vineri, 7 decembrie 2018

Acest Guvern este condus de infractorul Dragnea prin interpuși

Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
13:00 | 07 Decembrie 2018


Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut vineri, 7 decembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis:

Se aude că doamna Prim-ministru a trimis o solicitare de rezolvare a unui conflict la Curtea Constituțională a României. Probabil, Curtea va da un răspuns, vom vedea ce răspuns.

Însă dați-mi voie să vă spun că nu va rezolva problema. Curtea Constituțională nu are cum să rezolve problema, fiindcă problema nu este una constituțională, problema este una politică. Și o să vă spun și care sunt cele două cauze ale acestei probleme politice.

Prima cauză este că, de facto, România nu are Prim-ministru. A doua cauză este totala inabilitate a PSD de a face politică, politică de orice fel.

Să detaliez un pic. Doamna Prim-ministru mi-a trimis în scris, fără să mă contacteze, o solicitare de remaniere a Guvernului. După care, fără să aștepte răspunsul, mi-a mai trimis o solicitare de remaniere a Guvernului. După care mi-a mai trimis hârtii, toate fără să caute o discuție sau un dialog cu mine.

În definitiv, doamna Prim-ministru m-a sunat totuși ieri. Și ce credeți că m-a întrebat? Dacă am terminat analiza și când cred eu că voi da un răspuns. Și i-am spus foarte politicos că azi și mâine nu, iar în zilele următoare o voi informa când ajung la o concluzie.

Sincer, m-aș fi așteptat, în toată această perioadă, așa, printre vizitele pe care le face doamna Prim-ministru în străinătate, măcar să mă sune sau să mă caute și să întrebe: „Domnule Președinte, de ce nu ne dați un răspuns? Care este problema?”.

Această doamnă, pur și simplu, nu înțelege cum funcționează statul. Noi nu suntem puși aici ca să ne trimitem hârtii scrise de secretare, secretari sau alți colaboratori. Asta este simplu de făcut. Noi suntem puși aici pentru a rezolva problemele statului, pentru a rezolva problemele României. Or, asta se face inclusiv prin colaborare și prin dialog instituțional.

A doua cauză a acestei probleme politice este totala inabilitate a PSD de a face politică. Constat că PSD și-a pierdut, sub acest Dragnea, capacitatea de a acționa politic. PSD nu mai știe să facă politică. Este foarte grav, fiindcă acest PSD este partidul care dă guvernarea și controlează majoritatea în Parlament.

PSD guvernează prost. Asta am subliniat în repetate rânduri, cu argumentele respective, inclusiv astăzi, prin, pur și simplu, inabilitatea Premierului de a purta, instituțional măcar, un dialog pentru a rezolva o problemă.

PSD legiferează foarte prost - foarte, foarte prost, și asta nu este o afirmație pe care o fac așa, fiindcă nu îmi place PSD. Am cerut câteva date zilele acestea, pentru a vedea totuși care este calitatea legilor care se votează, în principiu, de această majoritate controlată de PSD.

Dați-mi voie să vă spun că în 30 și ceva de situații m-am adresat Curții Constituționale, pentru că am considerat că legile promovate, votate de majoritatea pesedistă, sunt proaste. În peste 25 de cazuri, Curtea Constituțională mi-a dat dreptate și a declarat actele respective, legile, parțial neconstituționale sau integral neconstituționale.

Dați-vă seama – într-un singur an, peste 25 de legi neconstituționale!

În afară de asta, PSD, pur și simplu, nu mai este capabil să negocieze politic. Nu negociază, nici măcar nu încearcă să negocieze. PSD încearcă să își impună voința prin politica pumnului în gură. Acest lucru se vede și în Parlament, se vede și în felul cum lucrează Guvernul, și acest lucru pentru mine este inacceptabil.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Președinte, ce veți face concret cu aceste propuneri, le veți accepta, le veți respinge, înainte ca judecătorii constituționali să se pronunțe?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dacă s-a ajuns în această fază, să se cheme Curtea Constituțională să stabilească ce avem de făcut, bineînțeles că voi aștepta decizia Curții Constituționale, după care voi acționa constituțional.

Jurnalist: Printre aceste hârtii, domnule Președinte, care au ajuns la dumneavoastră, sunt și demisiile celor doi miniștri?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Sunt multe hârtii, cu anexe, iar toate aceste lucruri vor fi explicate în detaliu, dacă am ajuns în această fază, în documentele pe care le vom trimite la Curtea Constituțională, și veți vedea atunci că punctul nostru de vedere este unul consolidat, unul corect, iar cel al Guvernului vom vedea cum va fi apreciat.

Jurnalist: Deocamdată nu semnați nici cele două revocări?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Deocamdată nu mai fac nimic în această speță până când Curtea Constituțională va lua o decizie.

Jurnalist: Cei de la PSD în sesizare vorbesc inclusiv despre principiul loialității între instituții, al colaborării între instituții. Din acest punct de vedere, spun că ar fi trebuit ca dumneavoastră să analizați mai repede propunerile transmise.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Deci, mă întrebați despre așa-numitul „termen rezonabil”. Da, este o bună întrebare, însă, un termen rezonabil pentru un răspuns instituțional la acest nivel trebuie să îl definim în așa fel încât să fie valabil pentru toți participanții la conducerea statului și, cum m-am așteptat ca această chestiune să apară în discuție, m-am documentat un pic cum acționează pesediștii. Ca să luăm aceeași măsură. Aflăm, de exemplu, că la Senat s-a depus o solicitare de acceptare a urmăririi penale pentru o persoană, este președintele Senatului, într-o chestiune. Am așteptat un vot sau o rezoluție a Parlamentului. Ei, ce gândiți, Parlamentul, controlat de majoritatea pesedistă, a considerat că un termen rezonabil la o solicitare instituțională este în jur de 2-3 luni și au amânat dezbaterea și votul până în sesiunea din februarie. Și atunci, cu siguranță, putem cu toții să ne inspirăm de aici dacă avem de-a face cu PSD, că un termen rezonabil poate să fie considerat și 2-3 luni de zile.

Jurnalist: Prin amânare blocați activitatea Guvernului?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Prin amânarea acestei decizii în niciun caz nu se blochează activitatea Guvernului, cum chiar unul dintre cei vizați, ministrul transporturilor, ne-a spus foarte clar că el este ministru și acționează corect și bine până când în Monitorul Oficial apare decretul de eliberare din funcție.

Jurnalist: Ați afirmat mai devreme că România, de fapt, nu are Premier. Cine conduce, de fapt, Guvernul?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este evident că acest Guvern este condus de infractorul Dragnea prin interpuși. Este simplă această chestiune. O știm cu toții.

Jurnalist: Ați și spus de negocieri cu PSD, că PSD nu mai știe să negocieze, nu mai știe să facă politică. Ce ar fi de negociat cu Partidul Social Democrat?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Foarte multe lucruri. De exemplu, putea doamna Prim-ministru să se prezinte la mine cu niște argumente și, dacă tot veni vorba de argumente, dați-mi voie să mai menționez încă un lucru care deranjează foarte mult. A venit cu o solicitare de remaniere fără nici un fel de explicație, fără să spună public de ce anumiți miniștri vor fi revocați sau cere să fie revocați. Revocarea este o sancțiune politică, nu este o mișcare de plăcere. Ori dacă este așa, aceeași doamnă Prim-ministru avea obligația să se prezinte în fața națiunii și să explice de ce anumiți miniștri se cer revocați. Ori acest lucru nu s-a făcut, doamna Prim-ministru confundă Guvernul cu partidul. Este normal să se discute în partid aceste chestiuni, partidul care are majoritatea, dar este anormal ca Premierul să nu vină și să explice națiunii de ce face o remaniere, de ce anumiți miniștri sunt revocați. Această manieră de a conduce statul de la partid, sau de a încerca să conducă statul de la partid, o cunoaștem dintr-un regim care s-a terminat în decembrie ’89.

Jurnalist: Menționează în această sesizare, domnule Președinte, că nu ați oferit motivele, în scris, pentru refuzul dumneavoastră, inclusiv în ceea ce privește revocarea și, bineînțeles, se pune problema și propunerilor pe care le aveți pe masă. Ați trimis cumva aceste explicații sau intenționați să faceți acest lucru, bineînțeles, în scris?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bineînțeles că voi face acest lucru, într-un termen rezonabil, cum am spus adineauri. Doamna Prim-ministru nu are deloc răbdare sau, mă rog, cine o dirijează nu are deloc răbdare fiindcă după prima solicitare de remaniere nici nu a așteptat să-i spun de ce nu revoc pe anumiți miniștri și de ce nu accept alții, mi-a și trimis a doua solicitare de revocare, ori în acest fel, vă spun că nu se poate lucra. Este, dacă nu ar fi foarte trist și îngrijorător, ar fi rizibil.

Jurnalist: Aveți de gând, domnule Președinte, dumneavoastră să o chemați pe doamna Premier la o discuție? Să inițiați dumneavoastră această discuție?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, exact asta a fost intenția mea, dar doamna Premier și aici s-a grăbit foarte mult. Avem marți ședință de CSAT și, în marja acelei ședințe, ar fi fost un moment foarte potrivit pentru o astfel de discuție, fără a atrage atenția publicului că discutăm o chestiune de remaniere, deci ar fi fost foarte elegant și pentru domnia sa și ar fi aflat inclusiv argumentele mele. Acum, situația s-a schimbat și va afla argumentele mele la Curtea Constituțională.

Vă mulțumesc! Vă doresc o zi frumoasă și numai bine!

Niciun comentariu: