duminică, 16 decembrie 2018

Noua lege a pensiilor este o formă de jaf instituționalizat

Declarațiile de presă ale vicepreședintelui PNL Dan Vîlceanu - 16 dec 2018

Bună ziua,

Astăzi o să detaliem câteva aspecte care privesc cetățenii români interesați de proiectul de lege a pensiilor care tocmai a fost votat săptămâna trecută în Comisia de muncă și care trebuia să intre în plenul Camerei Deputaților, care este tot Cameră decizională, tot săptămâna trecută, numai că din cauza unor discuții între PSD și UDMR, a fost amânat pentru săptămâna aceasta cel mai probabil.

Vreau să vă spun încă de la început faptul că Partidul Național Liberal va contesta la Curtea Constituțională această lege pe care noi o considerăm a fi cras neconstituțională și o să detaliez câteva dintre aspectele care fac această lege, așa cum spuneam, neconstituțională.

Primul aspect pe care aș vrea să îl reliefez este faptul că în cazul pensiei de invaliditate, această lege leagă această pensie de invaliditate din stagiul unic de cotizare. Practic, dacă nu ai cotizat 15 ani la sistemul de pensii, nu poți beneficia de pensie de invaliditate. Ceea ce este deja clarificat de o altă decizie a Curții Constituționale, nr. 680 din 2012, prin care Curtea Constituțională declara de atunci că legarea pensiei de invaliditate din stagiul minim de cotizare nu este justificată întrucât invaliditatea este un eveniment aleatoriu și care nu poate fi controlat în niciun fel de persoana căreia i se  întâmplă un eveniment nefericit. Practic, românii care n-au contribuit timp de 15 ani la sistemul de pensii și suferă un accident de muncă sau o boală, nu vor primi pensie, ceea ce este clar neconstituțional.

De asemenea, se introduce o discriminare între persoanele cu dizabilități, în sensul în care beneficiază de o treime dintr-un stagiu complet de cotizare pentru a putea primi pensie, doar nevăzătorii. Celelalte persoane cu handicap nu beneficiază de acest drept.

Practic, Partidul Național Liberal, în cadrul acestor discuții, a propus un amendament prin care toate persoanele cu un handicap grav să fie tratate egal și să primească acest drept fără a lua în considerare o categorie sau alta de persoane cu dizabilități. Acest amendament a fost respins și, practic,  s-a mai dus în această lege încă o prevedere care practic face această lege neconstituțională.

De asemenea, există o întreagă discuție cu conceptul contribuție datorată și plătită pentru a primi pensie. De ce există această discuție? Pentru că așa cum știți și o să iau în considerare astăzi doar faptul că există mai multe companii de stat care rețin contribuțiile angajaților și nu le plătesc la sistemul de pensii,  fapt care duce cetățeanul român de a nu primi pensie pentru perioada în care aceste contribuții nu au fost plătite. Deci, ca să fiu mai clar, orice cetățean român căruia i s-a reținut contribuția pentru pensii și care această contribuție nu a fost virată mai departe sistemului de pensii sau bugetului de asigurări sociale, nu va primi pe acea perioadă pensie, ceea ce clar o nedreptate pentru că cetățeanul român a contribuit, cetățeanului român i-au fost reținute contribuțiile și faptul că ele nu au fost virate mai departe către bugetul de asigurări sociale nu este o chestiune pe care el să o poată controla în vreun fel sau să poată interveni în vreun fel, astfel încât această contribuție să fie plătită.

Mai mult decât atât, statul român a creat instituții care trebuie să verifice și să facă toate demersurile ca aceste contribuții să ajungă la bugetul de stat. Eu nu cred ANAF-ul a fost inventat doar că să aibă domnul Mișa loc de muncă. Cred că ANAF-ul a fost inventat si este o instituție a statului care trebuie să își ducă la îndeplinire obiectivul și menirea pentru care a fost înființată, aceea de a contribui la încasarea acestor sume la bugetul de stat.

Un alt aspect pe care aș vrea să îl discutăm este legat de faptul că această lege nu are niciun fel de legătură cu contributivitatea.  Această lege introduce o mare nedreptate și mă refer la faptul că la un stagiu minim de cotizare de 15 ani, ori că vei contribui la salariul minim pe economie, ori că vei contribui la salariul mediu pe economie, pensia pe care o vei primi este pensia minimă și atunci este clar că cel puțin din punct de vedere al contributivității, această lege este strâmbă. Este o lege proastă pentru că încurajează practic cetățenii ca după 15 ani să nu mai muncească. Ei muncesc practic degeaba dacă stăm și luăm în considerare pensia pe care o vor primi. Lucrezi 15 ani, după care n-are rost să mai muncești pentru că, și dacă vei munci încă 10 ani și ajungi la un stagiul de cotizare de 25 de ani, dacă  contribui la salariul minim sau contribui la 75% din salariul mediu, tot pensia minimă o primești. Ba mai mult, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, fie că contribui la salariul minim, fie că contribui la 60% din salariul mediu, tot pensia minimă o primești. Deci, practic undeva la peste 60% dintre beneficiarii sistemului de pensii din România, vor primi pensie minimă, ceea ce este un lucru nemaivăzut indiferent de sistemul de pensii pe care l-ai judeca.

De asemenea, există o mare nedreptate pe care PSD și ALDE o fac încă din 2015, cu salariații care au lucrat în cele mai grele condiții și mă refer aici la grupa I și grupa II de muncă. O să vă spun de ce. Această lege face ca pensionarii care au lucrat în grupă de muncă să primească o pensie mai mică dacă ei ar fi ieșit la pensie pe actuala lege, pe legea în vigoare. O să vă dau și aici un exemplu concret. La un număr de 60 de puncte, pe actuala lege,  înmulțit cu 75 de lei punctul de pensie, cât va fi el în momentul în care această lege va intra în vigoare, pensia este de 4500 de lei, pentru un om care a lucrat în grupa I de muncă, în condiții speciale, adică în cele mai grele condiții.

Pe actuala lege, 60 de puncte împărțit la 20 de ani, cred că este stagiul complet de cotizare pentru o persoană care a lucrat în grupa I de muncă, rezultă 3 puncte de pensie ori 1845, cât va fi punctul de pensie în momentul în care va intra această lege în vigoare, rezultă o pensie de 5500 de lei. Deci, pensionarul care a lucrat în grupa I de muncă pierde 1000 de lei în momentul în care această lege va intra în vigoare.

Sunt mult mai multe aspecte pe care le putem discuta în legătură cu această lege, sunt mult mai multe lucruri nedrepte care vor afecta cetățenii României, vrea să subliniez faptul că această lege nu se referă și nu interesează doar pensionarii, îi interesează și pe cei care acum lucrează, căci și ei vor trebui să ajungă la un moment dat să iasă la pensie și prevederile acestei legi li se aplică și lor atunci când ei vor ajunge la vârsta de a putea beneficia și a avea dreptul să beneficieze de pensie în România.

Partidul Național Liberal , așa cum vă spuneam, va ataca această lege la Curtea Constituțională, având în vedere faptul că, așa cum ați  observat sunt mai multe aspecte care o fac neconstituțională, și bineînțeles nedreptățile din sistemul de pensie nu sunt în niciun fel îndreptate sau eliminate, ci mai degrabă sunt adâncite, devin tot mai pronunțate.

Vrea să vă spun faptul că economiștii din Partidul Național Liberal, gândesc un sistem prin care aceste nedreptăți să fie eliminate, sunt mai multe variante pe care le luăm în calcul. Eu personal m-am gândit la o variantă pe care am propus-o colegilor, așa cum să spuneam nu avem o variantă finală în acest moment, o să vă spun doar ce am propus eu colegilor economiști. Venitul cumulat din pensie, pensii și alte indemnizații, așa cum sunt indemnizațiile de parlamentari, de exemplu, să fie impozitate suma care depășește 5000 de lei, cu 80% și am să vă spun la ce mă refer și vom lua un caz concret.

De exemplu, Valer Dorneanu, care va beneficia de o pensie specială pentru că e judecător la Curtea Constituțională, va beneficia și de o indemnizație că a fost parlamentar și probabil va beneficia și de o pensie din sistemul contributiv și va strânge câteva sute de milioane bune. Practic, domnul Dorneanu, din câte am înțeleg va lua pensie de peste 300 de milioane, dar să luăm în calcul doar această varianta, că va avea o pensie de 300 de milioane. Valoarea peste 5000 de lei i se va impozita cu 80%, dacă faceți calculul rezultă o pensie mai mult decât decentă pentru o persoană ca Valer Dorneanu, undeva în jur de 9000 de lei sau ceva de genul asta.

(La ce discuții PSD-UDMR vă refereați?) 

Legea trebuia să intre în plen miercuri la vot, să fie dezbătută și să intre la  vot final. Cei de la UDMR au susținut alături de noi un amendament care elimină discriminările dintre persoanele cu dizabilități. Amendamentul a fost adoptat inițial de Comisia de muncă, ba mai mult, colegii de la PSD chiar au dorit să fie si ei trecuți inițiatorii, bineînțeles că toată lumea a acceptat acest lucru și amendamentul a fost adoptat în primă faza. După aceea, la Comisia de muncă, a sosit și doamna Olguța Vasilescu care a discutat cu colegii dânsei de la PSD, ne-am întors asupra acestui amendament  și el a fost respins. Sunt multe alte lucruri care fac această lege neconstituțională. (..)

(Adoptarea legii pensiilor nu va prelungi foarte mult adoptarea bugetului?) 

În urmă cu câteva săptămâni a apărut o variantă de OUG prin care guvernul prorogă  și plafonează anumite cheltuieli. În această variantă de OUG pe care au livrat-o publicului cei din sindicatul din penitenciare, cred, se specifica punctul de pensie pentru anul 2019. Acesta este un alt aspect cu care noi nu suntem de acord si unde am formulat un amendament apropo de legea pensiilor.

PSD a furat dreptul pensionarilor la indexarea punctul de pensie și în 2018, în sensul în care în 2018 punctul de pensie trebuia să crească de la 1 ianuarie cu aprox. 80 de lei, iar PSD l-a indexat din iulie cu 100 de lei, fapt care în medie a dus la o creștere a punctului de pensie cu 50 de lei lunar. Practic 30 de lei le-au fost furați de PSD.

În 2019 PSD propune creșterea punctului de pensie abia în luna septembrie, deși în legea în vigoare este specificat dreptul pensionarilor de a le fi indexată pensia începând cu 1 ianuarie. După calculele pe care oricine le poate face, punctul de pensie trebuie să crească cu aprox. 102 lei în ianuarie. Practic, pensionarii ar avea dreptul să câștige în plus în anul 2019, 1224 de lei. Pe varianta PSD jumătate din creșterea punctului de pensie, conform legii în vigoare, PSD le-o fură pensionarilor.

Niciun comentariu: