sâmbătă, 30 iulie 2016

Guleniștii comunicau cu mesaje criptate între ei pe rețele protejate. Asta da, asta este o știre !


O știre Agerpres foarte, foarte interesantă.

Oficial al Guvernului Turciei, sub protecția anonimatului, a afirmat că membrii rețelei lui Fethullah Gulen comunicau prin intermediul unei rețele care permitea criptarea mesajelor. Că de un an de zile serviciile turce au lucrat la decriptarea mesajelor schimbate pe aplicația ByLock și au reușit să identifice 40.000 de membri ai rețelei dintre care 600 erau militari de rang înalt !

Identificarea membrilor rețelei guleniste a permis schițarea schemei rețelei lor, sau a unei părți a schemei. Practic, înainte de puci, Ankara știa că guleniștii pun de o răzmeriță. De aceea imediat după puci, Guvernul a reținut și a demis atât de mulți oameni. Știau cine sunt puciștii. Știau unde sunt puciștii. Știau ce funcții ocupă puciștii și ce sarcini au de făcut.

Puciștii au părăsit ByLock când au considerat că nu mai este sigur și au trecut pe WathsApp. Pe timpul puciului au comunicat pe WathsApp. Specialiștii turci lucrează la identificarea mesajelor. Din moment ce unii puciști au intrat în malaxorul Justiției turce, înseamnă că unele mesaje au fost descifrate.

Una din știrile anterioare spunea că cei din armata turcă care au aflat de demiterile ce urmau să fie făcute în corpul de ofițeri au declanșat puciul. O altă știre spunea că se știa despre demiteri și în alte instituții iar participarea la puci a unora dintre funcționarii publici a fost determinată de această acțiune ce urma să se desfășoare. Informația cu mesajele cifrate vine aceste posibile evenimente.

Informația dată de oficialul turc nu spune nimic despre guleniștii din afara Turciei. Este evident că și aceștia au avut un rol. Culegerea de informații din țara de rezidență privind poziția față de puciști și față de autoritățile turce, promovarea puciului ca o acțiune împotriva tiranului Erdogan - de fapt eu cred că ei au acționat de mai mult timp așa -, sensibilizarea opiniei publice împotriva acțiunilor Guvernului turc etc. Din câte îmi dau seama, urmărind știrile, se pare că au fost destui „guleniști” și prin România.

Informația este importantă. Chiar și pentru noi. Guleniștii comunică criptat. Evident că și cei din România fac la fel. Oare ce transmit ei ?

Niciun comentariu: