marți, 25 decembrie 2018

Au trecut 50 de ani. Apollo 8 „vizitează” Luna și oferă prima emisiune Tv de Crăciun

Una dintre cele mai faimoase fotografii ale epocii Apollo, Pământul arătând să se ridice deasupra membrelor Lunii, preluat de 
echipajul Apollo 8 pe 24 decembrie 1968.
Imaginea emblemă a expediției Apollo 8 de acum 50 de ani.

Articolul NASA este superb. Pentru cei care au astfel de curiozități, evident. 50 Years Ago: Apollo 8 in Lunar Orbit.
Borman, Lovell și Anders au început cea de-a noua evoluție cu o emisiune TV, care a afișat mai întâi telespectatorilor Pământul și apoi a îndreptat camera către suprafața Lunii. Pe măsură ce nava spațială și-a urmat traiectoria de zbor, au descris terenul pe care îl vedeau, inclusiv locul posibil de aterizare pentru prima aterizare lunară în Marea Tranquillitate. Fiecare membru al echipajului a oferit telespectatorilor impresia personală despre Lună și despre misiune. Ei au închis transmisia de 27 de minute prin citirea primelor 10 versete din Cartea Genezei și apoi prin urarea tuturor celor de pe Pământ a unui Crăciun Fericit. Se estimează că un miliard de oameni din 64 de țări din întreaga lume au fost vizionat emisiunea de Crăciun.”
Mai jos pun filmul oferit de NASA cu imaginile unicat capturate de Apollo 8 pe timpul misiunii de „recunoaștere” din decembrie 1968.

Niciun comentariu: