vineri, 29 iulie 2016

Marea Britanie joacă o carte curioasă. Vrea ca UE să aplice alte reguli la ieșirea UK decât cele existente.

Bratislava. Theresa May a terminat un turneu european în care a tatonat poziția statelor membre UE față de Brexit. Informația de la Agerpres este interesantă. Chiar foarte interesantă.





  • Ar trebui să ne ghidăm după ceea ce este cel mai bine pentru interesele Regatului Unit și ceea ce merge pentru Uniunea Europeană, nu după modele care există deja
  • Trebuie să găsim o soluție care să răspundă preocupărilor britanicilor în legătură cu libera circulație, obținând în același timp cel mai bun acord comercial posibil privind bunurile și serviciile

Să ne uităm puțin la cele două puncte de vedere susținute de Theresa May.

Normal, primează pentru Theresa May interesele Regatului Unit. Cu precizarea că cererea prim-ministrului britanic induce ideea că Uniunea Europeană ar trebui să accepte o pierdere. Formularea „ceea ce merge pentru Uniunea Europeană, nu după modelele existente”, este o invitație directă la modificarea reglementărilor Uniunii Europene privind relațiile cu terțe țări. Aici există însă o mare problemă, pentru Regatul Unit. Țările membre ale Uniunii Europene vor fi de acord ca Regatul Unit să aibă un acord cu Uniunea Europeană favorabil pentru el și defavorabil pentru statele membre ale UE ?

În a doua idee este de fapt marea durere a Regatului Unit. Libera circulație a persoanelor în spațiul Uniunii Europene dar, atenție, și în spațiul statelor asociate la Uniunea Europeană în situația în care aceste state asociate doresc să aibă acces la libera circulație a valorilor, a mărfurilor și a serviciilor.

Este evident că Regatul Unit nu își dorește ieșirea din teritoriul vamal al Uniunii Europene. Se pare că au făcut suficiente calcule care au dus la un rezultat ... neplăcut. Ieșirea din spațiul vamal al UE înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât o pierdere majoră pentru economia Regatului Unit. Acum nu se vede mare lucru pentru că Regatul Unit funcționează ca parte a UE. Mâine însă, când nu va mai fi parte a UE, serviciile - componenta majoră a economiei Regatului Unit, undeva pe la 70% din sursa PIB -, nu vor mai acces la piața europeană. Industria care lucrează pentru Uniunea Europeană, se va retrage pe continent. Din cauza multor reglementări care vor intra în vigoare în relațiile economice dintre țara terță Regatul Unit și Uniunea Europeană. Industria va fi însoțită de bani, de lichiditățile bancare care astăzi asigură funcționarea ei în Regatul Unit.

Theresa May apelează la sensibilitate, la emoții. Mai toți emisarii Regatului Unit au început să cânte arii despre dragostea lor față de Europa.

La Paris, Boris Johnson face declarații de dragoste Franței:
Sper că a fost clar faptul că noi, chiar dacă Regatul Unit a votat pentru ieșirea din UE, nu vom părăsi, cu toate acestea, Europa și vrem să fim cât mai apropiați de aliații noștri și în special de Franța, în următorii ani
Vă părăsim dar vă iubim peste poate !

Bag seama că politicienii Regatului Unit au ajuns la situația în care trebuie să împace și capra și varza. Au anunțat deja că în acest an nu vor invoca oficial art. 50 din TUE. De la toamna acestui an s-a trecut la finalul acestui an iar mai nou la începutul anului viitor. Ba, un conservator de frunte, a avansat ipoteza că Regatul Unit va aplica art. 50 din TUE abia prin anul 2020 ! Că nu este nici o grabă.

Mișcările politicienilor britanici dau de gândit altor politicieni din Europa. Unii afirmă cu destul curaj că insularii nu vor ieși din Uniunea Europeană. Posibil să aibă fler. Conservatorii au toate șansele să dispară de pe scena politică pentru mult timp.

Ieșirea din UE va avea efecte nedorite pentru britanici. În afară de problemele pe care britanicii le văd cu ochiul liber, libera circulație a lor în Europa fiind un drept pe care îl văd pus în pericol, este un drept pe care britanicii îl văd pierdut iar pierderea o consideră o agresiune fizică. Obișnuiți să circule liber în Europa, acum vor avea nevoie de vize pentru turism, pentru ședere de scurtă durată, pot fi expulzați pentru depășirea celor 90 de zile de ședere într-o țară europeană, vor avea nevoie de vize pentru muncă și vor trebui să facă dovada existenței unui contract de angajare, vor avea nevoie de vize pentru studii, hotelurile vor comunica autorităților închirierea spațiilor unor străini etc. Iar libera lor circulație în Europa este doar una dintre problemele cu care se vor confrunta.

Politicienii britanici tot bat toba că vor avea relații privilegiate cu unele state europene. Cum ar fi Franța sau Germania. Vor să impresioneze. Doar că ieșirea din UE și mai apoi acordurile cu UE se vor face cu UE și nu cu fiecare stat membru în parte. Culmea, oricare stat al UE poate bloca un acord cu Regatul Unit dacă consideră că pentru el acel acord este defavorabil. Inclusiv România. Nu mai spun de Polonia.

Nu îmi iese din cap formularea Theresei May: nu după modele care există deja !

Dar modelele reies din Tratatul Uniunii Europene și din Tratatul de Aplicare al TUE ! Acolo sunt toate reglementările care privesc relațiile UE cu alte state. Să mă aștept la o propunere a Regatului Unit de modificare a Tratatelor constitutive ale UE pentru ca viitoarele relații ale UE cu UK să fie diferite ? Este mai mult decât evident că UK nu știe cum să mai întârzie ieșirea din UE. Ieșirea de succes se îndepărtează din ce în ce mai mult. UK ține practic captivă UE. Nu este exclus ca UE să forțeze nota prin Consiliul European. Șefii de state și de guvern ai UE vor trebui să ia decizii dure. retragerea din UK a instituțiilor europene ar fi primul pas. Marile companii europene ar urma să își mute pe continent activele existente acum în UK. Tot ca o decizie a Consiliului. Altfel, starea de incertitudine ar duce la pierderi imense. Oricum, UE va suferi pierderi de 1.600 miliarde euro ca urmare a Brexit-ului. Starea de acum va multiplica aceste pierderi.

Aștept deciziile CE. Frate-frate, dar brânza este pe bani !

Niciun comentariu: