miercuri, 6 iulie 2016

Agenția Europeană pentru paza granițelor și a zonelor de coastă (EBCG)


Întâi FRONTEX iar acum EBCG. S-a mai făcut un pas înainte.

Parlamentul European a aprobat înființarea Agenției Europene pentru paza granițelor și a zonelor de coastă.

Noile reguli au fost adoptate cu 483 de voturi pentru, 181 împotrivă și 48 de abțineri.

Echipe rapide de intervenție în situații de criză (18)

În cazul în care un stat membru se confruntă cu presiuni tot mai mari la granițele sale externe, cum ar fi presiune a migranților sau criminalitate transfrontalieră, pot fi desfășurate echipe rapide de intervenție fie la cererea unui stat membru UE, fie prin decizia Consiliului:


  • ca urmare a cererii unui stat membru, un plan operațional va fi agreat cu EBCG care va desfășura în termen de cinci zile lucrătoare personalul necesar și va oferi echipamentul tehnic;
  • în cazul în care un stat membru nu ia măsurile propuse de EBCG sau dacă presiunea migranților afectează funcționarea zonei libere de circulație Schengen, Comisia Europeană poate prezenta Consiliului o propunere de acțiune. Consiliul va decide atunci asupra nevoii de a trimite echipe de intervenție la graniță. Planul operațional va trebui agreat de statul membru respectiv și de EBCG înainte ca desfășurarea să poată avea loc
  • dacă un stat membru se opune unei decizii a Consiliului de a oferi asistența, alte state UE pot temporar reintroduce controale la granițele interne.


Agenția va avea 1500 de polițiști de frontieră din toate statele membre, mereu la dispoziție, cu echipamentul complet. România va da un număr de 75 de polițiști de frontieră cu tehnica din dotare.

Dacă avem în vedere participarea României la misiunile de supraveghere a frontierelor Greciei și acum în Italia, este evident că este vorba despre nave ale Gărzii de Coastă din Poliția de Frontieră Română, în primul rând.

Pentru a mă bucura mai mult, aștept și știrea privind primii pași pentru o armată a Uniunii Europene. Cumva, bănuiesc eu, nu este știre, brigada aia internațională pe care România o primește la summit-ul de la Varșovia este posibil să intre în Forța de Intervenție Rapidă a Uniunii Europene (există una în Franța, dar este cam izolată).

Planul Strategic General prezentat de Comisarul Mogherini începe să prindă viață. Îmi place.

Niciun comentariu: