miercuri, 6 iulie 2016

Ori la bal, ori la spital. Altă cale nu există.


Se apropie momentul semnării Acordului economic şi comercial complet cu Canada (CETA). Mai pe șleau spus, un acord care cuprinde cele patru mari libertăți prevăzute în TUE pentru statele membre ale Uniunii Europene: libera circulației a persoanelor, liberal circulației a serviciilor, liberal circulație a bunurilor, libera circulație a monedelor.

Acordul CETA are rolul de a oferi Canadei aceste libertăți în relația cu Uniunea Europeană. Este în lucru un acord similar cu Statele Unite.

Marea problemă o constituie însă libera circulație a persoanelor.

Pentru cei care nu știu, canadienii beneficiază de libera circulație în UE fără viză. Inclusiv în România. România aplică prevederile deciziei Uniunii Europene de excludere de la regimul de vize a cetățenilor canadieni. Canada însă, nu dorește să răspundă cu aceeași monedă. Atenționarea Canadei de către Comisia Europeană s-a produs de mai mult timp. Chiar și pe timpul negocierilor Acordului CETA s-a atras atenția Canadei că acesta nu poate intra în vigoare în Uniunea Europeană dacă statul canadian nu ridică regimul de vize pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

De aici, rețin o informație: „Biroul lui McCallum a confirmat că acesta se va afla la Bruxelles în perioada 10-12 iulie pentru a participa la întâlniri cu rolul de a susţine adoptarea CETA şi de a “reitera poziţia Canadei cu privire la mecanismul de reciprocitate al vizelor.

Termenul „a reitera” înseamnă, potrivit DEX, „a repeta”. Până acum, Canada s-a opus cererilor UE de ridicare a regimului vizelor pentru România și Bulgaria. De aici, trag concluzia că acum își va susține punctul de vedere exprimat și susținut anterior.

Uniunea Europeană a comunicat deja faptul că Acordul CETA va trebui să fie aprobat de parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene.

De aici se nasc mai multe scenarii. Unul dintre ele spune că România și Bulgaria vor bloca Acordul. Altele spun că România și Bulgaria vor accepta Acordul pentru că vor fi presate de statele din vestul UE care au puterea de a influența deciziile UE.

Nici un scenariu nu spune că și alte parlamente europene vor boicota acordul pentru că este încălcat un drept fundamental al cetățenilor europeni, drept care stă la fundamentul existenței și funcționării Uniunii Europene.

Dacă în cadrul Uniunii Europene s-ar produce o acceptare a Acordului CETA cu excluderea cetățenilor a două state membre ale Uniunii Europene de la beneficiile acestuia, acest acord va putea fi contestat la Curtea Europeană de Justiție care va desființa Acordul !

Să ne gândim la discuțiile pe marginea Brexit-ului. Marea Britanie vrea să beneficieze de libertățile UE dar cu reducerea severă a dreptului la libera circulație a cetățenilor statelor membre în relația cu Marea Britanie. Toate statele europene au declarat, ferm, că așa ceva este imposibil. În relația cu Canada suntem în fața unei situații asemănătoare. Păstrarea regimului de vize pentru cetățenii a două state europene este imposibilă, dacă cei din Canada vor un acord cu UE economic și comercial „complet” !

Bănuiesc că americanii sunt foarte atenți la ce fac canadienii. Dacă Acordul va fi blocat pentru motivul liberei circulații, sunt sigur că SUA va încerca tot felul de manevre pentru a evita o astfel de acțiune.

Problema lor este însă mai grea decât o vede o parte a consumatorilor de știri. O acceptare de către Uniunea Europeană a unui acord economic și comercial care să excludă de la beneficii state membre ale Uniunii Europene este un pas ferm către destrămarea Uniunii Europene ! Un pas ferm. Hotărât. Decisiv. Pentru că toate statele membre ale Uniunii Europene se vor întreba dacă nu le va veni și lor rândul cu ocazia altor înțelegeri internaționale.

Îmi place să cred că statele membre ale Uniunii Europene se vor opune Acordului CETA pentru a proteja Uniunea Europeană. De aceea, vreau să cred că parlamentele europene vor considera că Acordul este incomplet și dăunător pentru Uniunea Europeană în ansamblul său.

Niciun comentariu: