vineri, 29 iulie 2016

Viața'i grea cu DNA. O reținere cu bucluc. Bogdan Olteanu.

Se pare că nimic nu este ce pare a fi. Citind pe ici-colo, dai peste tot felul de minuni.

Știrea de senzație este cea a reținerii vice-guvernatorului BNR Bogdan Olteanu, ajuns la Banca Națională pe susținerea PNL. Asta este. Nu poți ocoli adevărul. Iar la PNL va trebui să se facă mare curățenie, la vârf, printre cei care au fost în prima linie a manevrelor de trafic de influență și posibil folosire a unor bani negri, de la SOV.

DNA dă un comunicat:

29 iulie 2016 Nr. 1072/VIII/3 
COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 iulie 2016, a inculpatului
OLTEANU BOGDAN, la data faptei preşedinte al Camerei Deputaţilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență
Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora: 
În perioada iulie - noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării.
Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. 
Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 
La data de 29 iulie 2016, inculpatul Olteanu Bogdan urmează să fie prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BNR comunică că atribuțiile lui Olteanu vor fi preluate de ceilalți conducători ai băncii.

PNL comunică că susține Justiția.

O parte a presei face speculații.

Altă parte a presei, face dezvăluiri. Iar la HotNews există chiar unele interesante.

Nu Sorin Ovidiu Vântu este denunțătorul ci un coleg de condamnare în dosarul Petromservice ! Ionuț Adrian Eftimie, unul dintre condamnații la 6 ani și 4 luni închisoare.

Ionuț, fiul lui Ion Eftimie, sindicalistul care a fost pus de SOV să conducă Realitatea Media (?!), a dat în gât pe SOV pentru cumpărare de tafic de influență - un nou dosar greu, nou pentru SOV -, dar și pe Bogdan Olteanu, omul cu care a fost în relație, cel puțin după cum declară că i-a dat milionul sau milioanele de euro.

Denunțui lui Ionuț Adrian Eftimie nu este simplu. Scoate în evidență și o altă încrengătură. Legătura lui SOV cu Liviu Mihaiu, jurnalist, afacerist, ecologist și alergător după funcții de demnitate publică și notorietate.

Trebușoara are niște legături care se cer a fi deslușite.

Imaginea este de la EvZ, spune Google.

Binecunoscutul SOV a tot tâlhărit statul. O recunoaște el. Tot el spune că statul trebuie să fie mai puternic pentru a nu mai fi tâlhărit.

Acum i se strică o parte din „ploi”.

Nu știu dacă el a sfătuit pe Ionut Eftimie să facă denunțul. Nu este exclus.

Iese însă la iveală o acțiune care stătea „pitită” bine între toate „bombele de corupție” ale mediei. Relația lui cu Liviu Mihaiu. Nu știm ce fel de relație este. Liviu Mihaiu se dă fată mare. Nici usturoi nu a mâncat și nici gura nu-i miroase. Tupeu la Liviu Mihaiu peste limitele admise de bunul simț.

De ce a fost dispus să dea SOV un milion sau două milioane de euro pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca Guvernator al Deltei Dunării ?

Ce legături ascunde o astfel de acțiune ? Nu este vorba despre bani puțini ! Numirea lui Mihaiu nu s-a făcut la începutul mandatului lui Tăriceanu ca prim-ministru ci la sfârșitul mandatului ! Iar de aici, se nasc iar două direcții de cercetat. Dacă ar fi câștigat liberalii ar fi participat la guvernare după alegerile parlamentare în 2008, Liviu Mihaiu ar fi rămas mult și bine pe funcție. Nu pentru că PNL ar fost cine știe ce forță politică atunci, ci pentru că în calculele lui SOV, PNL ar fi fost la remorca PSD, cum era de fapt și pe timpul guvernării Tăriceanu. Realitatea de atunci ne spune că PNL și UDMR aveau în Parlament cam 20%, restul susținerii până la peste 50% venea de la PSD care își lingea rănile în urma rateului lui Adrian Năstase. Practic, pot deduce că PNL l-a numit pe Liviu Mihaiu în funcția de demnitate publică pentru a îndeplini o cerință a PSD. Spun asta mai convins decât pot crede unii. Să nu uităm de relația lui SOV cu președintele PSD de atunci, Mircea Geoană și de implicarea lui SOV în alegerile prezidențiale, pierdute de Geoană pe motiv de bălăceală în jacuzzi împreună cu SOV.

A doua direcție de cercetat ne spune că SOV avea încredere și într-o eventuală relație de guvernare PSD cu PDL-ul lui Băsescu. Demiterea lui Liviu Mihaiu de către Boc înseamnă că ceva s-a întâmplat, ceva neprevăzut. Nu este vorba despre cinste. Să fim serioși ! Probabil că s-a cerut mai mult iar ce se dădea nu avea aceeași valoare.

Liviu Mihaiu nu a fost numit Guvernator al Deltei Dunării pentru a face poze păsărilor călătoare. A avut o misiune de îndeplinit  în folosul lui SOV sau a altora cu care SOV era în anumite relații. Ei bine, în această cercetare a procurorilor este posibil să se deschidă și o cercetare pentru a identifica scopul acțiunii de cumpărare de influență de la prim-ministrul Călin Anton Popescu Tăriceanu.

Când faci acte ilegale, este corect să răspunzi potrivit prevederilor legii penale. Fără nici o discuție. Acum Olteanu are garantată o condamnare pentru trafic de influență. Asta a recunoscut. A vorbit cu SOV, a intervenit la Tăriceanu, Tăriceanu i-a satisfăcut cererea etc. Fapta este pedepsită de legea penală. SOV va mai lua niște ani de pușcărie pentru această faptă. Că s-a dat sau nu s-a dat milionul la PNL, se va vedea după ce vor fi scormonite niște tărtăcuțe înfierbântate. Motreanu, deja condamnat, are posibilitatea să se descarce. Unii funcționari ai PNL, de atunci, care au lucrat cu Motreanu, cu Olteanu și cu Tăriceanu vor fi invitați să dea cu subsemnatul. Să vedem ce va mai ieși și de acolo. Bine nu le va fi.

Eu sper însă să aflăm și pentru ce l-a dorit SOV pe Liviu Mihaiu Guvernator al Deltei Dunării. Ce pușculiță cu bani avea de apărat sau înmulțit Liviu Mihaiu în delta Dunării. Nu îl văd pe SOV făcând acte de caritate pentru mișcările ecologiste ! Ce naiba !

Acum, Liviu Mihaiu este implicat în promovarea și creșterea USB/USR. Este alături de Nicușor Dan, de Clotilde Armand, de Alina Mungiu Pippidi, de GDS, de România Curată a lui Mungiu ... Nu este el de pomană acolo. Nu este el scos în față ca persoană cu notorietate apărătoare a noului curent politic ce trebuie apărat de ideologiile politice tradiționale. Este ceva acolo care ne scapă. Deocamdată.

Niciun comentariu: