitoare în sensul accelerării măsurilor de combatere a ISIL/DAESH, precum şi stabilizării zonelor eliberate de sub ocupaţia organizaţiei teroriste. 

De asemenea, a fost subliniat rolul important al NATO în cadrul procesului de consolidare a capacităţii de apărare irakiene prin intermediul pachetului de capabilităţi dedicat acestei ţări, precum şi din perspectiva utilizării avioanelor AWACS ale Alianţei Nord-Atlantice în sprijinul forţelor Coaliţiei de luptă împotriva ISIL/DAESH.

Ministrul Motoc a reiterat susţinerea României pentru acţiunile comunităţii internaţionale, destinate să asigure integritatea şi suveranitatea teritorială a Irakului în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional. România va participa în anul 2016, la demersurile Coaliţiei Globale, cu un efectiv total de până la 50 de militari, destinat activităţilor de instruire şi consiliere a forţelor de securitate irakiene.

Secţia Presă

Mândria națională ar spune că este puțin. Rațiunea națională spune că este suficient pentru că mai mult nu înseamnă și mai bine. Lăsăm emoțiile deoparte și judecăm rațional, în interes național. Participarea României cu cei 50 de instructori militari, peste alte participări naționale cu caracter militar și polițienesc în zonele de interes pentru comunitatea internațională, confirmă angajamentul de contributor la efortul internațional de securitate stabilit prin Strategia Națională de Securitate.

Niciun comentariu: