sâmbătă, 16 iulie 2016

Uniți salvăm în varianta turcă.


Mai tari ca ai noștri, cei din Turcia au pus de o revoltă în stilul „Uniți salvăm”. Mai tari pentru că au avut de partea lor și niște unități militare conduse de niște ofițeri nemulțumiți. Nu este treaba mea de ce. Îi las pe analiștii televiziunilor române să le afle secretele cu ajutorul astrologilor, numerologilor și a vrăjitoarelor care le umplu platourile în orele de maximă audiență.

Din ce spune presa care mai are un dram de seriozitate în actul jurnalistic, un grup de militari, destul de subțire, sprijiniți de niște civili, au decis să salveze Turcia și să reintroducă „drepturile omului” în societatea turcă. Să salveze armata turcă de islamizare. Să ... mai multe ele, dar nu atât de înălțătoare, ceva mai particulare.

După ce au ocupat puncte cheie, așa păreau la prima vedere, au atacat instituții ale poliției și ale serviciilor de securitate turce. Au tras cu arme de infanterie, au tras cu rachete de pe elicoptere, au „arestat” și au reușit să ucidă niște polițiști și niște civili. Bașca răniți.

„Salvatorii patriei”, urcați pe mașini de luptă ale infanteriei sau aflați în tancuri au fost atacați de civili cu bețe, cu ce au găsit oamenii la îndemână. Imaginile de astă noapte îmi sunt prezente și acum în minte. Era clar că „salvatorii patriei” nu erau pe gustul civililor. Erdogan a procedat inteligent cerând oamenilor să iasă în stradă să se împotrivească. Populația civilă a reacționat iar „salvatorii patriei” au cedat. Era caraghios să îi văd pe militarii turci fugind cu mașinile lor de război din fața populației înfuriate.

Când am citit aseară că SUA au convenit să sprijine Guvernul legal ales iar comandantul Armatei I-a turce a declarat că „mâna” de militari care au participat la acțiunea „Uniți salvăm Turcia” urmează a fi înfrântă, mi-am dat seama că pentru militanții ăștia porniți să „salveze” Turcia s-a epuizat timpul „de joacă”. Avioane militare au atacat avioanele și elicopterele „salvatorilor” doborându-le. „Salvatorii” au pierdut rapid inițiativa. Tancurile și mașinile de luptă ale guvernului au atacat pozițiile „salvatorilor”. Clar. M-am culcat.

Dimineața, o imagine simbol a „reușitei”. Un tanc turc, cu civili pe el, era tractat de o mașină civilă, scos „din dispozitiv”. Evident că militarii care au deservit tancul nu mai erau înăuntru. Probabil arestați. Clar eșec pentru cei care au vrut să intre în istorie ca „salvatori ai neamului”.

Citesc la Agerpres un fel de sinteză. Au fost ucise 60 de persoane. Au fost arestați 754 de militari. Au fost demiși din funcții 5 generali și 29 de colonei. Se afirmă că autorul revoltei sub stindardul „Uniți salvăm” este un militar de grad înalt care a fost demis cu puțin timp în urmă.  Acțiunea de astă noapte confirmă justețea demiterii acestuia.

Boala asta a salvatorilor de neam și țară nu este doar în România. Se pare că este o boală cu largă răspândire globală.

Ce va face Erdogan ? Ei bine, va face ordine. Păcat de cei uciși și am empatie pentru familiile lor. Niște „salvatori” au considerat că moartea lor, a unor oameni nevinovați, este utilă patriei.

Nu îmi place Erdogan nici de frică. Sunt consumator de informație iar ce am avut la dispoziție îl poziționează în rândul dictatorilor. Presa română, preia într-o veselie tot felul de zgubilitici cu pretenții de analiști militari, geo-strategici, politici etc. din presa străină. Suntem la fel de intoxicați ca cei din țările în care apar aceste analize. Nu ne mai facem bine.

Niciun comentariu: