luni, 18 iulie 2016

Unii agenți economici români își distrug propria țară ! Din lăcomie.


Ministrul mediului, Cristiana Pașca Palmer, comunică o situație cumplită. În vămile românești au fost oprite 16 transporturi internaționale cu deșeuri care încălcau normele europene. Deșeuri din Germania, din Austria, din Ungaria. Iar cei care transformau România în groapa de gunoi a Europei sunt agenții economici români. Oameni lacomi, oameni fără onoare, mai bine zis, ne-oameni.

Mă bucur de această acțiune, pentru că am stimulat această acțiune și, practic, s-a depistat faptul că, în aceste tiruri, pe documente figurau deșeuri pentru revalorificare, ceea ce nu era adevărat. Era vorba despre deșeuri mixte, reziduale și care se duceau către șase operatori economici din județele Hunedoara și Ilfov. Majoritatea deșeurilor se duceau către un singur operator, unde s-a și deschis o anchetă penală. Nu vă pot spune despre ce companii este vorba, pentru că ancheta este în curs. Spun că 40% din totalul acestui transport mergea către o singură companie. Este pentru prima dată când se descoperă astfel de transporturi. Nu pot să vă spun ce s-a întâmplat înainte de mandatul meu. Știu că a fost un subiect legat de niște deșeuri din Italia, dar, odată verificată situația, s-a dovedit că nu era vorba despre asta. În România, nu avem niciun cost pentru depozitarea la groapă, dar acum acest lucru nu mai poate fi evitat, pentru că, de la 1 ianuarie 2017, va exista un cost de depozitare la groapă. Trebuie să fim extraordinar de vigilenți și să controlăm foarte bine ceea ce intră la noi în țară. Aceste tiruri au fost capturate în iunie, între 17 și 24. Când s-au deschis aceste tiruri, realitatea era alta și conțineau un amestec de PET-uri cu deșeuri reziduale. Agerpres.

Marea „șmecherie” a nenorociților care ne transformau în groapă de gunoi a fost taxa pe depozitare a deșeurilor. La noi lipsă, că românul nu vrea taxe, la cei de unde au venit deșeurile mare. Câștiga și nenorocitul de antreprenor român ceva la treaba asta. Deșeuri ne-reciclabile, ce ajungeau, evident, la groapa de gunoi.

Mă bucură faptul că acest transport a fost descoperit. Poate se va îmbunătăți legea în materie ca astfel de cazuri să nu se mai repete.

Culmea, noi plătim taxe pentru ridicarea gunoiului. Depozitarea gunoiului de către cel care îl colectează este acoperit de taxele luate de la noi. Gunoiul adus din afara țării nu mai avea nici o taxă care să meargă la autoritatea locală care deține groapa de gunoi. Trai, nineacă ! Raiul deșeurilor pe Pământ ! Omul de afaceri român bagă în buzunar, ca un jeg ordinar, bani din boala și nefericirea conaționalilor. Pentru astfel de fapte ar trebui pedepse privative de libertate care să înceapă de la 5 ani în sus. Ca să nu se ajungă la „executarea pedepsei cu suspendarea executării acesteia în penitenciar”.


Niciun comentariu: