vineri, 1 iulie 2016

Când un Guvern lucrează, se vede.


Citesc o știre la Agerpres.

În județul Bacău se desfășoară un program pilot UNICEF, în valoare de 5,3 milioane euro, în care sunt cuprinse 45 de comunități locale și de care beneficiază aproximativ 53.000 de copii.

Într-un comunicat al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, se arată:

Această acțiune este gândită cu și pentru oamenii din comunitate, pentru a putea preveni și ameliora ansamblul vulnerabilităților la nivel individual, al familiei și al întregii comunități. Vrem să ne asigurăm că în procesul de implementare plecăm de la o înțelegere corectă a realităților și problemelor de la nivel local — de aceea căutam să învățăm din modelele similare dezvoltate. Modelul UNICEF și aplicația AURORA sunt un excelent punct de plecare. Ne bucurăm să fim astăzi alături de oamenii din Lipova și Colonești, județul Bacău, și să înțelegem cum funcționează acest model pentru ei, astfel încât să putem să extindem acest gen de acțiune la nivel național, pentru toate comunitățile marginalizate.” - declarație a ministrului Dragoș Pâslaru.

O acțiune care pregătește o proiecție la nivel național. Comunitățile marginalizate. Copiii din aceste comunități, Viitorul oamenilor din aceste comunități.

Este absolut normal că un astfel de program la nivel național nu va fi singur. Va fi însoțit de programe prin care să se asigure crearea resurselor locale pentru dezvoltarea respectivelor comunități.

Pentru că am citit un material în care era încurajată „îndatorarea” țării ca soluție la evoluția ei, se arăta acolo că în țările care au mari datorii publice oamenii au mai multă bunăstare, se prezenta chiar și o hartă, iar pe hartă ideea era contrazisă tocmai de unele țări care au bunăstare dar care nu au și datorii mari - cazul Suediei sau al Norvegiei, Luxemburg etc. -, vin și susțin aici că o îndatorare mică permite o dezvoltare care poate fi absorbită de populație fără nici o problemă. Ce folos că au grecii „bunăstare” dacă sunt datori peste limită ? Nu se văd consecințele ? Ce folos au insularii UK dacă au bunăstare, văzută din afară pentru că din interior bunăstarea nu prea există, dar sunt supra-îndatorați ? Ce folos dacă ești cotat că ai bunăstare dar te zbați ca peștele pe uscat să achiți din datoria publică an de an, cu sume imense, mult peste ce ai băgat pentru respectiva bunăstare care se erodează în timp. Germania își reduce constant datoria publică pentru a transforma bunăstarea în ceva sustenabil. Bine, lăudătorii dezvoltării prin îndatorare au alte intenții de fapt. O astfel de îndatorare poate duce la furt, la îmbogățire fără just temei, poate duce la afaceri necurate.

Deocamdată, Guvernul Cioloș lucrează și lucrează bine. Se tot scuză Cioloș că nu poate face corecții care vin din ani de guvernare „slabă” (mai corect coruptă sau idioată !), însă peste tot vezi că prin măsuri mici, de corecție, dispar, încet-încet, „cheile” delapidării de la bugetul de stat, dispar actele de care se folosea birocrația pentru a șicana populația - desființarea unor acte și proceduri va duce la eliminarea posturilor din instituțiile publice care trăiau din această șicanare, ies la iveală aranjamentele incorecte și contractele cu dedicație, se descoperă „tâlharii”, iar alături de Guvern se află justiția care preia cu destul entuziasm cazurile constatate de Guvern ca fiind dubioase și le dă o soluție. Se pare că în majoritatea cazurilor soluția este cu „răcoare”.

Guvernul acesta merită felicitat. A făcut în mai puțin de un an de două ori mai mult ca cea mai performantă guvernare tip PSD.

Niciun comentariu: