miercuri, 12 decembrie 2018

Voyager 2 a părăsit sistemul Solar

Pentru a doua oară în istorie, cum spun cei de la NASA, un corp construit de om părăsește sistemul Solar și intră în spațiul interstelar. Primul corp a fost sonda Voyager 1. Acum a intrat în spațiul interstelar Voyager 2.


Am văzut știrea la Agerpres (în ultimele zile, W10 îmi spunea că Agerpres este foarte nesigur așa că nu îmi deschidea site-ul!). Felicitări Agerpres că mai are și preocupări de aceste gen.

Am preferat să iau textul și imaginile de la site-ul NASA, de la sursă. Chiar dacă folosesc traducerea de la Google, garantez că informația va fi înțeleasă.

Pun mai jos și videoclipul pus la dispoziție de NASA privind istoricul sondei Voyager 2.„Comparând datele de la diferite instrumente de la bordul navei spațiale, cercetătorii misiunii au stabilit că sonda a traversat marginea exterioară a heliosferei pe 5 noiembrie. Această limită, numită heliopauza, este locul în care vântul solar, plin de cald, se întâlnește cu mediul interstelar rece și dens. Gemenii lui, Voyager 1 , au trecut această limită în 2012, dar Voyager 2 poartă un instrument de lucru care va oferi observații de primă importanță asupra naturii acestui punct de acces în spațiul interstelar.

Voyager 2 este acum puțin mai mult de 11 miliarde de mile (18 miliarde de kilometri) de pe Pământ. Operatorii misiunii încă pot comunica cu Voyager 2 pe măsură ce intră în această nouă etapă a călătoriei sale, dar informația - care se deplasează la viteza luminii - durează aproximativ 16,5 ore pentru a călători de la nava spațială spre Pământ. Prin comparație, lumina care călătorește de la Soare durează aproximativ opt minute pentru a ajunge pe Pământ.

Cea mai convingătoare dovadă a ieșirii de la heliosferă a lui Voyager 2 a venit din experimentul său experimental Plasma Science Experiment ( PLS), un instrument care a încetat să mai lucreze la Voyager 1 în 1980, cu mult înainte ca sonda să traverseze heliopauza. Până de curând, spațiul care înconjura Voyager 2 a fost umplut predominant cu plasmă care curgea din Soarele nostru. Această ieșire, numită vântul solar, creează un balon - heliosfera - care înconjoară planetele din sistemul nostru solar. PLS utilizează curentul electric al plasmei pentru a detecta viteza, densitatea, temperatura, presiunea și fluxul vântului solar. PLS la bordul Voyager 2 a observat o scădere bruscă a vitezei particulelor de vânt solar pe 5 noiembrie. De la acea dată, instrumentul cu plasmă nu a observat fluxul de vânt solar în mediul înconjurător în jurul Voyager 2, ceea ce face oamenii de știință ai misiunii să aibă încredere în sondă a părăsit heliosfera.

La sfârșitul anului 2018, subsistemul de raze cosmice de la bordul navei NASA Voyager 2 a furnizat dovezi că Voyager 2 a părăsit heliosfera. Au existat picături abrupte în rata particulelor heliospherice care au lovit detectorul de radiație al instrumentului și creșteri semnificative ale ratei de raze cosmice.
Credite: NASA / JPL-Caltech / GSFC

În plus față de datele din plasmă, membrii echipei de știință de la Voyager au văzut dovezi din alte trei instrumente de la bord - subsistemul de raze cosmice, instrumentul cu particule cu încărcare redusă și magnetometrul - care este în concordanță cu concluzia că Voyager 2 a trecut heliopause. Membrii echipei Voyager sunt dornici să studieze în continuare datele de la aceste alte instrumente de la bord pentru a obține o imagine mai clară a mediului în care calatoreste Voyager 2.

"Mai sunt încă multe de învățat despre regiunea spațiului interstelar imediat dincolo de heliopauză", a declarat Ed Stone, cercetător de proiect Voyager, cu sediul la Caltech din Pasadena, California.

Împreună, cei doi Voyageri oferă o privire detaliată asupra modului în care heliosfera noastră interacționează cu vântul constant interstil care curge dincolo. Observațiile lor completează datele de la exploratorul frontalier interstelar ( IBEX ) al NASA , o misiune care detectează de la distanță această limită. De asemenea, NASA pregătește o misiune suplimentară - viitoarea probă interstelară de cartografiere și accelerare ( IMAP ), care va fi lansată în 2024, pentru a valorifica observațiile Voyagerilor.

"Voyager are un loc foarte special pentru noi în flota noastră heliofizică", a declarat Nicola Fox, directorul diviziei de heliofizică de la sediul NASA. "Studiile noastre încep de la Soare și se extind la tot ceea ce atinge vântul solar. A-ți trimite Voyagerii informații despre marginea influenței Soarelui ne oferă o privire fără precedent asupra unui teritoriu cu adevărat neocupat ".

În timp ce sondele au părăsit heliosfera, Voyager 1 și Voyager 2 nu au părăsit încă sistemul solar și nu vor pleca în curând. Limita sistemului solar este considerată a fi dincolo de marginea exterioară a norului Oort , o colecție de obiecte mici care sunt încă sub influența gravitației Soarelui. Lățimea noriului Oort nu este cunoscută exact, dar se estimează că va începe la aproximativ 1.000 de unități astronomice (UA) de la Soare și va fi extinsă la aproximativ 100.000 UA. UA este distanța de la Soare la Pământ. Va dura aproximativ 300 de ani pentru ca Voyager 2 să ajungă la marginea interioară a norului Oort și, posibil, la 30.000 de ani pentru a zbura dincolo de el.

Sondele Voyager sunt alimentate cu ajutorul căldurii din decăderea materialelor radioactive, conținute într-un dispozitiv numit generator de termoizotop ( RTG ). Puterea de ieșire a RTG-urilor scade cu aproximativ patru wați pe an, ceea ce înseamnă că diferite părți ale Voyager-ului, inclusiv camerele de pe ambele nave spațiale, au fost oprite în timp pentru a gestiona puterea.

"Cred că suntem cu toții fericiți și ușurați că sondele Voyager au funcționat atât de mult încât să depășească această etapă", a declarat Suzanne Dodd, manager de proiect Voyager la Laboratorul Jet Propulsion (JPL) al NASA din Pasadena, California. "Asta am așteptat cu toții. Acum așteptăm cu nerăbdare ceea ce vom putea învăța de la ambele sonde în afara heliopauzei. "

Voyager 2 a lansat în 1977, cu 16 zile înainte de Voyager 1, și ambele au călătorit mult dincolo de destinațiile lor originale. Navele spațiale au fost construite în ultimii cinci ani și au efectuat studii aprofundate despre Jupiter și Saturn. Cu toate acestea, pe măsură ce misiunea a continuat, s-au dovedit a fi posibile mutarea suplimentară a celor două planete uriașe, Uranus și Neptun. Pe masura ce nava spatiala a zburat peste sistemul solar, reprogramarea controlului de la distanta a fost folosita pentru a oferi Voyagerilor capacitati mai mari decat au posedat atunci cand au parasit Pamantul. Misiunea lor pe două planetă a devenit o misiune cu patru planete. Timpii lor de viață de cinci ani s-au extins la 41 de ani, făcând cea mai lungă misiune a lui NASA, Voyager 2.

Povestea lui Voyager a afectat nu numai generațiile de oameni de știință și ingineri actuali și viitori, ci și cultura Pământului, inclusiv filmul, arta și muzica. Fiecare nava spatiala poarta un sunet Record de Pamant sunete, imagini si mesaje. Deoarece nava spațiale ar putea dura miliarde de ani, aceste capsule de timp circulară ar putea într-o bună zi să fie singurele urme ale civilizației umane.

Controlorii de misiune ale lui Voyager comunică cu sondele folosind Deep Space Network ( DSN ), un sistem global de comunicare cu nave spațiale interplanetare. DSN constă din trei grupuri de antene în Goldstone, California; Madrid, Spania; și Canberra, Australia.

Misiunea Interstellar Voyager face parte din Observatorul Sistemului Heliophysics al NASA, sponsorizat de Divizia de Heliofizică a Direcției de Știință a NASA din Washington. JPL a construit și operează nava spațială dublă Voyager. NASA DSN, gestionată de JPL, este o rețea internațională de antene care susține misiuni de nave spațiale interplanetare și observații de astronomie radio și radar pentru explorarea sistemului solar și a universului. Rețeaua acceptă, de asemenea, misiuni selectate pe orbită. Organizația de Cercetare Științifică și Industrială a Commonwealth-ului, agenția națională a științei din Australia, operează atât Complexul de Comunicare Deep Space din Canberra, parte din DSN, cât și Observatorul Parkes, pe care NASA le folosește pentru a downlink datele de la Voyager 2 începând cu 8 noiembrie.”

Niciun comentariu: