luni, 25 iulie 2016

Măi Băsescule, tu ai auzit de legalitate ?!


Traian Băsescu a devenit foarte vioi după ce a luat o gură plină de UNPR. Doar o gură că majoritatea celor din UNPR au fugit ca dracu de tămâie. A luat ștampilele și sediile și niște gologani cu care UNPR-ul defunct se lăuda că are ca zestre.

Face și desface în politica românească de parcă la el ar fi nodul sistemului politic românesc. El ar fi, cumva, buricul României.

Nu l-am ascultat pe la Tv-urile care l-au chemat să le spună oamenilor cam cum stă treaba în țară. Am citit la Agerpres. Iar aici am găsit „comoara”. Cică Legea votului prin corespondență ar putea fi un mare eșec. Fleoșc ! Spuse Băsescu. Dar ia să vedem, totuși, ce spune:
Guvernanți, preveniți un dezastru la legislative! Este evident că legea votului prin corespondență va fi un mare eșec. Românii din străinătate nu se înscriu pe listele electorale. Am discutat cu mulți dintre cei care lucrează în străinătate și explicația lor este simplă: pe de o parte neîncrederea în sistemul propus, iar, pe de altă parte, teama că declarându-și datele de rezidență, la un moment dat, s-ar putea trezi cu cine știe ce taxe pe venit din partea statului român. În plus, sunt destui care lucrează la negru, dar asta nu le poate lua dreptul la vot. În concluzie, sistemul nu va funcționa, iar responsabilitatea politică se va sparge în capul celor care au promis votul prin corespondență. Soluția pentru a preveni un dezastru previzibil este cea clasică — și anume stabilirea a circa 1.500 la 2.000 secții de votare
Hai să spargem zicerea, pe idei.


  • Este evident că legea votului prin corespondență va fi un mare eșec
  • Românii din străinătate nu se înscriu pe listele electorale
  • Am discutat cu mulți dintre cei care lucrează în străinătate și explicația lor este simplă
  1. pe de o parte neîncrederea în sistemul propus
  2. pe de altă parte, teama că declarându-și datele de rezidență, la un moment dat, s-ar putea trezi cu cine știe ce taxe pe venit din partea statului român
  • În plus, sunt destui care lucrează la negru, dar asta nu le poate lua dreptul la vot
  • În concluzie, sistemul nu va funcționa
  • Soluția pentru a preveni un dezastru previzibil este cea clasică — și anume stabilirea a circa 1.500 la 2.000 secții de votare

De ce nu va funcționa sistemul ? Care sunt lipsurile sistemului, ce îl face să nu funcționeze ? Supra-inteligentul Traian Băsescu bagă în față doar drobul de sare. El vorbește doar despre părerile lui, adăugând pe ici colo și pe „unii cu care a vorbit”.

Să lămurim o treabă. Legea permite cetățenilor români aflați în străinătate dar care nu pot ajunge sau care au de întâmpinat mai multe greutăți să ajungă la o secție de votare cu ocazia alegerilor parlamentare să folosească sistemul votului prin corespondență. Le oferă posibilitatea să își exercite dreptul de vot. Condiția de bază este legalitatea actului ! Este o metodă de vot care nu a mai existat până acum. De aceea, pentru ca votul să fie valabil, s-a introdus această metodă.

Românii nu se înscriu pe listele electorale. Care români ? Sunt deja peste 3000 de români care s-au înscris. Ce diferență este între aceștia și cei despre care face vorbire Traian Băsescu ?

Păi, dacă s-au înscris, sunt persoane care vor să își exercite dreptul de vot, au încredere în sistemul propus, nu le este teamă că statul le va impune taxe - tâmpenie mai mare numai Băsescu putea scoate -, nu lucrează la negru și nu au teamă de autoritățile statului în care au rezidența.

Cine sunt persoanele la care face referire Băsescu ? Păi, în primul rând cei care nu cunosc nici un pic legile. Hai să le spun neinstruite. Ca să nu folosesc un alt cuvânt poate mai îndreptățit. Din moment ce lucrează sau au o rezidență legală într-un stat membru al UE, sau în alt stat cu care România are acorduri pentru evitarea dublei impuneri, nici nu poate fi vorba despre o taxare a veniturilor lor obținute în altă țară care îi taxează potrivit legilor acelei țări. Legea română nu li se aplică în acest caz. Legea română nu poate trece frontiera !

Altă categorie băsesciană este formată din cei care „muncesc la negru”. Ce ? Muncesc la negru ? Adică sunt deja infractori ? Pentru că munca la negru este cauza evaziunii fiscale, a lucrărilor fără respectarea regulilor statului în care au loc, este o înșelătorie la adresa beneficiarilor, este evident vorba despre lucruri ilegale, cum ar fi furtul. Ei bine, Băsescu declară că aceștia au dreptul la vot și că statul trebuie să le asigure dreptul de a vota printr-o metodă prin care statul de rezidență să nu își dea seama unde sunt infractorii români cu simț civic înalt. Mă lași ? Tu spui ca statul român să facă în așa fel încât infractorii români aflați în alt stat să poată vota pentru alegerile din România astfel încât statul afectat să nu afle că ei există ! Halal de tine, Băsescule !

Dacă în concluzia ta „sistemul nu va funcționa” să avem pardon. Dacă beneficiarii unui sistem sunt persoane care comit infracțiuni pe teritoriul altui stat mai bine desființăm sistemul.

În fine, problema este mult mai simplă. Românii pe care îi plânge Băsescu sunt cei care, de obicei, nu vin la vot. Când sunt în țară, din cumetrie în cumetrie, vin la vot să îl voteze pe nașul. Cum Băsescu are mulți cumetri (unii sunt prin pușcării astăzi !), se pare că s-a gândit el sesizeze guvernul să îl ajute să mai capete niște voturi.

Cei care vor cu adevărat să voteze vor vota la secțiile de votare ale ambasadelor și consulatelor, vor vota prin corespondență iar dacă se înscriu mai mulți dintr-o anumită localitate în registrul electoral pot obține o secție de votare special pentru ei - minim 100 de votanți. Plec de la prezumția că vorbesc despre românii aflați la lucru și care nu au nimic de ascuns autorităților locale. Nu mă refer la cumetrii lui Băsescu.

Băsescu este mereu pe lângă lege. Cum a fost toată viața.

Niciun comentariu: