marți, 11 decembrie 2018

Declarații la finalul BEx al PNL, 11 decembrie 2018

TRANSCRIEREA DECLARAȚIILOR PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN ȘI A VICEPREȘEDINTELUI PNL, VICTOR PAUL DOBRE, LA FINALUL BIROULUI EXECUTIV AL PNL - 11 DECEMBRIE 2018

Ludovic Orban

Partidul Național Liberal își dorește pentru România un alt guvern. Ne dorim ca România să fie guvernată de un guvern care să ne facă cinste atunci când ne reprezintă pe plan internațional și european, nu un guvern care să ne facă de râs la fiecare apariție publică.

România are nevoie de un guvern care să guverneze pentru cetățeanul care muncește cinstit , care își câștigă existența în mod cinstit, care respectă legea, nu de un guvern care să guverneze pentru pușcăriași și pentru pușcăriabili.

România are nevoie de un guvern care să susțină realizarea marilor proiecte de infrastructură, care să permită dezvoltarea României, nu de un guvern care să blocheze toate investițiile publice în România.  România are nevoie de un guvern care să asigure un mediu pentru afaceri prietenos, predictibil, care să încurajeze cu orice fel de investiție privată,  nu de un guvern care să bulverseze la fiecare ședință de guvern legislația și care să creeze instabilitate și lipsă de predictibilitate.

România are nevoie de un guvern care să crească puterea de cumpărare a veniturilor cetățenilor, nu de un guvern care să crească salariile și pensiile pe hârtie și care să erodeze puterea de cumpărare a veniturilor cetățenilor printr-o inflație crescută în mod artificial.

Ca atare, Partidul Național Liberal consideră că Guvernul Dăncilă este cel mai prost guvern din istoria României și că trebuie înlocuit cât mai rapid cu un guvern cât mai bun pentru România, cu un guvern care să aibă capacitatea să exercite în cele mai bune condiții președinția Consiliului Uniunii Europene și care să aducă beneficii maxime de pe urma acestei misiuni pe care o avem de a asigura conducerea la nivel european în cele 6 luni de zile începând cu 1 ianuarie. 

De aceea am luat decizia de a depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Am mandatat liderii grupurilor parlamentare ai Partidului Național Liberal, ca împreună cu ceilalți parteneri din opoziție să finalizeze textul moțiunii de cenzură și să depună moțiunea de cenzură în cursul acestei săptămâni, astfel încât până la sfârșitul acestei săptămâni moțiunea de cenzură să fie depusă, să demareze procedurile pentru schimbarea acestui guvern care face un rău imens României.

Victor Paul Dobre 

Așa cum vă este cunoscut România are un angajament ferm în cadrul Alianței Nord-Atlantice de a aloca în fiecare an 2% pentru programul de înzestrare a Armatei. Din datele noastre, din date oficiale, anul 2017 s-a încheiat cu o realizare de 1,85%, anul 2018 probabil va fi, se evaluează, în aceeași zonă. De aceea, noi cerem în mod ferm și e o decizie a Biroului Executiv al Partidului Național Liberal, ca guvernul, bugetul să respecte în continuare angajamentul  de 2% alocare pentru Armată, nu din surse proprii, nu din o să vedem la rectificări bugetare, ci în mod ferm de la începutul anului, astfel încât programul să fie respectat, să ne respectăm angajamentele din cadrul NATO și să avem,  bineînțeles, în vedere contextul geostrategic actual.

(Deși, oficial in nicio ședință a BEx-ului nu s-a stabilit că această moțiune să fie depusă zilele acestea, neoficial s-a avansat ideea zilei de mâine, data de 10 a fost asumată de către mai mulți liberali. De ce nu o depuneți mâine și până la urmă o depuneți chiar și la o amânare pentru data de vineri?

Nu știu informațiile care au apărut pe ce s-au bazat. Eu v-am comunicat decizia Biroului Executiv , este decizia Partidului Național Liberal care va fi respectată. Împreună cu partenerii din opoziție, liderii grupurilor mandatați să stabilească ziua  pentru depunerea moțiunii de cenzură, astfel încât moțiunea de cenzură să se deruleze procedural.

(Vă e teamă că dacă ar fi dispusă pentru citire vineri nu ați putea să aduceți toți liberalii în sală?)

Toți parlamentarii Partidului Național Liberal vor fi prezenți și vor vota moțiunea de cenzură. Am încredere că toți parlamentarii din opoziție vor face același lucru. De asemenea parlamentari din zona majorității guvernamentale care înțeleg foarte bine că România nu poate să se facă de râs în fața întregii UE.

(Aveți vreo certitudine din partea UDMR că vor susține această moțiune? Ați discutat cu ei, aveți vreun răspuns?)

Domnul președinte al UDMR a fost prezent alături de mine la Hamburg, la Congresul CDU. Garanțiile nu vi le putem da, vom vedea foarte clar care va fi poziția fiecărui partid din structura parlamentară. Ce încercăm noi să facem este să îi convingem de justețea demersurilor, de necesitatea absolută ca România să aibă parte de un guvern normal , un guvern format din oameni competenți, un guvern format din oameni care să aibă capacitatea să gestioneze domeniile aferente ministerelor, și mai ales să aibă capacitatea să gestioneze toate dosarele de la nivelul Uniunii Europene, pe care le vom prelua odată cu preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene.

Mi s-ar părea corect ca UDMR, care este partenerul nostru în Partidul Popular European, să se abţină de a mai fi alături de socialişti şi de ALDE, cu atât mai mult cu cât PSD şi ALDE sunt de fapt paria familiilor lor politice şi, în mod evident, care calcă în picioare orice principiu care stă la baza funcţionării UE. Şi în electoratul care a votat UDMR există o nemulţumire profundă faţă de acest guvern şi aproape o lipsă totală de încredere în liderul PSD, Liviu Dragnea.


(Există declarații oficiale ale unor lideri UDMR care au spus ca nu s-a negociat, că nu ați discutat.)

Nu vreau să intru într-un schimb de replici în fața mediei.

(Victor Ponta spune la fel, că nu ați discutat cu ei.)

Cred că toţi cei care sunt conştienţi că domnia lui Liviu Dragnea trebuie să înceteze vor susţine această moţiune de cenzură

(Cu toate aceste sunt voci sceptice in legătura moțiunii si spun că nu o să voteze, sunteți sigur că această moțiune o să treacă?)

Avem încredere și vom face tot ce depinde de noi ca să-i convingem pe cât mai mulți parlamentari să susțină moțiunea de cenzură.

(Este a treia moțiune de cenzură inițiată sub domnia dumneavoastră. De fiecare dată vi s-a reproșat de către cei pe care îi chemați să voteze alături de dumneavoastră că nu veniți și cu ce se întâmplă după, că nu veniți cu o propunere de premier. Asta ar însemna că se aruncă în haos și că nu așa se fac lucrurile. Aveți un premier acum?)

Vă readuc aminte că la moțiunile de cenzură chiar tocmai asta mi s-a reproșat de unii, că am avansat propunerea de premier. Partidul Național Liberal este pregătit în orice moment să-și asume răspunderea guvernării. Avem un program de guvernare actualizat, avem candidat la funcția de prim-ministru, iar problema este aceea dacă se poate degaja o majoritate parlamentară care să sprijine o astfel de formulă de guvernare. Până una alta, ca să nu vindem pielea ursului din pădure, să ne concentrăm să adunăm voturi, astfel încât să treacă moțiunea de cenzură. Orice formulă ulterioară se va naște in mod constituțional în cadrul negocierilor care vor avea loc la Palatul Cotroceni, negocieri care vor fi organizate conform Constituției de Președintele României.


(Aceasta a fost problema, că dumneavoastră ați mers cu dumneavoastră, pentru că sunteți propunerea PNL, ceilalți nu au fost de acord, iar acum nici măcar partenerii dumneavoastră de la USR spun că nu aveți o propunere premier)

Partidul Național Liberal  a luat decizia in Consiliul Național Liberal, avem si propune de președinte si de premier.

(Nu vă văd cei din opoziție)

Asta spuneți dumneavoastră. Cred că obiectivul nostru fundamental este să ne concentrăm pe a pune punct acestei guvernări care face un rău imens României și cred că acest obiectiv trebuie subsumat de toate eforturile și să discutăm mai puțin de povești pentru că nu are rost să vindem pielea ursului din pădure .

(Din calculele dumneavoastră sunt excluși membrii PSD din viitorul guvern, adică  un guvern din care să nu mai facă parte PSD-ul?)

Îmi puneți iar întrebări legate de viitoarea formulă de guvernare. Viitoare formulă de guvernare se va stabili, în cazul în care acest Guvern va cădea, in mod constituțional în negocierile de la Cotroceni.

(Domnule Orban, pentru ca domnul Barna spunea că are discuții și întâlniri cu Președintele Klaus Iohannis pe marginea acestei moțiuni, dumneavoastră aveți discuții cu Președintele Klaus Iohannis ?)

La fiecare întrebare pe care mi-ați pus-o, v-am răspuns ceea ce știți și anume că Partidul Național Liberal este într-un parteneriat cu Președintele României, suntem într-o comunicare permanentă, ne coordonăm eforturile pentru a încerca să facem lucruri bune pentru România, pentru a-l sprijini pe Președinte în demersul pentru beneficiul românilor și pentru a împiedica toate deciziile negative pe care vrea să le ia majoritatea guvernamentală. Ați văzut că Președintele României a participat la Consiliul Național al Partidului Național Liberal, a participat la reuniunea Biroului Executiv de la Sibiu și între președintele României și Partidul Național Liberal există un parteneriat strategic.

(În ultima declarație președintele Klaus Iohannis spunea că caută o formulă să vadă cum se poate implica astfel încât să ajute la formarea unei alte majorități. Ați avut vreo discuție după acea declarație?)

Obiectivul nostru fundamental în perioada următoare este să reușim să obținem cât mai multe voturi ca să trecem moțiunea de cenzură. Orice discuție legată de o guvernare ulterioară se va demara după căderea guvernului și am convingerea că se va găsi o soluție mult mai bună pentru România, decât soluția guvernului de marionete condus de Vasilica Viorica Dăncilă.

(Cu parlamentari de la PSD sau ALDE ați mai vorbit?)

Cu siguranță.

(V-au dat un răspuns concret?)

Răspunsul se va vedea la moțiunea de cenzură. Până una alta, săptămâna trecută, miercuri, ați văzut că președintele abuziv, Florin Iordache, i-a fost frică să supună la vot introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre de demitere a lui Liviu Dragnea. De ce credeți că i-a fost frică? Pentru că nu mai aveau majoritatea și pentru ca opoziția a adus majoritatea pentru susținerea acestui proiect. Din cauza asta au apelat la toate abuzurile procedurale posibile pentru a împiedica adoptarea proiectului de hotărâre pentru demiterea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Nu vă pot face o predicție astăzi câți parlamentari ai puterii vor vota moțiunea de cenzură. Am încredere că vor fi parlamentari din zona majorității guvernamentale, de altfel numai în ultimele două săptămâni numărul celor care au părăsit PSD și care sunt disponibili să voteze o moțiune de cenzură a crescut.

Niciun comentariu: