duminică, 2 decembrie 2018

Istoria nu poate fi ștearsă. Poate fi doar interpretată

Îmi place faptul că istoria noastră este din ce în ce mai prezentă în viața noastră. Redevenim o nație care își cunoaște trecutul. Pentru viitor, are o mare importanță. Știm, din ce în ce mai bine, cine suntem.

Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia 15 oct 1922
Nu am învățat, la tinerețe, în anii de școală, despre așa ceva. Am aflat câte ceva în timp, mai ales după 1989, de multe ori din relatările trunchiate ale unora și altora. relatări la fel de utile ca propaganda comuniștilor.

Dar, să revenim la încoronare.

În presă sunt multe detalii. Cu imagini, cu declarații, cu liste ale participanților. Guvernul Brătianu, cel care a organizat evenimentul, a avut parte și de obstrucții. Toate însă pe fondul lipsei de tradiție în noua Românie privind astfel de evenimente mărețe. De aceea am preluat o parte a unei note a Reginei Maria despre eveniment:
„Îmi displace toată povestea asta. Este trist și foarte umilitor să nu-i avem pe toți ai noștri în jurul nostru, într-un asemenea moment (...). (...). Transilvănenii (partidele din Transilvania - n.r.) se află în opoziție fățișă cu guvernul Brătianu (...) și declară că nu vor veni la încoronare. Firește că este absurd și totodată dezgustător, pentru că, la urma urmelor, regele a fost eliberatorul lor și ne mâhnește faptul că ura lor față de ceilalți este mai mare decât loialitatea față de coroană. De ce nu se comportă ca niște domni și nu ca niște copii urâcioși și trufași?”, a scris Regina Maria în septembrie 1922 în memoriile sale.
Nu doar politicienii au pus „bețe-n roate” evenimentului. Și Bisericile au avut rolul lor. Biserica catolică i-a interzis Regelui Ferdinand (cu religie catolică), sub sancțiunea anatemei, să fie încoronat în biserica ortodoxă și uns cu mir! De aceea, încoronarea s-a ținut în fața bisericii, pe un podium special (cum spune Regina, de față cu tot poporul!).
„... totul a decurs cât se poate de bine, având în vedere că în țara noastră toate marile ceremonii sunt greu de organizat, din mai multe motive, principalul fiind că nu există tradiție, totul trebuie inventat de cei care știu prea puțin”, scria Regina Maria

Recomand celor destul de curioși să știe mai multe să caute pe Google informațiile despre încoronarea din 1922 de la Alba Iulia. Sunt multe lucruri de aflat. Inclusiv faptul că biserica ortodoxă în care s-a ținut slujba de sfințire a coroanelor a fost construită special pentru eveniment, într-un „orășel” de 10-15.000 de locuitori, un orășel care și-a întărit, cu această ocazie, menirea de simbol al unității românilor!
„Alba Iulia este frumoasă. Un orășel-cetate vechi și acolo, în mijlocul zidurilor crenelate, fostul guvern (condus de Alexandru Averescu - n.r.) a construit mica catedrală unde urma să aibă loc încoronarea. Ea este în centrul unui scuar, înconjurat de o clădire, ca o mânăstire. A fost foarte mult criticată și are, firește, greșeli, dar, în general, arată extrem de frumoasă și plăcută și a fost minunat împodobită și îngrijită”, scria Regina Maria

***

Eu am de observat doar marea caznă a noastră în a nu fi de acord unii cu alții. Avem vechime! Mare vechime! Ură între Biserici, ură între politicieni, ură între grupuri. Oare fără ură, nu se poate?!

Niciun comentariu: