duminică, 10 iulie 2016

Na, poznă, iar are dreptate Iohannis !


S-a terminat Summit-ul NATO la Varșovia. Președintele Klaus Iohannis a sintetizat rezultatele acestuia și a evidențiat care este poziția României după acest summit în cadrul NATO. De la un stat care a primit securitate asigurată de alte state la un stat care oferă securitate altor state. Un pas major.

Ca să respect titlul, țin să arăt că „bocitoarele” de pe malurile Dâmboviței s-au înființat la slujbă și au bocit de mama focului. Știu meserie. Nu le contest acest lucru. Problema lor este că nu știu de ce bocesc ! Nu a murit nimeni ! Ba, din contră, s-a născut o nouă Românie. Bine, nu seamănă cu România lor dar asta nu înseamnă că România a murit.

Cel mai titrat în bocit pe teme internaționale de la un timp încoace este Traian Băsescu. Îl acompaniază Călin Popescu Tăriceanu iar după ei aleargă bezmetic un cârd de bocitoare format din jurnaliști (și ăștia specialiști în probleme de politică externă, în probleme de apărare etc.), de analiști de toate felurile și toate vârstele, de comentatori care știu ce face NATO dar nu știu cine le este prim-ministru !

O bună prezentare a situației de la Varșovia și a rezultatelor o face Cristian Pantazi. Bine, îl bagă la înaintare și pe Traian Băsescu (pe undeva este corect), chiar dacă Traian Băsescu se comportă în platourile televiziunilor ca un taur între rafturile cu bibelouri din sticlă. Tot la HotNews se găsește o desfășurare fidelă atât a discursului de la final a Președintelui Klaus Iohannis cât și o sinteză a evenimentelor după interpretarea Președintelui României. La Agerpres este, de asemenea, o sinteză a declarațiilor Președintelui Iohannis.

La TVR 1, o emisiune interesantă. Moderator și invitați din categoria celor care știu ce spun. Un interviu luat unei jurnaliste „specializate în politica externă”, Oana Popescu de la Adevărul, m-a enervat. Am citit mai apoi un articol al ei din Adevărul, din 7 iulie, unde lui Iohannis i s-a scufundat flota. Și la Varșovia, jurnalista a vorbit în același ton. Bine, pa, mulțumesc pentru carul de nervi, flit !

Invitații emisiunii de la TVR 1 însă, au fost de toată isprava. Ei au înțeles ce s-a întâmplat la Varșovia. Au înțeles pentru că limbajul acestui summit a fost unul special. Militarii au fost în elementul lor. S-a vorbit pe limba lor. S-a vorbit în limbajul politicii militare al componentei militare a politicii externe, s-a vorbit despre sisteme militare și despre noi mijloace militare, despre mișcări tactice și decizii strategice. S-a explicat de ce a fost o urgență asigurarea flancului de nord-est al Alianței. Cu totul și cu totul diferit de ce a gângurit „specialista în politici externe” de la Adevărul. Ba, chiar și cu totul și cu totul altceva față de ce au declarat alți analiști și jurnaliști. Iar Băsescu, sărăcuțul de el, a rămas cu judecata „capului în gură” și „bătutul cu pumnul în masă”.

În principal, România a obținut o poziție strategică în cadrul NATO. A oferit securitate și a primit comandă militară. A oferit securitate și a primit drept de expertiză în domeniul războiului cibernetic. A oferit securitate și a primit acceptul de a schimba planul de intervenție rapidă cu un plan de apărare (la care se va lucra „în draci” pentru a avea răspunsuri asupra unor posibile agresiuni la Marea Neagră). Iar planul va impune industrie militară, cooperare militară, cercetare științifică în domeniul militar, logistică militară, instruire militară, tehnică militară, buget militar etc. Bine, unii nu realizează cât de importantă este această acceptare a NATO. Nu peste mult timp ea va avea efecte directe.

Președintele Iohannis a punctat în discursul lui cele patru elemente, principale, ale planului cu care România s-a prezentat la Varșovia:


  • Principalele elemente de interes pentru România, pe care le-am obţinut în urma acestui Summit de la Varşovia, privesc următoarele chestiuni:
  • În primul rând, echilibrarea măsurilor luate, în cadrul noii posturi de apărare şi descurajare, pe Flancul Estic;
  • În al doilea rând, o prezenţă aliată înaintată adaptată constând din Brigada multinaţională şi Iniţiativa de Instruire Intensificată, respectiv decizia privind elaborarea de opţiuni pentru consolidarea prezenţei maritime şi aeriene aliate în sudul Flancului Estic;
  • În al treilea rând, un nou nivel în ce priveşte planificarea apărării pentru România în cadrul NATO, adică dezvoltarea planului de contingenţă obţinut în contextul Summitului anterior;
  • Şi în fine, în al patrulea rând, declararea capacităţii operaţionale iniţiale a sistemului antirachetă al NATO, elementul esenţial ale acestui progres fiind integrarea facilităţii de la Deveselu în sistemul NATO.


  • Atât Comandamentul de Divizie, cât şi Unitatea NATO de Integrare a Forţelor au fost omologate la acest Summit şi, mai mult, pentru Comandament a fost confirmat rolul de coordonare pentru cele două Unităţi NATO de Integrare a Forţelor din România şi din Bulgaria. Avem deci două structuri permanente de comandă şi control NATO pe teritoriul ţării noastre, dintre care una, cea la nivel de divizie, cu acţiune la nivel regional.

Nu preiau întregul discurs al Președintelui Iohannis. Evidențiez doar faptul că din punct de vedere militar și al politicii externe române, poziția noastră s-a schimbat. Suntem furnizor de securitate. Iar acest lucru se va vedea inclusiv în domeniul investițiilor în România !

Tot la acest summit, România și Polonia au confirmat, față de toate celelalte state, că formează un parteneriat. Noi vom trimite în Polonia o companie de infanterie care se va pune sub comanda SUA (americanii conduc batalionul întărit din Polonia), iar Polonia va trimite în România o companie de infanterie în cadrul brigăzii internaționale de sub comanda României.

Avem, cred, un batalion mixt de geniu cu Ungaria. Să vedem ce va reuși România în relația cu Ungaria privind cooperarea militară sub umbrela NATO. Bulgaria și-a confirmat intenția de a trimite un batalion la brigada multinațională. Se pare că și Turcia este disponibilă. Din foarte multe puncte de vedere, situația este bună. Foarte bună.

Președintele Iohannis rămâne la Varșovia ca invitat al Președintelui Duda. Vizită oficială în care, după câte se pare, Polonia va încerca să obțină de la România acceptul de a dezvolta colaborarea strategică de până acum la un nivel superior printr-o alianță diferită, în care intră Grupul de la Vișegrad, România și Ucraina. Este o situație inedită în care un grup de state est-europene, membre ale NATO și UE își propun să caute soluții împreună la o serie de probleme de proximitate fără însă a încălca statutul lor în cele două organizații. Dar, asta vedem mâine sau poimâine.

Până una-alta, Președintele Klaus Iohannis a avut din nou dreptate. Este deosebit de important ca Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale să fie mulțumite de ce s-a obținut pentru că acestea două au cele mai grele sarcini. Să realizeze analizele și planurile necesare aprobării la toamnă a unui plan de formare, la Marea Neagră, a unei grupări navale. O unitate care să aibă o misiune la Marea Neagră de supraveghere și semnalare a eventualelor pregătiri de agresiune pe mare împotriva statelor membre NATO.

Flotilă este ceva mai mic, care se plimbă pe lângă coastă. Flotă este prea mare, înseamnă să cuprindă sub aceeași comandă, toate navele militare ale statelor membre NATO la Marea Neagră. Bulgaria nu acceptă comanda turcă.

Flota Turciei și Flota Rusiei la Marea Neagră sunt aproximativ egale, turcii poate stau mai bine la tehnica de luptă. O grupare a statelor riverane membre NATO înseamnă un punct de plecare pentru o flotă deși, din punctul de vedere al României, am fi prea departe de zona mai încinsă dinspre Georgia și am lăsa descoperit litoralul românesc. O grupare navală nu este o problemă, deoarece la ea poate participa un număr restrâns de nave, nave ce pot fi înlocuite de câte ori este nevoie, nave care pot staționa la țărmul statelor de care aparțin atunci când nu execută misiuni de supraveghere în cadrul grupării.

În concluzie, bocitoarele plâng degeaba.

Un comentariu:

Ceacar spunea...

Presedintele a depasit cu brio limitele inchistarii. A depasit si asteptarile rusofonilor de tot felul care au tinut Tara fara o Armata decent inarmata, sperand ca Rusia o va aduce din nou sub influenta Sa. Presedintele Sa se astepte la piedici din partea administratiei psd-iste.